ToMarkov Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Koledzy. Właśnie ukończyłem budowę motoszybowca guppy 1 że skrzydłem bez lotek, powiększonym do 1,8m rozpiętości. Tak przyglądam się modelowi na ukończeniu i zauważyłem że chyba a raczej napewno źle zamontowalem silnik, ma on lekki skłon ku górze, delikatny może z 1,2 stopnie ale jednak. Nie chcąc już dewastować "nosa" wmawiam sobie ze przecież to silnik tylko do nabrania pułapu i skompensuje to SW, czy jednak będę kręcił pętlę jak tylko odpalę silnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Petle to moze nie , ale bedzie na 100% "dziwnie" ( szczegolnie na pelnej mocy ) Jak ten silnik jest mocowany ? Nie da sie skorygowac wychylenia jakimis podkladeczkami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Tak jak Jarek radzi. Wymień śruby na dłuższe i włóż podkładki, a jak skłon faktycznie jest spory to nawet nakrętkę o rozmiar większą od śruby mocującej. Kurcze nie pamiętam jak to leciało w Guppy bo minęło spor od tego jak go robiłem ale rozwiązaniem też może być dodanie dodatkowej wręgi silnikowej po wierzchu, ładnie wyprofilowanej. Daj zdjęcie będzie łatwiej podpowiedzieć rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Tak jak koledzy napisali. Nie ma co ryzykować. Przy starcie może model "zadrzeć" ostro do góry, zanim skorygujesz to SW może być po locie.Tak jak napisano: podkładki pod silnik, a naklejenie dodatkowej wręgi silnikowej, odpowiednio zeskosowanej i wyprofilowanej do kadłuba jest wyjściem niemal idealnym.Możesz jeszcze, jeżeli aparatura na to pozwala, proporcjonalnie domiksować SW do kanału gazu, ale to takie rozwiązanie dla leniwych i zaprzeczające właściwościom lotnym szybowców.Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Dziekuje za podpowiedzi. Dorobie nową wręgę i mysle ze bedzie po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi