ToMarkov Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Koledzy. Właśnie ukończyłem budowę motoszybowca guppy 1 że skrzydłem bez lotek, powiększonym do 1,8m rozpiętości. Tak przyglądam się modelowi na ukończeniu i zauważyłem że chyba a raczej napewno źle zamontowalem silnik, ma on lekki skłon ku górze, delikatny może z 1,2 stopnie ale jednak. Nie chcąc już dewastować "nosa" wmawiam sobie ze przecież to silnik tylko do nabrania pułapu i skompensuje to SW, czy jednak będę kręcił pętlę jak tylko odpalę silnik ?
jarek996 Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Petle to moze nie , ale bedzie na 100% "dziwnie" ( szczegolnie na pelnej mocy ) Jak ten silnik jest mocowany ? Nie da sie skorygowac wychylenia jakimis podkladeczkami ?
Konrad_P Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Tak jak Jarek radzi. Wymień śruby na dłuższe i włóż podkładki, a jak skłon faktycznie jest spory to nawet nakrętkę o rozmiar większą od śruby mocującej. Kurcze nie pamiętam jak to leciało w Guppy bo minęło spor od tego jak go robiłem ale rozwiązaniem też może być dodanie dodatkowej wręgi silnikowej po wierzchu, ładnie wyprofilowanej. Daj zdjęcie będzie łatwiej podpowiedzieć rozwiązanie.
wojcio69 Opublikowano 5 Lutego 2022 Opublikowano 5 Lutego 2022 Tak jak koledzy napisali. Nie ma co ryzykować. Przy starcie może model "zadrzeć" ostro do góry, zanim skorygujesz to SW może być po locie.Tak jak napisano: podkładki pod silnik, a naklejenie dodatkowej wręgi silnikowej, odpowiednio zeskosowanej i wyprofilowanej do kadłuba jest wyjściem niemal idealnym.Możesz jeszcze, jeżeli aparatura na to pozwala, proporcjonalnie domiksować SW do kanału gazu, ale to takie rozwiązanie dla leniwych i zaprzeczające właściwościom lotnym szybowców.Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka
ToMarkov Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Opublikowano 5 Lutego 2022 Dziekuje za podpowiedzi. Dorobie nową wręgę i mysle ze bedzie po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi