Skocz do zawartości

Pierwszy deproniacz- Zefirek

Maybach

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Już po pierwszych lotach... oczywiście model był zrobiony już dawno, ale dopiero w tym tygodniu poleciał.

Na 280 z przekładnią 4:1 i śmigłem 10x4.7 GWS przy wadze wynoszącej 350 gram model po wyrzuceniu z ręki wzniósł sie na ok 3 metrów i zaczął spadać. Za drugim razem sie rozbił ale jest już po naprawie (chyba 5)

Przed wczoraj trochę już bylem zlej myśli więc zamontowałem 400 i... modelik zawisy robił :)

Zefirek nie jest już taki piękny jak na początku bo zaliczył sporo kretów ;p

Trochę rzuca nim w locie ... nawet bardzo i nie wiem czym jest to spowodowane. ?? Może to być spowodowane złą odległością pomiędzy statecznikiem poziomym a skrzydłami ?

Opublikowano

Witam,

też uczyłem się na zefirku. Być moze Twój model jest źle wyważony. W moim przypadku było tak, że po pierwszym wyrzucie po paru metrach nastąpiło przeciągnięcie i gleba. Po drugim wyrzucie model już poleciał całkiem dobrze. Dlaczego? Okazało się, że przy tej pierwszej glebie pakiet KANów przesunął się do przodu tak, że środek ciężkości wypadał w miejscu gdzie zaczynają się skrzydła. Takie wyważenie okazało się dla mojego Zefirka idealne. Za jakiś czas robiłem zefirka koledze i również środek ciężkości wypadł w tym samym miejscu dla najlepszych osiągów. Moje Zefirki różniły się nieco od tego, co mówią plany. Ich skrzydła miały cieciwę chyba 2-3cm większą. Może to dlatego wyważenie wypadało gdzie indziej. Jednak proponuję Ci żebyś spróbował przenieść środek ciężkości bardziej do przodu i zobaczył co się stanie w locie.

Opublikowano

On przy malych predkociach przepada... da sie nim latac ,ale jakos tak ciezko!

Dzięki koledze mam model inny idealny do nauki latania, w weekend zrobie ze dwa trzy kadłuby zeby miec na zapas i mozna sie uczyc :)

Co do tego srodka ciężkości to musze sprawdzic :) dzieki, moze to to

Opublikowano

Przy małych prędkościach prawie każdy model przepada.

No i co to są małe prędkości???

Jeśli na silniku z zerowymi sterami leci prosto ,a bez silnika przy zachowaniu podobnej prędkości też nie zmiania się mu trajektoria to masz model wyważony i dobrze dobrany kąt silnika.

Jeśli zaś szybuje dobrze a po dodaniu gazu coś się dzieje to masz zły kont zaklinowania silnika.

Opublikowano
a bez silnika przy zachowaniu podobnej prędkości też nie zmiania się mu trajektoria to masz

........ źle wytrymowany model :D

Przy szybowaniu model powinien lekko opadać co by nie wyhamował:)

Opublikowano

Może żeby nie mieszać to po zdjęciu gazu model tak jak napisałem najpierw poleci kilka metrów po prostej a następnie delikatnie(tak jak napisał Motyl) będzie opadał zachowując nadal jednak lot bardziej do przodu niż do matki ziemi. ( to miałem na myśli ze nie zmieni trajektorii).

Opublikowano

A i dodam jeszcze jedno dlaczego powinien opadać :D w locie normalnym przytrzymanie SW jest znikome i prawie nie zauważalne natomiast przy locie plecowym takie ustawienie powoduje że nie musimy oddawać więcej steru :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.