Gość Anonymous Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 witam chciałbym sie zapytać czy robiliscie i jak zrobiliście klape do sparochronu w modelach samolotu ... bo ja mam pare pomysłow ale nie wiem czy są dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 chciałbym sie zapytać czy robiliscie i jak zrobiliście klape do sparochronu tzn do wypuszczania spadochroniarza tak ?? może to Ci pomoże http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=4571&postdays=0&postorder=asc&start=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 albo do uratowania samolotu w razie np, odlamania smigla czy cos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Najłatwiej chyba zrobić to na sprężynce jakiejś która wyrzuci zawartość, a serwo tylko do wyjęcia zawleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 albo do uratowania samolotu w razie np, odlamania smigla czy cos Odłamanie śmigła to ci grozi tylko na ziemi a tu spadochron nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Odłamanie śmigła to ci grozi tylko na ziemi a tu spadochron nie pomoże. no chyba, że się klei śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 no chyba, że się klei śmigła to ktoś klei śmigła ??? .....są na tej ziemi aż tacy idioci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 no to oderwanie skrzydła ? czegokolwiek hieh..a zdaza sie ze by sie pdzydało mieć spadochron..np, jak ktos nei umi lądować .. to etedy w góre naciskamy 1 guziczek i już cno chyba ze zawieje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 to ktoś klei śmigła ??? .....są na tej ziemi aż tacy idioci? jak to jest w elektryku z małym kv a śmigło to gws np. 9 cali to już się z tym spotkałem......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 no to oderwanie skrzydła ? czegokolwiek hieh..a zdaza sie ze by sie pdzydało mieć spadochron..np, jak ktos nei umi lądować .. to etedy w góre naciskamy 1 guziczek i już cno chyba ze zawieje ;] czasami taki spadochron może być przydatny w innych sytuacjach .......... moderator jak przeczyta to wytłumaczy .. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 a co do takiego spadochronu to chyba widziałem takie coś na filmiku tego żółtego modelu do patrolowania granic ....ten z politechniki Warszawskiej . Może uda mi się go znaleźć to napisze EDIT znalazłem Film - lądowanie na spadochronie na tej stronce http://miwl.smil.org.pl/konkurs-BSL_2008.html jest link do filmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 to ktoś klei śmigła ??? .....są na tej ziemi aż tacy idioci? Dziękuję za uznanie . Ja tylko zgrzewam polówki ( niestety nie uzywam kleju ) ale można to uznac za klejenie. Pozdrwaiam Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 to ktoś klei śmigła ??? .....są na tej ziemi aż tacy idioci? Dziękuję za uznanie . Ja tylko zgrzewam polówki ( niestety nie uzywam kleju ) ale można to uznac za klejenie. Pozdrwaiam Bartek ...Za spawanie jeśli już. Z klejeniem to nie ma nic wspólnego... :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Oczywiście taniej skleić/zgrzać ... Ale czy zaryzykowałbyś stratę palca albo kalectwo[jak dobrze trafi to może nawet nie przeżyjesz] dla 15zł za nowe śmigło ? Wykluczam śmigła do gumówek wykonywane z balsy ... Byli tacy co wymyślili sobie że odbiją sobie łopatki węglowe i zrobią nowe sami ... Jest to prawie tak samo sprytne jak używanie szpilki zamiast prosiaka przy 8mm gumie do holu ... Samo pomyślenie o tym powinno być karane ... Wiadomo że są ludzie z warsztatem i doświadczeniem którzy takie śmigła robią ale naprawdę niech młodzież porzuci jakiekolwiek zamiary z tym związane i zajmie się podstawami typu zaklinowanie płata bo coraz częściej widzę że chcieli by wyjąć z pudełka gotowy model przy którym nic nie trzeba robić, nawet sterować za wiele a pudełko najlepiej żeby kosztowało 10zł ...itd ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Paweł widzę jeszcze masz siły zawracać Wisłę klejonym śmigłem... Dostanie po łapach jeden z drugim to może pomyśli a potem ze wstydu przestanie się przyznawać do tego co zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Chyba na szczęście jeszcze sie probowalem w locie tych sklejonych śmigieł . Ale dziękuję za ostrzeżenie. Pozdrawiam Bartek EditŁ Ja tam wolę zrobić sobie model od podstaw . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja dopisze ze spotkałem w zeszym roku na Zarze modelarza który skleja "nadpękane" śmigła "drewniane". Widziałem na własne oczy te smigło w modelu który tam latał. Co do plastików to oczywiście klejene = GŁUPOTA warta kilka zlotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Przy śmigle 300 mm i 10000 obr/min końcówka śmigła ma prędkość prawie 600km/h Ktoś to kiedyś liczył?? Nie wiem czy dobrze policzyłem :?: :?: Dokładnie wyszło mi 565 km/h A zmierzam do tego ze siły rozrywajace jakie działaja na śmigło przy takiej predkości sa wielkie. Ja nawet nie staje zboku wirujacego śmigła, (nowego) A co dopiero sklejonego :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Nie polecam kleić. W prawdzie nie klejone śmigło ale rana od śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Kiedyś podczas docierania silnika rozerwało mi śmigło - zniszczenia na około wskazywały bardziej na jakiegoś szaleńca z toporkiem. Plasticzane śmigło graupnera przebiło na wylot drzwi od szafki w modelarni - sklejka 15mm . Weszło jak w masło . Klejcie sobie co chcecie i jak chcecie .. mi to dało do myślenia . Silnik chodził niewiele więcej ponad 3 tys obr to było pierwsze uruchomienie nowego motorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.