JADAR62 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Ciągnik prawie skończony więc przyszedł czas, aby zrobić przyczepę. Przyczep gotowych dla tej skali i tego typu nie ma. Będę korzystał z elementów dostępnych. Resztę będzie trzeba wykonać od zera. Przyczepa do ZIŁ-157 jest bardzo specyficzna, gdyż nie ma wózka obrotowego ze skrętną belką. Zamiast tego ma koła skrętne. Bazuje na podzespołach ciągnika, stąd wyszła taka skomplikowana konstrukcja. Nie mam wystarczających planów, rysunków, ani nawet zdjęć. Może ktoś czytający forum coś posiada? Inaczej będę musiał improwizować. A tak to wygląda... Póki co planuję złożyć osie. Z przedniej wykorzystam osie i trzpienie obrotowe od jakiejś ciężarówki. Łożyska 5x11x4 po 2 na koło. Belka będzie wymieniona na prostą. Tylna belka wykonana z rurki stalowej 10 mm. Do środka włożyłem osie firmy CROSS oraz piasty od KKRC. Trzeba uważać, bo takie same piasty mogą też być też napędowe i wtedy mają w środku sześciokąt. Łożyska 4x11x5, 2 sztuki na koło. Długość belki to 140 mm Wtedy rozstaw kół jest taki sam jak w ZIŁ-157. Wymiary przyczepy będą takie. Rysunki są jednak dla innego typu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Na podłużnice ramy użyłem kształtownik C 16x12x1.5. Zmniejszyłem go na 16x10x1.5 Elementy poprzeczne ramy zrobiłem z profilu C 12x10x1.5. Zmniejszyłem na 11.7x8x1.5. Wzmocnienia krzyżowe z blachy aluminiowej grubości 0.5 mm. Resory i mocowania wykorzystałem od CA10 ZIł-151 producenta KKRC. Do połączeń śrubki M2 i M2.5. Poprzecznice są na razie przymierzone. Trzeba będzie się przyjrzeć zdjęciom przyczepy, gdzie są ich właściwe miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 W trakcie nawiercania elementów.... zmontowana przednia część ramy przyczepy. Śrubki M1.6.... i tylna z gotowym zaczepem dla dodatkowej przyczepy.... tu z zamontowanymi resorami. Przedni ... tylni.... oś będę musiał dopasować do mocowań resorów. Wałek jest z nierdzewki, więc póki co nie bardzo czym mam go obrabiać.... przednią oś w większości będę musiał wyrzeźbić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Rozpocząłem prace nad zaczepem i mechanizmem skrętu kół przyczepy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JADAR62 Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Dołożyłem do zaczepu element uchwytu orczyków.... W dalszym ciągu jest to półprodukt, ale nabiera kształtu. Ostateczna obróbka będzie po złożeniu wszystkiego w całość. Niektóre elementy oraz narzędzia dopiero zamówiłem. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Zaczep przyczepy wyfrezowałem z bloku aluminiowego. Do wykonania użyłem stołu obrotowego średnicy Vevor 100. Dołożony do frezarki Proxxon MF70 świetnie się spisuje .... Teraz mając dwie strony zaczepu mogę zrobić lemiesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Na lemiesz użyłem kształtownik miedziany C 8x4x0,.7 ..... Pręt jest średnicy 3 mm. Będzie na nim sprężynka imitująca amortyzator zaczepu... Przygotowanie do lutowania wzmocnień poprzecznych.... Lutowałem palnikiem i pastą Bisan LB3.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2022 Wykorzystując uchwyt tokarski K01-63 zamocowany do stołu obrotowego, wykonałem w prętach nacięcia do zamocowania pierścieni zabezpieczających za pomocą tarczy diamentowej Dremel ..... Zaczep dostał amortyzator sprężynowy..... Dyszel na sprężynach.... Przygotowanie do zamocowania drążków skrętnych kół przyczepy... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Frezowanie tylnej osi było trochę trudniejsze, gdyż jest ze stali nierdzewnej. Na szczęście frez HRC65 dał radę. Mała frezarka Proxxon okazała się za mała. Wykorzystałem wiertarkę słupową jako frezarkę.... Elementy osi z widocznymi mocowaniami dla amortyzatorów.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Rama skrzyni z listewek sosnowych. Wszystkie nacięte na pile Proxxon FET. klamry mocujące skrzynię do ramy zrobiłem z pręta 2 mm. Nagwintowałem M2 przed zaginaniem.... Podłoga skrzyni. Środkowa część będzie wyjmowana w celu dopstępu do elementów sterujących światłami... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Oś przednia wyciąłem z kawałka aluminium - 22x12. Najperw otwory dla zwrotnic .... Przymiarka czy wysokość ZIŁ-a jest taka sama jak przyczepy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 6 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2022 Światła na belce tylniej. Będzie pozycyjne, kierunkowskaz i stop.... Mechanizm skrętu kół udało się złożyć i działa. Ustawienie zbieżności w prawdziwej przyczepie było chyba zmorą mechaników.... Ponieważ są 2 punkty obrotu, żałożyłem, że aby kąt skrętu kół był zgodny z kątem wychylenia lemiesza, odległości A, B i C powinny być równe. Ale nie wiem, czy faktycznie tak musi być. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Piękna robota ? metalowe elementy rewelacyjnie dopieszczone. Czekam na film z pierwszej jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 7 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 12 godzin temu, JADAR62 napisał: wychylenia lemiesza Darku - do elementu nazywanego przez Ciebie lemieszem słowo "dyszel" na mój gust byłoby bardziej odpowiednie. Lemiesz to całkiem inna bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2022 Jasne, że dyszel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Wzorzec.... Z listewek złożyłem skrzynię. 3 furty są otwierane. Okucia są firmy KKRC..... Na przedniej furcie jest modowanie dla koła zapasowego..... Zamocowana jest też skrzynka.... z pół wałka PCV dodałem imitacje prztłoczeń.... jest też miejsce dla gaśnicy.... Z blachy 0.1 mm wyciąłem paski. Są to wzmocnienia rantów furt..... mocowania spoczynkowe dla pałąków plandeki..... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Z blachy 0.6 mm wygiąłem pozostałe uchwyty dla pałąków plandeki.... Paski naciąłem na pile tarczowej Proxxon FET 27070... Użyłem zaginarkę... Dolne uchwyty są zalutowane od dołu, gdyż na nich pałąki będą stały.... Po malowanu farbą khaki.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Rewelacyjna ta Twoja robota Fajnie się ogląda taką relację W Ził już jeździł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Już bliżej końca niż dalej. Co nie znaczy, że pójdzie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Z płaskownika 3x1 wygiąłem uchwyty do linek mocujących plandekę. Razem 14 sztuk.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi