Ksawery17 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 We wrześniu 2021 roku rozpocząłem swoją przygodę z lataniem RC. Odbyłem już ok. 5 lotów modelem Beta 1400 V2 w systemie trener-uczeń. 26.09.2021 przyjechałem wraz z moim instruktorem na lądowisko. Jak zawsze włączyliśmy nadajniki, podpiąłem pakiet 1800 mAh Dualsky i sprawdziliśmy stery w modelu. Nie działała jedna z powierzchni (już nie pamiętam która), jednak po chwili znów zaczęła działać, więc wspólnie stwierdziliśmy, że możemy lecieć☺️ Model wzbił się w powietrze i wydawało się, że wszystko ok. Po chwili jednak nastąpił moment ok. 3 sekundowej utraty sterowania na obu nadajnikach. Wylądowaliśmy, aby sprawdzić czy wszystko ok i ponownie wystartowaliśmy. Powtórzyła się sytuacja z poprzedniego lotu, więc postanowiłem wylądować. Zmniejszyłem więc wysokość lotu i rozpocząłem podejście. Podchodziłem znad pola ornego. Lecę sobie jak gdyby nigdy nic i nagle... przestały działać wszystkie stery!!! Model usiadł samodzielnie w polu. Natychmiast udałem się w jego kierunku. W odległości ok. 5m od miejsca lądowania zauważyłem wydobywający się z silnika dym! Chwyciłem model i prędko udałem się w kierunku reszty modelarzy. Jeden z nich rozłączył pakiet. Okazało się że nastąpił samozapłon regulatora, który w następstwie: 1) wypalił dziurę w kadłubie (pianka EPP) 2) osmolił pakiet Li-Pol 3) spalił odbiornik Futaba R617FS 4) przepalił wszystkie przewody wewnątrz modelu Lataliśmy na nadajnikach Futaba T7C Na szczęście producent uznał reklamację i przysłał nowy zestaw z modelem. Jak można się domyślić, zawiodły regulator 20A oraz słaba wentylacja modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Ciekawa przygoda. Po pięciu lotach na linku to już chyba sam możesz śmigać? ? Podoba mi się zachowanie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksawery17 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Tak. Od tamtego momentu latam sam?Chociaż mamy takie trochę dziwne przepisy, bo legalnie można latać od 16 roku życia, bo z tego co wiem wtedy można zrobić ten kurs na stronie ULC na pilota modeli/dronów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 O.k. przepraszam, nie wiedziałem, że nie masz jeszcze 16lat. Teraz te przepisy porobili zaporowe. Cieszę się, że chcesz latać z czasem może zaczniesz budować i latać (więcej frajdy). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Market Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Żadne zaporowe. 16 lat to do latania zupełnie samodzielnego. Natomiast bez limitu wieku młodzież może latać pod opieką pełnoletniego pilota. A proponowane zmiany w Prawie Lotniczym planują obniżyć ten minimalny wiek do 14 lat. Korzystać i latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 22 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Dziwi mnie że ktoś tam wsadził ESC 20A, te silniki na śmigłach 6-5 calowych powinny mieć conajmniej 30A, inaczej to będzie się palić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi