Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RyżyKoń Opublikowano 5 Maja 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Tak lata najtańszy /wg. mnie/ model, a ponieważ ceny rosną w zastraszającym tempie / dziwne jest te 12% inflacji, gdy wszystko podskoczyło o 50%/ może warto na początek coś takiego sobie sprawić. Czy na początek? nie do końca, bo modelik jest szybki i wymaga skupienia przy pilotażu, ale łatwy w transporcie i można go wszędzie ze sobą zabrać. Modelik kupiłem u "Chińczyka" za całe 10 zł. To rzutek, którym dzieci bawią się na łące. Wzmocniłem go węglami. Wybrałem nadmiar pianki w celu umieszczenia elektroniki, odcinając zaznaczone fabrycznie lotki i przyklejając je na zawiasach z dyskietki. Przymocowałem silniczek na przyklejonej wrędze do kadłuba. Brak miejsca zmusił mnie do umieszczenia regulatora na zewnątrz kabiny. Dołożyłem serwa. Całość wygląda tak. Modelik posiada tylko jeden mankament, lata na maleńkich śmigłach, które podczas lądowania gdy są ustawione pionowo, łatwo pękają. Całość gotowa do lotu to 97 gram. Silniczek to A1504 56W- 26 zł. Trzy serwa HK5320 -35 zł. Regulator 10 A 23 zł. Rzutek 10zł. Śmigiełko 4x4 6zł. /ceny przed 2022r/ łącznie 100zł. Myślę, że obecnie można wydać około 120zł. Chyba warto. Pozdrawiam. Marek 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Też nie wierzę w inflację na poziomie 12% ! Niektóre rzeczy podrożały ponad 100%. Ale te 100zł to i tak tanio jak na samolot RC ! Ja jak liczyłem to najtaniej wyszło 162zł zbudowanie modelu o średniej wielkości 800mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Małe w locie są krnąbrne i nie bardzo chcą wracać pod wiatr :). Jak przejdziesz na większy to z górki jak dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Bardziej lekkie w stosunku do wielkości wtedy wiatr robi z nim co che. Ale jak odpowiednia moc silnika to da się latać. W domu mam drona z Lidla to wiatr już kilka razy mi go wyprowadził hej daleko , raz szukaliśmy z pół godziny w polach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 6 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 W dniu 5.05.2022 o 20:26, RyżyKoń napisał: Modelik posiada tylko jeden mankament, lata na maleńkich śmigłach, które podczas lądowania gdy są ustawione pionowo, łatwo pękają Może dorobić wieżyczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Mocowanie śmigła na gumkę i częściowo rozwiązuje problem Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Taki mały i lekki model to najlepiej lądować techniką na liścia w trawie i wtedy śmigło nie będzie się łamać, a tak jak ślizgiem na piachu to zawsze prawie coś pójdzie nie tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi