Gość Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Kilka lat temu pracując na kontrakcie w Niemczech w ramach zabicia nudy narysowałem model Trenerka o rozpiętości 1300 mm . Jeden z kolegów postanowił zbudować prototyp i go oblatać. Budując model zamieścił relację : http://www.forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=4&t=1560 Model lata do dziś ? Udostępniam plany do użytku na własne potrzeby. Można zrobić dowolne modyfikacje Plik zapisany jest w Corel 12 (nie umiem rysować w CAD) Wstępnie elementy rozłożone są na formatkach. Kesony są pełne. Trener 1600.cdr
Gość Opublikowano 9 Czerwca 2022 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Przez pomyłkę zamieściłem plany Trenerka o rozpiętości 1600 mm Jest to zmodyfikowana wersja pierwotnego Trenerka o rozpiętości 1300 mm Przepraszam ? A tak wygląda model o rozpiętości 1600 bez pokrycia :
RobRoy Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Bardzo proszę o plany trenerka 1300 .
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Szukam planów poprawionych w stosunku do pierwotnej wersji Powstało zbyt wiele kopii i teraz mam problem bo muszę wszystko przejrzeć od początku a to trochę trwa. Jak je znajdę to wstawię.
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2022 Opublikowano 10 Czerwca 2022 Zamieszczam plany Trenerka o rozpiętości 1300mm Plany są w formacie DXF i CDR Elementy ułożone są na formatkach ale nie ma mostków. Nie mam pewności czy plik w formacie DXF poprawnie się zapisał - eksportowałem go z Corela. Cytat Trenerek 1300 mm.cdr Trenerek 1300.dxf
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2022 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Jeden z Kolegów zapytał mnie czy istniała by możliwość zaprojektowania takiego modelu depronowego. Na pewno jest taka możliwość tylko że ja nie budowałem nigdy modeli z depronu i nie mam zupełnie doświadczenia w tej dziedzinie modelarstwa. Myślę że każdy średnio zaawansowany modelarz może zaprojektować sobie sam taki model. Kiedyś zostały opublikowane podstawowe proporcje, które pozwalają samodzielnie zaprojektować model w miarę dobrze latający. Trzymając się tych proporcji oraz stosując profil Clark Y można stworzyć taką konstrukcję. Zmienił bym tylko rozpiętość skrzydeł bo w modelu silnikowym wystarczy już rozpiętość 5,6x cięciwa skrzydła (wliczając kadłub)
Rekomendowane odpowiedzi