Guest Posted June 9, 2022 Share Posted June 9, 2022 Kilka lat temu pracując na kontrakcie w Niemczech w ramach zabicia nudy narysowałem model Trenerka o rozpiętości 1300 mm . Jeden z kolegów postanowił zbudować prototyp i go oblatać. Budując model zamieścił relację : http://www.forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=4&t=1560 Model lata do dziś 😀 Udostępniam plany do użytku na własne potrzeby. Można zrobić dowolne modyfikacje Plik zapisany jest w Corel 12 (nie umiem rysować w CAD) Wstępnie elementy rozłożone są na formatkach. Kesony są pełne. Trener 1600.cdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 9, 2022 Share Posted June 9, 2022 Przez pomyłkę zamieściłem plany Trenerka o rozpiętości 1600 mm Jest to zmodyfikowana wersja pierwotnego Trenerka o rozpiętości 1300 mm Przepraszam 😟 A tak wygląda model o rozpiętości 1600 bez pokrycia : Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobRoy Posted June 10, 2022 Share Posted June 10, 2022 Bardzo proszę o plany trenerka 1300 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 10, 2022 Share Posted June 10, 2022 Szukam planów poprawionych w stosunku do pierwotnej wersji Powstało zbyt wiele kopii i teraz mam problem bo muszę wszystko przejrzeć od początku a to trochę trwa. Jak je znajdę to wstawię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 10, 2022 Share Posted June 10, 2022 Zamieszczam plany Trenerka o rozpiętości 1300mm Plany są w formacie DXF i CDR Elementy ułożone są na formatkach ale nie ma mostków. Nie mam pewności czy plik w formacie DXF poprawnie się zapisał - eksportowałem go z Corela. Cytat Trenerek 1300 mm.cdr Trenerek 1300.dxf Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobRoy Posted June 11, 2022 Share Posted June 11, 2022 Dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 12, 2022 Share Posted June 12, 2022 Jeden z Kolegów zapytał mnie czy istniała by możliwość zaprojektowania takiego modelu depronowego. Na pewno jest taka możliwość tylko że ja nie budowałem nigdy modeli z depronu i nie mam zupełnie doświadczenia w tej dziedzinie modelarstwa. Myślę że każdy średnio zaawansowany modelarz może zaprojektować sobie sam taki model. Kiedyś zostały opublikowane podstawowe proporcje, które pozwalają samodzielnie zaprojektować model w miarę dobrze latający. Trzymając się tych proporcji oraz stosując profil Clark Y można stworzyć taką konstrukcję. Zmienił bym tylko rozpiętość skrzydeł bo w modelu silnikowym wystarczy już rozpiętość 5,6x cięciwa skrzydła (wliczając kadłub) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts