Karol93 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Dzisiaj zacząłem po trochu wycinać sobie w styropianie i zauważyłem jedną, dość niepokojącą sprawe... Przecinając płyte widać, że w styropianie są "bąbelki" które są mniej gęste od reszty i pod wpływem temperatury bardziej sie topią zostawiając dziury :\ Tak ma być ? Później szpachlować to czymś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Nie trzeba, jak pokryjesz papierem to gładkość powierzchni będzie wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jako że śnieg nie ma zamiaru topnieć, zrobilem do modelu nartki: Według książki, obciążenie pozwoli na start nawet z puszystego śniegu . Pytanie - lżejsza będzie żywica polisetrowa (przezroczysta) czy zwykły lakierek ? Model i tak już jest cięzki - waży ~700g. Niestety jest troche zwichrowana, przez gotowanie czubków, żeby można je było wyginać i teraz pytanie - jak to naprawić ? ponowne moczenie i suszenie nie bardzo wychodzi, leżało pod sporym ciężarem pomiedzy płytkami z kamienia i po wyciągnięciu (jeszcze mokre) są dalej troche zwichrowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Odegnij na mokro ze zwichrzeniem przeciwnym i zostaw umocowane w takiej pozycji na jakis czas(po prostu odegnij w drugą stronę a nie pomiędzy płaskimi płytkami na równo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Czy taki orczyk może do akrobatki być ? Dural 2mm. Własnie taki zaleca Pan Zawada w swojej książce do modeli do 2,5ccm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zależy jaką ma szerokość :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ze zdjęcia trudno powiedzieć. Podaj wymiary. Orczyk do F2B to proporcje oś - popychacz to 1/2 wymiaru oś- linka. Materiał dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Bardziej chodziło mi o wykonanie i materiał - rozmiary są 2x6 takie jak na planach od Pana Sylwestra Jak widac - dziurki są tylko delikatnie naznaczone wiertłem 1mm. Wiercone na odpowiedni rozmiar będzie na wiertarce stołowej w modelarni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Taki mały ten orczyk??? 2x6mm?? A tak przy okazji to dziurę masz w nosie, a nawet dwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2010 Wymiary są 20x60mm i OTWORY są naznaczone wiertełkiem . Żeby nie było że niereformowalny jestem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Baron Opublikowano 1 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2010 Witaj Karolu myślę że do 2,5 cm? będzie jak znalazł. Ja pokusił bym się o dodatkowe dwa otwory zmniejszające wagę orczyka ( chociasz orczyk jest mały i lekki ) bo jak wiadomo "Ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka " to model będzie lżejszy. Bo nie chodzi oto żeby model był ciężki jak kamień ( z drugiej strony jak rzucisz kamieniem to też się mówi że leci ;D ;D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Po pół roku ? Zabrałem sie za dalszą budowe . Rysuje aktualnie kadłub - z pomocą książek no i według proporcji modelu z planów Pana Sylwestra. Model będzie wyglądał nastepujaco: Skrzydło w takim typie kadłuba opiera sie na poszyciu (u mnie byłaby to sklejka 0,8mm) - czy to poszycie może się tak skończyć jak zaznaczylem - za kadłubem ? Nie chce dodatkowo oklejać balsą samego tyłu - szkoda mi samej balsy, a model tak czy siak bedzie trzeba oklejać papierem i malować. PS. Listewki które biegną wzdłuż całego modelu to balsa - 5x8mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 No niezły wykop nam zafundowałeś. Z kadłubem to będzie tak: - łoże 10x10X...buczyna - sam kadłub z twardej balsy grubości 10 mm (ewentualnie lipa, sosna, a nawet świerk) - podłużnice 3X10X... sosnsna - kratownica 5x10 balsa - okleić toto sklejką 0,8 - 1mm od początku do mniej więcej 50% cięciwy płata i tyle, takie modele powstaą u mnie i się spisują od wielu już lat.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 6 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Chodzi o to, żeby zachować wszystkie proporcje i wymiary podane na planie . No i wziac pod uwage jaki mam dostepny materiał . Brałem pod uwage wszystkie ksiażki jakie mam i z każdej coś zaczerpnalem - łoże 8x8 buczyna kadłub jak na rysunku podłużnice 5x8 balsa kratownica z 2mm balsy I teraz jeszcze zmiana koncepcji oklejania - zaraz za skrzydłem kończy sie sklejka 0,8mm - dalej oklejone 1,5mm balsą(normalne ukośne łączenie). Wiem, że sie nie słucham Panie Pawle, ale chcialbym sprobować zbudować go uwzględniając wiedze z ksiażek - w końcu kiedyś by sie na coś mogły przydać. Chyba że któreś z moich założen jest kompletnie nie trafione i rozleci mi sie to w locie . Czego wolałbym uniknąć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ams Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 podłużnice z balsy to niezbyt dobry pomysł, sosna powiedziałbym konieczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karol93 Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 No własnie sie zastanawiam nad tą sosną - w książce "Sekrety modeli akrobacyjnych na uwiezi" jest opisany sposob budowy modelu z podłużnicami tylko z balsy. Jest tam podany rozmiar 10x10 - ale na samym rysunku i tak widac, że 10x10 jest w najgrubszym miejscu(zaraz za silnikiem), a cała reszta jest zeszlifowana do klina,zeby nadac bardziej samolotowy obrys kadłuba . Mogę ją wkleić, bo nawet posiadam sosne 8x2 (bez pokrycia własnie taka bedzie szerokosc konstrukcji), ale pytanie, czy napewno potrzeba . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 My zawsze robiliśmy te podłużnice z balsy i nic sie nie działo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Balsa nie jest materiałem konstrukcyjnym.... i zysk na wadze będzie znikomy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Tak, ale ziarnko do ziarnka i zrobi się...... niezła waga modelu. Zawsze miałem modele w granicach 1750 a nie 1850. A to jednak jest różnica. Pozdrawiam serdecznie wszystkich strugaczy patyków. sylkub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
synthax2 Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Witajcie, parenaście lat temu latałem w F2B. Teraz naszło mnie na wspominki i chciałem dokupić model do mojego CSTKMa, Jaki gotowy do lotu zestaw polecacie, który najlepiej można kupić w kraju. Ponieważ nie mam warunków do pylenia balsą i smrodzenia lakierami stąd moje pytanie o gotowca. Będę wdzięczny za pomoc. Jeśli są jakieś fajne elektryczne wersje to też rozważę ponieważ mam dobry arsenał ładowarek i pakietów 6s 5000mah. Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.