musty Opublikowano 17 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Witam Proszę podpowiedzcie jak ustawić presostat aby utrzymywał podciśnienie - 50 kPa. Są do ustawienia parametry P1 , P2 oraz n1 , n2. Elektrycznie już ogarnięte. pzdr Marcin ZSE_ISE40-old-e (2).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Witam Mój wyłącznik ustawia się jak poniżej: Po włączeniu zasilania ustawiasz tryb pracy: Wciskasz i przytrzymujesz przycisk SET, po chwili pokaże się jakieś ciśnienie, którego się nie ustawia, wciskasz jeszcze raz SET i wybierasz tryb pracy. Ma być n. Naciskasz jeszcze raz set i wracasz do normalnej pracy. Wciskasz krótko SET i ustawiasz ciśnienie n1 czyli podciśnienie przy którym wyłączy się pompa (dla ciebie 50 kPa). Potem ustawiasz ciśnienie n2 przy którym pompa się włączy (dla ciebie np 45 kPa - czujnik będzie trzymał ciśnienie pomiędzy 45 a 50 kPa). n2 musi być mniejsze od n1. Ja mam ustawione n2 o 0,1 bar mniejsze od n1, to kwestia gustu i szczelności instalacji, ważne aby pompa nie włączała się zbyt często. Zmieniasz to przestawiając n1 lub n2. Tak to wygląda u mnie, szczegóły mogą się różnić bo masz nieco inną wersję. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Tylko w moim modelu presostatu brak jest możliwości zmiany na samo n, zawsze aktywne jest P1, P2, n3, n4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Bo masz wypasiony czujnik z dwoma wyjściami, jeden komplet parametrów nie będzie wykorzystany. Sprawdź w "Initial Setting" jak są ustawione wyjścia OUT 1 i OUT 2, Ino czy InC. Dodatkowo ustaw tam tryb manual. Działanie wyjść powinno być sygnalizowane przez diody. Przekaźnik pompy masz podpięty pod OUT 1(czarny) czy OUT 2 (biały)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Metodą prób doszedłem do tego że: - przy OUT 1 no oraz OUT 2 nC jest aktywna sekwencja P1, P2, n3, n4 - przy OUT 1 nC oraz OUT 2 no jest aktywna sekwencja n1, n2, P3, P4, - przy OUT 1 nC oraz OUT 2 nC jest aktywna sekwencja n1, n2, n3, n4. Przy ustawieniu n1 np. -10 kPa oraz n2 -8 kPa przekaźnik jest aktywny do -10 kPa, a po spadku do -8 kPa ponownie się uaktywnia, czyli jest dobrze ! Kombinuje jeszcze z ustawieniami n3 i n4 ......? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Ustaw wyjście pod które podłączyłeś pompę na nc Jeżeli będzie to out 1 to będziesz miał n1 i n2. Ustaw n1 50 kPa, n2 mniej o potrzebną histerezę np. 45 kPa. Jeżeli podłączyłeś ją pod out 2 ustaw to wyjście na nc i przestawiaj parametry n3 i n4. Pozostałe parametry ustaw dowolnie, nie powinny mieć wpływu. Edit Na drugim wolnym wyjściu mógłbyś zrobić sobie alarm niskiego ciśnienia. Wystarczy jakiś buzer piezo o właściwym napięciu i prądzie poniżej 80mA podłączyć do OUT 2. Można ustawić OUT 2 na no, p3 na 1, p4 nieco poniżej n2 np. 40. Skutek powinien być taki, że przy wyłączonej pompie alarmu nie ma, ale jeżeli pompa pracuje, a ciśnienie jest poniżej 40 ale powyżej 1 - masz alarm. Nie trzeba będzie zaglądać zbyt często do pompy. Jak układ się rozszczelni przed utwardzeniem to zawartość wora ląduje w koszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musty Opublikowano 18 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Dzięki za pomoc, poszukam jakiegoś buzera i spróbuję ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi