robloz Opublikowano 30 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Z modelu po małym wypadku wymontowałem dwa serwa Hs 311. Chciałem je założyć do nowego, ale po podłączeniu do odbiornika powodowały zwarcie. Rozebrałem je i w obu były spalone elementy ze zdjęcia, myślę że to stabilizator napięcia, ale się nie znam. Jestem ciekaw czy wypadek był spowodowany uszkodzeniem czy uszkodzenie w wyniku wypadku. serwa były na lotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 30 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 To jest kondensator. Odlutuj go i zobacz czy nie robi zwarcia, uległ pewnie uszkodzeniu w czasie wypadku mogła się zmienić wtedy polaryzacja zasilania. Mam kilka serw w których wymieniłem spalone kondensatory i działają prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 30 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Ok, w drugim serwie nie widać jednak takich uszkodzeń, mimo to serwo "nie żyje". Mam płytkę z serwie co ma uszkodzoną obudowę. Zamienię i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 30 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Ja zawsze szukam od początku gdzie jest zwarcie wylutuj ten uszkodzony kondensator i zobacz miernikiem czy nie ma zwarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi