robloz Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Z modelu po małym wypadku wymontowałem dwa serwa Hs 311. Chciałem je założyć do nowego, ale po podłączeniu do odbiornika powodowały zwarcie. Rozebrałem je i w obu były spalone elementy ze zdjęcia, myślę że to stabilizator napięcia, ale się nie znam. Jestem ciekaw czy wypadek był spowodowany uszkodzeniem czy uszkodzenie w wyniku wypadku. serwa były na lotkach.
TomTech Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 To jest kondensator. Odlutuj go i zobacz czy nie robi zwarcia, uległ pewnie uszkodzeniu w czasie wypadku mogła się zmienić wtedy polaryzacja zasilania. Mam kilka serw w których wymieniłem spalone kondensatory i działają prawidłowo.
robloz Opublikowano 30 Lipca 2022 Autor Opublikowano 30 Lipca 2022 Ok, w drugim serwie nie widać jednak takich uszkodzeń, mimo to serwo "nie żyje". Mam płytkę z serwie co ma uszkodzoną obudowę. Zamienię i zobaczymy.
TomTech Opublikowano 30 Lipca 2022 Opublikowano 30 Lipca 2022 Ja zawsze szukam od początku gdzie jest zwarcie wylutuj ten uszkodzony kondensator i zobacz miernikiem czy nie ma zwarcia.
Rekomendowane odpowiedzi