robas69 Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Cześć, jakim rodzajem ca kleić tą piankę /tym do epp/? Do tej pory robiłem to ich klejem za 25 zł/szt. Ostatnio kupiłem w modelemax i był gęsty jak smoła - do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Ja kleję tego typu pianki tym: Joker rzadki lub średni. https://abc-rc.pl/product-pol-329-Klej-Cyjanoakrylowy-Rzadki-20g-JOKER-Klej-modelarski-CA.html?query_id=2 Czasem gdy mi nie zależy na czasie a muszę skleić dużą powierzchnię to używam Dragona. Schnie min 24h. Dobrze poczekać jednak kilka dni. Ale za to tani jest. https://www.bricomarche.pl/klej-uniwersalny-polimerowy-1-l-dragon Może byc też klasyczny UHU POR https://abc-rc.pl/product-pol-380-Klej-UHU-Por-40g-idealny-do-styropianu-i-EPP.html?query_id=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Dziękuję Kuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Robert jeśli jesteś skłonny wydać trochę kasy to warto zainwestować w ten klej. Jest co prawda drogi jak świnia ale póki co wszelakie naprawy czy choćby składanie ( klejenie ) modelu to czysta przyjemność, Jest transparentny, elastyczny, z upływem czasu nie żółknie jak UHU Do klejenia pękniętych lotek na zawiasie wręcz idealny. Jeśli chodzi o CA to mimo wszystko polecam super rzadki z JOKER_a, do drobnych napraw idealny, po wkropleniu świetnie penetruje nawet złożone pęknięte elementy na sucho. Do tego końcówki ( cena na Ali 100 szt. śmieszne grosze ) i życie staje się prostsze. Oczywiście aby cieszyć się jego właściwościami na długo, CA przechowujemy w lodówce, wówczas jego płynność nie zmienia się drastyczne. W każdych innych warunkach pokojowych z rzadkiego robi się glut, aby po krótkim czasie zgęstnieć na amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Bogdan, gdzie można kupić ten klej? Może jeszcze spróbuję zrobic zawias z kleju polecanego do montażu podwozia w dużych makietach szybowców. Taki elastyczny glut tylko nie wiem czy będzie się trzymać elaporu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Poluj na tej stronie ... obecnie jest niedostępny, ale dość sprawnie uzupełniają zapasy, w każdym bądź razie ja kupowałem właśnie tu na Freewing. https://www.motionrc.eu/collections/specialty-glues/products/beacon-foam-tac-glue-2oz-54947-00022#productreviews Co do zawiasów, to klei się tym specyfikiem idealnie, klei się na styk, żadnych nadmiarów kleju, wykałaczką nanosisz na jedna i druga powierzchnię Łączysz i zaraz rozwierasz, ponownie łączysz i gotowe. Ewentualny nadmiar zbierasz. lotka piękna estetyczna bez śladu ingerencji. I przede wszystkim łączenie elastyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 2 godziny temu, robas69 napisał: Cześć, jakim rodzajem ca kleić tą piankę /tym do epp/? Do tej pory robiłem to ich klejem za 25 zł/szt. Ostatnio kupiłem w modelemax i był gęsty jak smoła - do wyrzucenia. Ja Herona i wcześniej Easy Glidera kleiłem: kadłub UHU POREM a resztę zwykłym CA. Trzyma dobrze: Easy Glider ma wylatane 15 sezonów a Heron 5 sezonów. Nic się nie rozkleja także sprawdzone w praktyce. Pewnie klej proponowany przez Bogusława będzie lepszy ale jak chcesz tanio i w miarę przyzwoicie to można zrobić tak jak ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Na kleje typu ca nakładam igły do zastrzyków, klej tam zasycha i uszczelnia a potem zapalniczka i jest drożna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi