losko_rafal Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Mam taki problem, nie wiem jak wyjąć tuleje cylindra z silnika. Silnik leżał najprawdopodobniej w wodzie. Dodam, grzałem do 100 stopni Celsjusza i nic nie pomogło. Wiem, że zapuszczony na maksa, był w gratisie z innym silnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 A dość prosto tłok się porusza ? To wstaw coś drewnianego w kanał wylotowy tak żeby ten kawałek drewna opierał się o denko tłoka i kanał i powoli wypychaj a samo ogrzewania całości niewiele da mogłeś wrzucić do cylindra kawałek lodu żeby się wychłodził i skurczył 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Witaj zjedź wałem na dół o ile się da, dopasuj kawałek twardego drewienka włóż do cylindra nad tłokiem w kanał przeciw legły sący, na grubość tulei -0,5mm teraz opalarką powoli nagrzej cały karter tak do 250stopni włóż w tuleje drewienko i wałem korbowym próbuj wycisnąć tłokiem tuleje musisz ja ruszyć ze dwa milimetry. A następnie weź dwa płaskie wkrętaki i włóż je pod kołnierz tulei na górze karteru nie wyciskaj jak dźwignią tylko obracaj wkrętaki przeciw bieżnie tak jakbyś odkręcał śruby 1 w prawo drugi w lewo w ten sposób nie połamiesz karteru i żeber. Tuleja ma stożek na zewnątrz i powinna wyjść po paru milimetrach bez problemu. Powodzenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuge Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Proponuję wygotować całość w płynie do chłodnic samochodowych.Operację przeprowadzić na otwartej przestrzeni lub pod wyciągiem ,opary są szkodliwe.W trakcie gotowania nie dolewać wody bo wykipi.Najlepiej w starym garnku elektrycznym.Nie używać. go po tym do celów spożywczych.Uwaga! Trujące 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Ja takie zapieczone stawiam na mały palnik kuchni gazowej,malutki ogień i grzeje.Wyciskam tłokiem jak koledzy wyżej radzą.Takie grzanie przy okazji spali te wszystkie laki ktore go skleiły. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Dzięki za odpowiedzi. Wał stoi dęba, nie idzie go ruszyć. Dzisiaj jadę z palnikiem. Zobaczymy czy coś to da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
losko_rafal Opublikowano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Problem rozwiązany. Nagrzałem do 200 stopni Celsjusza. Kolejno wbiłem młotkiem nóż pomiędzy tuleje a blok i poszło. Potem jak pisaliście na dwa wkrętaki i wyciągnąłem do góry. W zasadzie do wymiany tylko łożyska i sworzeń tłoka. Cylinder, tłok, korbowód jak nowe. Czop wykorbienia wału tylko do polerki. No i z wału tylko gruby nalot rdzy (nie nagar) do usunięcia. Jeszcze raz dziękuję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 No i super powymieniać. oczyścić nasmarować i będzie chodził 17 godzin temu, Kuge napisał: Proponuję wygotować całość w płynie do chłodnic samochodowych.Operację przeprowadzić na otwartej przestrzeni lub pod wyciągiem ,opary są szkodliwe.W trakcie gotowania nie dolewać wody bo wykipi.Najlepiej w starym garnku elektrycznym.Nie używać. go po tym do celów spożywczych.Uwaga! Trujące Masz na myśli borygo czy coś podobnego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuge Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Tak.Tylko nie pamiętam teraz który był bardziej skuteczny,chyba jakiś niebieski.Rozpuszcza nagary i tym podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi