jetfan Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Chciałbym przedstawić moje zmagania z modelem, do którego mam sentyment czyli Edge 540 firmy Seagull. Kilka lat temu kupiłem taki w wersji niebiesko-srebrnej, mimo kiepskiej jakości wykonania latał dość dobrze, przewidywalnie i ogólnie miałem z niego dużo przyjemności. Poległ którejś jesieni w trakcie sprawdzenia jak wolno może lecieć - klapnął płasko z wysokości około dwu metrów i to zakończyło sprawę. Gdy był sprawny wyglądał tak: W tym modelu nie robiłem dużych żadnych zmian tj wszystko było prawie wg instrukcji poza serwami od wysokości, które schowałem w kadłubie. No i silnik był inny niż polecany, wstawiłem DLE35RA benzynę. Ponieważ model poległ a sentyment pozostał to przy pierwszej możliwości kupiłem kolejny, bardzo podobny, w wersji wcześniejszej: Jakość oklejenia była niska więc obdarłem go z folii by zrobić to po mojemu i... tu się okazał kolejny dramat = jakość wykonania konstrukcji straszna. Zacząłem lifting tj poprawianie wszystkiego co możliwe. Z oryginalnego kitu pozostał kadłub, który odchudziłem oraz wzmocniłem, osłona kabiny i silnika. Stateczniki są całkowicie nowe, mają inne wymiary i normalne profile a nie płaskie płytki. Skrzydła są większe, z innym profilem (cieńszym). Rura skrzydła zmieniona na węglową, podwozie z węgla itd. Jak się nad tym zastanowić właściwie powstał nowy model Po liftingu model waży 6kg, ma rozpiętość 2,1m, z DLE35RA lata bardzo dobrze. Pomimo dużej ilości czasu poświęconego na przebudowę jestem zadowolony, było warto. Poniżej kilka zdjęć i efekt końcowy. Nie wiem niestety dlaczego kolejność zdjęć jest inna niż gdy je wstawiałem. W sekcji filmów wstawiłem krótki klip z jednego z pierwszych lotów. 3
qbapfmrc Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Gratuluję, piękny model. Mam takie nietypowe pytanie: czy da się model o takich gabarytach zbudować lub naprawiać w mieszkaniu? Bo z tego co widzę to chyba jest mieszkanie tak? Ja niestety nie mam ani garażu ani warsztatu - mam do dyspozycji jedynie pokój i biurko ale chciałbym kiedyś taki model zbudować.
jetfan Opublikowano 14 Października 2022 Autor Opublikowano 14 Października 2022 33 minuty temu, qbapfmrc napisał: Gratuluję, piękny model. Mam takie nietypowe pytanie: czy da się model o takich gabarytach zbudować lub naprawiać w mieszkaniu? Bo z tego co widzę to chyba jest mieszkanie tak? Ja niestety nie mam ani garażu ani warsztatu - mam do dyspozycji jedynie pokój i biurko ale chciałbym kiedyś taki model zbudować. W mieszkaniu, jak podejrzewam, jest to możliwe ale (prawdopodobnie) wielkość pokoju\przestrzeni będzie decydująca. Druga sprawa to łatwość transportu - w mieszkaniu pewnie będzie trudniej.
enter1978 Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 Godzinę temu, qbapfmrc napisał: Mam takie nietypowe pytanie: czy da się model o takich gabarytach zbudować lub naprawiać w mieszkaniu? Bo z tego co widzę to chyba jest mieszkanie tak? Zbudować się da, naprawić też się da, poniżej zdjęcie z naprawy modelu w domu, również jest to model seagull , nie jest to duży model bo to 1,8m , jak by zdjąc maskę i ster kierunku to na biurku bez problemu się zmieści, ale mówię o montażu gotowych elementów , ja składałem w domu , ale wycinałem części potrzebne do odbudowy w warsztacie , no nie widzę jakoś cięcia sklejki w mieszkaniu. Aczkolwiek model 2,7m oklejałem folią w mieszkaniu na czwartym piętrze.
qbapfmrc Opublikowano 14 Października 2022 Opublikowano 14 Października 2022 4 godziny temu, enter1978 napisał: Zbudować się da, naprawić też się da, poniżej zdjęcie z naprawy modelu w domu, również jest to model seagull , nie jest to duży model bo to 1,8m , jak by zdjąc maskę i ster kierunku to na biurku bez problemu się zmieści, ale mówię o montażu gotowych elementów , ja składałem w domu , ale wycinałem części potrzebne do odbudowy w warsztacie , no nie widzę jakoś cięcia sklejki w mieszkaniu. Tak bardziej chodziło mi o składanie niż cięcie czy szlifowanie większej ilości elementów bo wiadomo kurz i pył. Zresztą a jak się chce to sie wszystko da
Rekomendowane odpowiedzi