piotr11 Opublikowano 3 Listopada 2022 Opublikowano 3 Listopada 2022 Witam, jestem tutaj nowy i mam problem , jestem szczęśliwym posiadaczem aparatury RADIOMASTER TX16 którą to próbuję opanować od prawie roku i w zakresie podstawowych funkcji uważam że mam opanowaną,apetyt jednak rośnie w miarę jedzenia- więc postanowiłem zakupić czujnik telemetrii wysokości nazwany po angielsku ;ALTITUTDE ;w tym miejscu chciałbym zaznaczyć że mam 65lat i nie znama angielskiego,więc posługując się filmikami z netu potrafię rozpoznać gdzie w danym momencje znajduję się osoba prezentująca.Moja prośba dotyczy pomocy w ustawieniach telemetrii tak abym widział na widzetach aparatury na jakiej wysokości znajduje się model, z góry bardzo dziekuję za pomoc.
Francka Opublikowano 3 Listopada 2022 Opublikowano 3 Listopada 2022 Ja polecam odbiornik już wbudowanym wariometrem u mie działa super . https://77hobby.pl/frsky-g-rx8-odbiornik-szybowcowy-z-wariometrem-p-215.html na tej stronie znajdziesz wiele poradników jak to skonfigurować.
piotr11 Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Opublikowano 4 Listopada 2022 bardzo dziękuję za odpowiedz , ale nie oto mi chodziło .
Jerzy_R Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Na zakładce Telemetria danego modelu (w openTX, nie wiem jak to wygląda w EDGE) najpierw uaktywnić (wykryć) czujnik, a później dodać widget wyświetlający jego dane. Tu coś jest, może pomoże:
piotr11 Opublikowano 5 Listopada 2022 Autor Opublikowano 5 Listopada 2022 bardzo dziękuję za filmiki zwłaszcza drugi ,ponieważ moja aparatura właśnie ma taki wygląd , - ale do rzeczy!!!!wstawiłem zdjęcie moich odbiorników{mam zbindowane na nich wszystkie moje samoloty} we wszystkich samolotach mam dołożony czujnik pakietu i widzę go na widżecie., pomyślałem więc że fajnie było by wiedzieć na jakiej wysokości jest szybowiec w tym celu dokupiłem czujnik zamieszczony na zdjęciu instrukcja czujnika mówi że należy go skalibrować na 1metrze ,a pużniej jak ja to sobie wyobrażam w miarę wznoszenia się czujnik na widżecie w odbiorniku będzie mi pokazywał na jakiej wysokości jest samolot. Niestety nie potrafię go zainstalować w odbiorniku (bo to że trzeba go podłączyć szeregowo do czujnika napięcia pakietu to wiem ) nie potrafię przejść przez te wszystkie dla mnie mało znaczące skróty w aparaturze, jeżeli więc ktoś potrafi : łopatologicznie :przekazać to byłbym bardzo wdzięczny.
Francka Opublikowano 5 Listopada 2022 Opublikowano 5 Listopada 2022 Bardzo dobry czujnik dla FS-CAT01 . Współpracuje z nadajnikiem radiowym FS-i8 i FS-i10
Bodzioch Opublikowano 6 Listopada 2022 Opublikowano 6 Listopada 2022 Jeżeli udało się zainstalować czujnik napięcia to z czujnikiem wysokości procedura taka sama. Najpierw musi ten czujnik zobaczyć nadajnik tak jak na filmiku. Akurat sprzedałem ten nadajnik więc dokładnie nie opiszę. Jest jeszcze jedna sprawa z tym czujnikiem a dlatego że został wprowadzony przez FS jako ostatni do swoich aparatur. Nadajniki FS i6 go nie widziały ale FS i6X już tak. Wcześniejsze nadajniki FS i8 i i10 też go nie widziały ale po zmianie oprogramowania już było OK. Mam nadzieję że system AFHDS2 w tym nadajniku jest pełny i go obsługuje.
Józef 21 Opublikowano 6 Listopada 2022 Opublikowano 6 Listopada 2022 Jeszcze jeden emeryt dołączył z radiomasterem tx16s. Wszystko można opanować mam trochę więcej lat jak piotr 11. Filmiki prezentowane na yt są zwykle po angielsku ale można je opanować. Jak połączysz ten czujnik z odbiornikiem następnie w aparaturze wejdź w telemetrię nadajnika i dodaj czujnik (znajdź nowe czujniki) Potem ustaw ten czujnik jak na filmiku pokazał wcześniej nJerzy_R. Tutaj zadam pytanie jakie masz menu w tx16s polskie czy angielskie. Czy jest to opentx czy edgetx. W twoim przypadku poleciłbym wgrać menu polskie oraz głosy polskie, wiele spraw to ułatwia. Na foto drugim pozycja na pasku Alt wysokość. Głosy polskie na forum zamieściłem.
piotr11 Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Opublikowano 7 Listopada 2022 Bardzo dziekuję za odpowiedz, czujnik już wgrałem i widzę go tylko jest problem z jego kalibracją , gdyż po wyedytowaniu czujnika są trzy parametry do ustawienia , precision,ratio,i oofset i tutaj mam problem ponieważ czujnik skacze i nie jest stabilny , gdzyż chyba nie jest skalibrowany , a i potem są okienka do zaznaczenia ,więc jeżeli tutaj kolega mógłby mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny . całe manu mam w języku barbarzyńców (angielski) ale wita mnie po polsku i upomina po paru minutach też po polsku
Jerzy_R Opublikowano 7 Listopada 2022 Opublikowano 7 Listopada 2022 Stare to i bazie Taranisa ale może się przyda, by w miarę poruszać się po openTX. plOpenTXdlaFrSkyTaranis.pdf
Józef 21 Opublikowano 7 Listopada 2022 Opublikowano 7 Listopada 2022 Tam musisz w pozycji ofset ustawić wartość przybliżoną aby Alt wskazywał zero. Ale to też jest problematyczne. Bo nie wiesz na jakiej wysokości znajdujesz się z radiem, względem poziomu morza. Nie podałeś jakiego systemu używasz opentx czy edgetx. Powitanie masz po pl czyli głosy polskie masz wgrane. Jeszcze wgraj sobie wersje pl i będziesz miał menu po polsku. Zamieściłem plik bin edgetx 2.7.1 Jak to wykonać zamieszczam link https://oscarliang-com.translate.goog/flash-edgetx/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc tx16s-PL-2.7.1-a55aff02c.bin
piotr11 Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Opublikowano 7 Listopada 2022 Bardzo dziękuję , akurat o tym co ja potrzebuję nic nie ma ale bardzo przyda się koledze który od dawna walczy z t aparaturą.
Rekomendowane odpowiedzi