robert.pilot Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Witajcie. Mam pytanie, czy próbował ktoś z Was używać taśmy tnącej 3M™ Knifeless do folii Oracover Standard? W najbliższym czasie będę oklejał model MX i mam ochotę spróbować tego wynalazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Tak używałem, świetna sprawa, polecam nie tylko w modelarstwie ale również przy samochodówce czy w ogóle przy malowaniu jakiś tam różnych elementów. Przy folii typu oracover pamiętaj że na odcięciu musisz mieć albo od razu dwa kolory przyklejone i wtedy odcinasz obydwa, masz równa krawędź i doklejasz ewentualnie lekko ciepłym żelazkiem jak Ci się brzegi odkleja lub naklejasz cienki pasek paskujący. Jakbyś chciał to robić kolor za kolorem, czyli np najpierw naklejasz biały a na to czarny to musisz tą taśmę tnącą dwa razy nakleić. Najpierw robisz naddatek z białej foli ok 5mm żeby potem wyszło ładne wycięcie z folii czarnej. Przydatne przy modelach z WWII gdzie są maskowania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Dzięki za podstawowe wyjaśnienie, zastanawiałem się jak to ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Stary materiał filmowy ale nadal aktualny. Jest tego sporo w sieci. Również używałem takiej taśmy do cięcia, fajna sprawa, trochę droga impreza niemniej rozwiązuje sporo spraw jeśli chodzi o cięcie i dopasowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi