robas69 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 Cześć, czy ktoś z Kolegów latał tym modelem https://nastik.pl/produkt/rch-dg300-elan-acro-4-0m-arf/ Wątek z 2010 r. widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Za te pieniądze to kupisz model całolaminatowy, a nie ze skrzydłami styropianowymi pokrytymi balsą i folią. Nawet ostrzej takim modelem nie polatasz, bo skrzydła nie wytrzymają. W tej cenie dostaniesz np. całolaminatową Dianę 2 firmy Royal Model - fakt o rozpiętości 3,75m a nie 4m. Ale to laminat i będzie latał o wiele lepiej i więcej wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Jacek, ja nie znalazłem ceny Diany. W Nastiku cena DG to mniej więcej to samo co na stronie producenta czyli ca 22 000 koron czeskich. Nie sądzę żeby inny czeski producent dawał prezenty za całolaminat i cenił go niżej. Polski przedstawiciel Royala czyli Modelpartner już dawno nie ma modelu w ofercie i stąd cena niewiadoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 https://www.modellbau-pollack.de/index.php?page=szd-56-diana-2 Także u Piotra Piechowskiego można zamówić www.pp-rc.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Cześć. Ja latałem nim w latach 2012-2017 w wersji elektro: najpierw z napędem na wieżyczce a potem z silnikiem w dziobie (5 cel Li Po). To była moja pierwsza makieta szybowca. Bardzo przyjemny i prosty w pilotażu. Jeśli chodzi o akrobację to miał problem z dokręceniem pełnej beczki i nie potrafiłem wprowadzić go w korkociąg. Za to pięknie latał w termice. Po zakupie bagnet stalowy od razu wymieniłem na węglowy oszczędzając paręset gramów wagi. Ale cena obecna to jakiś kosmos. W 2011 kosztował mnie 1900 zł.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Cześć. Pamiętasz może sprawę napędu? Jaki silnik w dziobie? Długi wał i mały otwór czy obcięty kadlub I kołpak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 To był Emax 3526-05. Montaz klasyczny z kolpakiem. Śmigło chyba 13x6. Waga do lotu 6 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Dziękuję Ci bardzo. DG bardzo mi się podoba i to jak lata na nielicznych filmach. W Dianie ogon sprawia wrażenie jakby miał się ukręcić przy pierwszym locie. Nie sądzę żeby producent go tam specjalnie wzmacniał. Marcin nie masz juz zdjęć modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Jest parę filmów: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Marcin, dziękuję Ci serdecznie. Z tych trzech filmów znalazłem wcześniej tylko boje z wieżyczką. Model mi się jeszcze bardziej podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Fajny elegancki wręcz wózek. Kupny czy robiłeś wg swojego projektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Ja mam taki http://modelpartner.ig.pl/sklep/?2251,pl_wozek-startowy Jest o tyle dobry, że ma regulowaną wysokość położenia modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Mój wózek kupny. Nie pamiętam w jakim sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Niestety nawet na stronie producenta nie ma dobrego zdjęcia kadłuba modelu, nie mówiąc o szczegółach. Martwi mnie strasznie mało miejsca pomiędzy końcem dzioba modelu, a krawędzią owiewki, która jest bardzo wyciągnięta do przodu. Oczywiście chodzi o to jak zamontować tam silnik żeby wręga miała stabilne oparcie w skorupie kadłuba i jak nadać mu właściwy skłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia Marcin (mozzo) p, pamiętasz może jak miałeś rozwiązany napęd steru wysokości. Nie wiem czy producent coś sugeruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 31 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Cześć. Serwo zamontowane w dźwigarze statecznika pionowego i pionowy popychacz. W dźwigarze było fabryczne wycięcie na serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Cześć, a był problem z wyważeniem z serwem w tym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozzo Opublikowano 1 Września Udostępnij Opublikowano 1 Września Nie było najmniejszego problemu z wyważeniem. Możesz spokojnie montować w ogonie w ten czy w inny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 1 Września Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września Marcin, dziękuję Ci bardzo. Ty swój model sprzedałeś? Szkoda, że ich nie ma na rynku wtórnym. Model już chyba nie jest produkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi