Skocz do zawartości

Kryzys dosięga modelarzy.

Swift

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Odwiedziłem dziś strony dwóch dużych krajowych sklepów. W jednym sporo towarów z uwagą "chwilowo niedostępny", w drugim wręcz informują, że od dzisiaj wszystkie zakupy będą ostatecznie potwierdzane mailem przez obsługę. Przy kursach USD i EUR na obecnym poziomie, to trudno się dziwć. :cry:

PP

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Szczególnie disiaj jakoś poszaleli :| . Rano około godziny siódmej w pewnym sklepie modelarskim ( www.modelarnia.pl ) cena BIG LAMY (bo interesuje się teraz tylko tym modelem) wynosiła ok~590zł ,zaś trzy godziny póżniej ok~730zł. Oszaleć można :?

Opublikowano

Jeżeli nowa dostawa po wyzszym kursie waluty, to trudno, jeżeli zmieniają cenę na "stary" towar, to pachnie spekulacją. Tyle, że czasami można się przeliczyć i stracić zamiast zyskać.

PP

Gość Anonymous
Opublikowano

Kryzys kryzysem, ale za deske balsy 2mm w modelarnia.pl chcą 7,20...

Opublikowano

Kryzys dosiega wszystkich importerow ze wzgledu na ceny walut. Nie uzupelniaja stanow bo nie wiadomo co sie stanie ze zlotowka w najblizszych dniach i nie chca zeby drożyzna lezala na magazynie. Nie ma sie co dziwic.

Opublikowano
Kryzys kryzysem, ale za deske balsy 2mm w modelarnia.pl chcą 7,20...

:shock: toć u mnie w trochę marnym sklepie modelarskim,deseczka balsy 2mm kosztuje 6zł...

Opublikowano

To samo z nagłym skokiem cen silników. ASP FS 91 AR kosztował niedawno 500zł a teraz 680. CZekałem nie wiem na co z kupnem a teraz bedę 180zł w :ass: :evil:

Gość slawekmod
Opublikowano

RCSkorpion jakieś kosmiczne ceny zrobił.Futaba T10 na 35MHz za 2520zł, w innych sklepach jest taka sama za 2000zł.Walizka na w/w radio 459zł a niedawno była 165. :shock:

Gość Anonymous
Opublikowano

Właśnie. Oni nie sprowadzają drożej, tylko zarabiają na nagłej zmianie kursu walut. To nie jest dobre postępowanie. Niech tylko balsę wprowadzą do HC...

Opublikowano
waluty waluty i słaba złotówka i większość chce na tym zarobić a to bardzo źle gdyż pozostawią niesmak wsród potencjalnych klientów.

Oni chca przezyc a nie zarobic moim skromnym zdaniem.

Nie sprowadzaja drozej? Sprawdz ceny aparatur w Anglii...

Opublikowano

W firmie w ktorej pracuje prowadony jest rowniez (powiedzmy dosc duzy) sklep komputerowy online. Cennik aktualizowany jest z hurtowniami co godzine a mimo to co chwile zdarza sie sprzedawac sprzet ze stratą. Ja sie wiec nie dziwie sklepom modelarskim.

Opublikowano
Cennik aktualizowany jest z hurtowniami co godzine a mimo to co chwile zdarza sie sprzedawac sprzet ze stratą.

To dobrze. Może padniecie, bo psujecie rynek ;-) :P

Opublikowano

Jesli o mnie chodzi to bym sie nie pogniewal jakby ten sklep zniknal, tylko przysparza problemow i WYBITNYCH telefonow dzialowi serwis :D

Opublikowano

Wczoraj odebrałem drewno na canoe dla klienta . Tartak z którego biorę jest na tzw "zadupiu" . Właściciel fajnie skomentował rozmowę :

- panie ja to nie oglądam telewizji bo po co mam się denerwować do internetu też często nie zaglądam to i kryzys tu nie dotarł . Dowiem się o nim jak już dawno będzie po wszystkim .

i jest w tym jakiś sens bo zauważam że firmy będące "na bieżąco" z polityką informacjami ogarnia jakiś szał , natomiast Ci którzy żyją niejako na boku tego całego bałaganu prowadzą nadal prężnie swoje interesy a wiele osób mówi że nawet skoczyły im obroty .

Najważniejsze to się nie nakręcać i robić swoje.

Co do wzrostów cen to dość kontrowersyjne ale nie można nazwać spekulacją podnoszenia cen na towar zakupiony po niskim kursie .

Dam prosty przykład .

Firma kupuje aparaturę za np 100$ przy kursie np 2,20 pln czyli zapłacili za towar 220pln . narzut w detalu +-30% więc towar finalnie przedstawia wartość 286zł

w międzyczasie dolar skacze na 3,80 zł ...........

przy zachowaniu ceny detalicznej 286zł na półce w sklepie aparatura jest warta >

286zł/ 3,80zł( kurs dolara) = 75,2 $

Jasno więc widać że nie tylko nie zyskają ale tracą bo sprzedają towar poniżej jego realnej wartości . Nawet z marżą detaliczną firma sprzedaje towar taniej niż kupiła i nie będzie miała za co zakupić kolejnej partii towaru na magazyn .

w taki prosty sposób zaczyna się zjadanie własnego ogona i najszybsza droga do bankructwa. I to nie ma nic wspólnego z kryzysem itp gadaniem .

A mowa tutaj tylko o kupnie sprzedaży towaru , nic o podatkach, zus, pensjach itd a kasa na to jest przecież częścią ceny detalicznej.

Reakcja na tak duże skoki kursów walut w przeciągu kilku miesięcy jest normalnym zjawiskiem jeśli ktoś kuma biznes i chce przetrwać . Zanim szum o kryzysie podniosły media w ślad za rosnącym dolarem wiele hurtowni wycofało stałe cenniki wprowadzając ciągłe korekty i albo cena na telefon albo cena podawana jest w $

Opublikowano
w międzyczasie dolar skacze na 3,80 zł ...........

przy zachowaniu ceny detalicznej 286zł na półce w sklepie aparatura jest warta >

286zł/ 3,80zł( kurs dolara) = 75,2 $

Jasno więc widać że nie tylko nie zyskają ale tracą bo sprzedają towar poniżej jego realnej wartości . Nawet z marżą detaliczną firma sprzedaje towar taniej niż kupiła i nie będzie miała za co zakupić kolejnej partii towaru na magazyn .

Dość dziwna logika. Jeśli cena dolara się podnosi to aby firma miała za co kupić towar musi podnieść cenę stosownie do nowego kursu (bo przecież kupuje za $ a nie za złotówki). Chcesz aby sprzedawali po starym kursie a kupowali po nowym? Ten towar z Twojego przykładu po nowym kursie jest warty 494zł a nie 75$.

Niestety większości art modelarskich nie można kupić na "tzw zadupiu" ;) (tak jak drewno do Twojego canoe), tylko niestety w krajach wobec których złotówka ma kiepski kurs.A u nas wytwarzanie silników modelarskich czy serw jest (i chyba będzie) nieosiągalną technologią kosmiczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.