jarek_aviatik Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Do jakiś tam moich projektów potrzebowałem tester ciągu. Dostępne na rynku gotowe produkty, no cóż, ceny są jakie są, np.: https://www.turbines-rc.com/en/testers-checkers/500-edf-testing-bench-base-for-50-90mm-fans.html https://pl.aliexpress.com/item/4001188832873.html?gatewayAdapt=glo2pol https://hobbyking.com/en_us/dr-mad-thrust-edf-testing-base-for-50-90mm-fan.html?___store=en_us Generalnie większość grubo ponad 200 zł Postanowiłem zmieści się w kwocie 200 zł Ale nie głównie o cenę mi chodziło, choć aspekt istotny. Chodziło mi głównie o powtarzalność i porównywalność pomiarów w szczególności napędów EDF. Testy/pomiary muszą być przeprowadzane w tych samych warunkach i przy pomocy tego samego urządzenia pomiarowego. Czyli jeśli chcemy porównać np. ciąg EDFa czystego, bez pierścienia wlotu i dyszy wylotowej na przykład z tym samym EDF ale wraz z dyszą wylotową o różnych FSA, to musimy: Każdy pomiar przeprowadzić w tym samym miejscu; Do każdego pomiaru użyć tego samego regulatora i tego samego pakietu naładowanego tak samo do każdego z pomiarów. Tego samego testera Tester powinien być sprawny, sprawdzony pod kątem prawidłowości wskazań (skalibrowany) Myślę, że to wystarczy, to nie praca inżynierska. Jeśli chcemy sprawdzić różne konfiguracje: np. EDF z różnymi pakietami np. z 5S vs 6S, to możemy pozostać tylko na tym samym miejscu pomiaru i sprawnym testerze. O sposobach pomiaru ciągu EDF i urządzeń służących do tego, skomplikowanych lub uproszczonych było na Forum sporo. Sporo też było pytań i kontrowersji, która metoda lepsza, który wynik właściwszy, itp. Wykonałem tester do pomiaru ciągu EDF i zestawów śmigło-silnik. Projekt we FreeCAD, układ pomiarowy: belka tensometryczna i arduino. Miałem osobno kupiony watomierz, dlatego nie dołączałem do arduino czujników prądu i napięcia. Do EDFów – na sankach jest podpora do zamocowania (usztywnienia) dyszy wylotowej EDFa - zaznaczone strzałką Tak wygląda w rzeczywistości z EDFem Z silnikiem i śmigłem Elementy kupione: Belka tensometryczna – tu uwaga, nie polecam tanich, np. po ok 18 złotych, wywaliłem takie dwie, bo nie mogłem ich skalibrować (nie było powtarzalności pomiaru), zastosowałem belką 10 kg. Wzmacniacz do belki XH711 – tu może być ten najtańszy za kwotę poniżej 10 zł Płytka arduino – mogą być podróbki, może być seeeduino xiao, zrobiłem na Nano Wyświetlacz LCD 16x2, najlepiej razem z konwerterem I2C, można inny Powyższe elementy kosztowały mnie około 150 zł Reszta wykonana prowadnice, rurka alu z marketu średnica 12mm – jakieś resztki; (powinny mieć jak najmniejsze opory przesuwania) konstrukcja – wydruk 3D z resztek filamentu, dlatego wielokolorowy Połączenie elementów – typowe, schemat można znaleźć w necie Np. taki, ale bez przycisków Tara, robi się automatycznie, po każdym włączeniu napięcia (odpowiedni zapis w kodzie) Mode – nie potrzebuję zmiany jednostek na uncje czy inne. Kody arduino: Wykorzystałem kody ze strony Botland: https://botland.com.pl/content/161-wykorzystanie-belki-tensometrycznej-za-posrednictwem-arduino Kod kalibracji – najpierw kalibruję belkę, po weryfikacji powtarzalności wymiarów, współczynnik kalibracji przenoszę do kodu głównego. Wiele kodów w niecie jest takich, że kalibracja wykonywana jest przed ważeniem, np. żąda najpierw postawienia na wadze odważnika o znanej określonej w kodzie masie. Do tego typu urządzenia – nie zdaje egzaminu. Do kalibracji warto się przyłożyć i zrobić to dobrze i zweryfikować poprawność. Ja robiłem na wiele sposobów, nawet symulowałem ciąg Jak widać waga kuchenna wskazuje: 2658 gram = 2,658 kg, tester 2,642 kg, trzeba tak zmieniać wartość współczynnika kalibracji aby wyniki były jednakowe, lub różnica pomijalna dla naszych potrzeb. Kod finalny z wpisanym współczynnikiem kalibracji oraz kodem do wyświetlania wyników na ekranie. Jakie testy wykonałem: Zwykłe testy EDF (goły) bez wlotu i dyszy wylotowej – przygotowuję różne wloty i dysze do testów Test ciągu śmigła 13x6 zaprojektowanego i wykonanego przeze mnie (na frezarce CNC) i porównanie ze śmigłem kupionym APC 13x6 Projekt i testy opisane tu: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=69&p=21223#p21223 Po zrobieniu testów EDF z różnymi dyszami i wlotami zamieszczę wyniki z komentarzami. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 4 minuty temu, jarek_aviatik napisał: Zwykłe testy EDF (goły) bez wlotu i dyszy wylotowej – przygotowuję różne wloty i dysze do testów Chętnie skonfrontuję obserwacje z różnymi średnicami wylotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 1 minutę temu, robertus napisał: Chętnie skonfrontuję obserwacje z różnymi średnicami wylotów. Opiszę wszystko, ale potrzebuję czas, teraz to u mnie towar bardzo deficytowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi