Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mysliwca po napisaniu ostatniego posta nie skończyłem , raz że mnie wnerwił , a dwa to że pożyczyłem pakiet 6s który miałem 1 szt do tego modelu i modelarz ubił swój model razem z moim pakietem.

A czym mnie wnerwił? a na wideo skrzydła nie sa wklejone tylko siedzą na sucho, no i jak chciałem je wkleić to postanowiłem użyć kleju 5 min, i to był fatalny pomysł, bo, posmarowałem klejem lewą stronę kadłuba i........ prawe skrzydło smarowanie tyle zajęło że klej zaczął tężeć i to był koniec , klej zastygł i w kadłubie i w niewłaściwym skrzydle i pieprznąłem to na regał i leżało do dziś.

Dziś mnie naszło znowu na ten model, zdjąłem go , oczyściłem zaschnięty klej , i lewe skrzydło juz wklejone , jutro wkleję prawe i będę powoli kończył uzbrajać go.

Bateri 6S na ten moment mam 3 szt , bo planuje nowy model akrobacyjny budować w elektryku, to już 3 baterie kupione i jeszcze z 2 dokupię , tyle że baterie kupiłem 5000mah a bateria z zestawu miała 4000mah, pewnie nie zrobi mu to różnicy.

Jak się go już czepiłem to pewnie go wreszcie skończę , i obstawiam że wiosną poleci.

W temacie będę wstawiał postępy , mimo że model już chyba nie jest produkowany to wydaje mi się że jest to ciekawy myśliwiec.

Opublikowano

Troszke majstruję przy modelu , obydwa skrzydła mam już wklejone na stałe.

Jak się dziś okazało przednia goleń jest uszkodzona , a dokładnie to połamane jest mocowanie serwa skręcającego kołem , pewnie gdzieś koledze upadł ten mechanizm i potrzaskało, ale to w sumie drobiazg.

Ale tak sie zastanawiam , bo sporo tych powierzchni sterowych , i podwozia chowane , i tak się zastanawiam czy sam odbiornik to łatwo zasili czy będzie mu ciężko? czy ominąć zasilanie z odbiornika i zainstalować zasilanie serw z osobnego regulatora? Kurcze powiem wam że jak na piankę to kawał modelu jest

20250206_191509.jpg

Opublikowano
On 8/15/2023 at 7:19 PM, enter1978 said:

Aha i ogarnąłem go na pięciu kanałach.

Ten model to poziom trudnosci 10/10 jesli chodzi tylko o takie ustawienie go, zeby polecial, dal sie kontrolowac i wyladowal. Jest ekstremalnie niestabilny. Zalecam wstawienie gyro i wysokich ustawien na ster wysokosci.
Kanardy powinny chodzic tylko symetrycznie w ramach steru wysokosci - nie jako lotki.

Wszystko z wlasnych doswiadczen ;)

"Ale tak sie zastanawiam , bo sporo tych powierzchni sterowych , i podwozia chowane , i tak się zastanawiam czy sam odbiornik to łatwo zasili czy będzie mu ciężko? czy ominąć zasilanie z odbiornika i zainstalować zasilanie serw z osobnego regulatora?"

Da rade. U mnie wersja 2x90mm chodzi zasilana przez nadajnik.

• Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, adam.trzaskowski napisał:

Ten model to poziom trudnosci 10/10 jesli chodzi tylko o takie ustawienie go, zeby polecial, dal sie kontrolowac i wyladowal. Jest ekstremalnie niestabilny. Zalecam wstawienie gyro i wysokich ustawien na ster wysokosci.
Kanardy powinny chodzic tylko symetrycznie w ramach steru wysokosci - nie jako lotki.

Dzięki za odzew , ja  na razie właśnie wychodzę z domu i nie mam jak pisać, ale juz mi pomogłeś , jak wrócę no napiszę posta bo mam więcej pytań, no i mam film jak stery chodzą bo juz jest cały podłączony , ale właśnie źle czyli te skrzydełka chodzą i jak stery wysokości i jak lotki , jak wrócę to wrzucę nagranie sam zobaczysz, ale ja juz widzę co mam do zmiany.

Opublikowano
3 godziny temu, adam.trzaskowski napisał:

I jeszcze jedna, bardzo wazna rzecz. Neutralne polozenie powierzchni sterowych wyglada tak

Na zdjęciu widać jak by ster wysokości nie był na zero , czy tak jest ustawiony że górna krawędź steru jest mniej więcej na spoinie łączącej połówki kadłuba? czy to złudzenie i zdjęcie robione pod kątem?

I najistotniejsza sprawa ze wszystkich, gdzie masz wyznaczony środek ciężkości? gdzies wygooglowałem że wypada na krawędzi z przodu tego wlotu powietrza na górze kadłuba , lub 10mm przed krawędzią tego wlotu.

Moje stery obecnie działaja tak jak na filmie , ale zaraz pójdę i zmienię to i te kandary podepnę pod kanał steru wysokości.

Opublikowano
52 minutes ago, enter1978 said:

Na zdjęciu widać jak by ster wysokości nie był na zero , czy tak jest ustawiony że górna krawędź steru jest mniej więcej na spoinie łączącej połówki kadłuba?

Tak, dokladnie tak - rog kanarda nad spoina. Ster wysokosci z tylu tez jest wychylony.

I najistotniejsza sprawa ze wszystkich, gdzie masz wyznaczony środek ciężkości?

78-79cm do przodu, mierzone od kranca szpicy z tylu (od konca modelu)

Wszystko od tego goscia:

https://www.rc-network.de/threads/lx-su-47-berkut.628729/

Opublikowano
3 godziny temu, adam.trzaskowski napisał:

78-79cm do przodu, mierzone od kranca szpicy z tylu (od konca modelu)

Albo źle mierzyłem albo coś mi się nie spina z tym środkiem ciężkości , ale link który podałeś jest bardzo ciekawy , jest tam też zdjęcie z wpiętą szpileczką w środku ciężkości i ten by się mniej więcej zgadzał bo to jest w okolicy tych wlotów o których wspominałem. Przeczytam ten temat od deski do deski.

Co do modelu to problemów ciąg dalszy, o ile naprawiłem przednią goleń i podwozie już działa bo miało jakąś przygodę i uszkodzone mocowanie serwa skręcającego kołem, prócz tego chciałem nakleić naklejki i nie idzie ich odkleić od papieru , chyba po tylu latach się zdegradowały i zrosły z tym papierem do którego nie powinny się były przykleić. Ale najgorsze to te kandary, chodza i jak stery wysokości i jak lotki, i chciałem je podpiąc pod kanał steru wysokości niestety kable od serw tych skrzydełek sa gdzieś wewnątrz kadłuba zlutowane z kablami sterów wysokości i nie ma do nich dostępu, nie pamiętam dlaczego tak zrobiłem bo dawno to było ale nie wyprowadziłem kabli pod kabinę tylko zlutowałem je wewnątrz kadłuba. No i jak nic nie wymyślę to będę musiał wyciąć niemały otwór gdzieś u góry kadłuba żeby mieć dojście do miejsca łączenia kabli, a po modyfikacji wkleić wyciętą piankę tak aby nie było widać że było cięcie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.