mar_io Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Witajcie, Byłem na jesieni świadkiem jak modelarze po rozbiciu modelu dywagowali nad rozmieszczeniem anten w odbiornikach 2.4 Ghz. Anteny nie były poprowadzone ani równolegle, ani się nie przecinały. Były luźno w kadłubie pod kątem ok 45 stopni od siebie. Oczywiście padło hasło że to wina źle poprowadzonych anten. Nie był to mój model, ale wydawało mi się że powodem kraksy była albo wina konstrukcji (jakiś orczyk oderwany) albo inna wada konstrukcyjna. W każdym razie w tej chwili mam na stole mojego MX'a z wydrukowanym mocowaniem do odbiornika SR-10. Jest tam mocowanie jednej z anten pionowo, drugą siłą rzeczy można poprowadzić na dwa sposoby. W związku z tym chciałbym zapytać czy ma znaczenie w jaki sposób drugą antenę poprowadzę? Wydaje mi się że nie ma to znaczenia. Jednak wolę zapytać. Poniżej fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Ja anteny zawsze ustawiam względem siebie pod kątem 90 stopni. Są różne opinie, tak jak zawsze na każdy temat, ja trzymam się instrukcji. Możesz udostępnić plik do wydruku 3D? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Tak, ja też jednak w moim pytaniu chodzi mi o płaszczyznę, w której są one ustawione pod kątem 90 st. Czy to ma jakieś znaczenie. Jedna z anten jest w pionie (w osi "Z" - powiedzmy) drugą można pod kątem prostym poprowadzić w osi X lub Y względem Z. Plik poniżej: FrSky_SR10_Pro_Case_-_Center_Antenna.stl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Dzięki za plik. Moim zdaniem nie ma znaczenia. Najważniejsze aby było 90 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi