Ryszard_I Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 Wiesiek 1952 zaprojektował i udostępnił pliki "gadaczki" służącej do treningu F5J. Wielu modelarzy używa tej "gadaczki" wykonanej w formie mini, czyli urządzenie o niewielkiej mocy wzmacniacza m.cz. umieszczone w kieszeni lub przy pasku spodni. Jest to dobre rozwiązanie podczas treningu jednoosobowego. Podczas treningu kilku osób posługujących się taką "gadaczką" występuje problem z jednoczesnym uruchomieniem kilku urządzeń jednocześnie. Postanowiłem zrobić na bazie projektu Wieśka urządzenie z dodatkowym wzmacniaczem m.cz. zbudowanym na układzie TDA7297. Jest to wzmacniacz stereofoniczny w układzie mostkowym o mocy 2x15W. Dodatkowo wyposażyłem urządzenie w jednokanałową radiolinię 433MHz (taką od systemów alarmowych) dzięki której mogę uruchomić i zatrzymać "gadaczkę" zdalnie oraz terminal głośnikowy umożliwiający wykorzystanie drugiego kanału po podłączenie drugiego głośnika. Dzisiaj wykonałem testy na łące. Urządzenie postawiłem na dachu samochodu i odszedłem na odległość około 100m. Komunikaty słyszalne bardzo dobrze. Jak pogoda dopisze to w niedzielę testy podczas treningu. Gadaczka mini i maxi. 4
TommyTom Opublikowano 16 Marca 2023 Opublikowano 16 Marca 2023 Osz Ty super sprzęcik, juz się nie mogę doczekać niedzielnego treningu.
Rekomendowane odpowiedzi