Ryszard_I Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Wiesiek 1952 zaprojektował i udostępnił pliki "gadaczki" służącej do treningu F5J. Wielu modelarzy używa tej "gadaczki" wykonanej w formie mini, czyli urządzenie o niewielkiej mocy wzmacniacza m.cz. umieszczone w kieszeni lub przy pasku spodni. Jest to dobre rozwiązanie podczas treningu jednoosobowego. Podczas treningu kilku osób posługujących się taką "gadaczką" występuje problem z jednoczesnym uruchomieniem kilku urządzeń jednocześnie. Postanowiłem zrobić na bazie projektu Wieśka urządzenie z dodatkowym wzmacniaczem m.cz. zbudowanym na układzie TDA7297. Jest to wzmacniacz stereofoniczny w układzie mostkowym o mocy 2x15W. Dodatkowo wyposażyłem urządzenie w jednokanałową radiolinię 433MHz (taką od systemów alarmowych) dzięki której mogę uruchomić i zatrzymać "gadaczkę" zdalnie oraz terminal głośnikowy umożliwiający wykorzystanie drugiego kanału po podłączenie drugiego głośnika. Dzisiaj wykonałem testy na łące. Urządzenie postawiłem na dachu samochodu i odszedłem na odległość około 100m. Komunikaty słyszalne bardzo dobrze. Jak pogoda dopisze to w niedzielę testy podczas treningu. Gadaczka mini i maxi. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Osz Ty super sprzęcik, juz się nie mogę doczekać niedzielnego treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi