robas69 Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Cześć. Mam ten silnik xpower w modelu https://nastik.pl/produkt/xpower-xc3522-5-ls-long-shaft/ Jaki dla niego ustawić timing w tym regulatorze, bo niestety na żadnej ze stron nie znalazłem bliższych danych silnika https://modelemax.pl/pl/hobbywing/30060-hobbywing-reg-obrotow-flyfun-60a-6s-v5-hw30214101- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.trzaskowski Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 A jaki masz cel w ustawianiu tego timingu? Czemu nie wartosc domyslna/automatyczna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Karta programowania nie ma funkcji auto. Jest od 0 st. do 30 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 generalnie mały timing to niższe osiągi ale możliwość pracy z większym śmigłem. większy timing to wzrost obrotów przy często spadku momentu. silniki outrunner zazwyczaj lubią trochę większy timing. silniki inrunner mniejszy. mocno obciążone duży prąd też w stronę większego timingu. załóż śmigło i sprawdź dla różnych ustawień -zarówno od dołu (za mały timing) jak i od góry (za duży timing) może pojawić się nieładna praca, piski, szarpanie -wtedy wiesz, że przesadziłeś, daj około 15 i zobacz jak działa -zmierz prąd i obroty. zwiększ timing o jedno oczko -i znowu zmierz - dokąd obroty rosną wyraźnie a prąd mało to jest ok. gdy nagle będzie większy wzrost prądu lub jakieś szarpanie zerwanie synchro to zmniejsz o oczko. uwaga -zachowanie zależy od zastosowanego śmigła, pakietu itp -to optymalizacja poprawna dla jakiegoś zakresu. W żadną stronę nie należy przesadzać. i generalnie -silnik może nie lubić pracy bez śmigła... (może rwać synchro, grzać się a w niektórych kombinacjach reg-motor nawet coś uszkodzić) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Dziękuję Ci bardzo. Zrobię jak napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi