grafi88 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Dwuetapowa, czyli próbowałem nawet zainstalować w odbiorniku FW-RX4R-RX6R-v2.1.0 Tak żeby wersja dokładnie zgadzała się z wersją nadajnika FW-XJT-v2.1.0 Potem znów FW-RX4R-RX6R-v2.1.1 Próbowałem każdej z możliwych opcji. Chyba teraz spróbuję wrócić do ACCST D16 v1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Ale jak to robiles? Z komputera czy radia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Oba załączone pliki skopiuj na kartę SD w nadajniku do katalogu FIRMWARE Aktualizacja modułu nadawczego: uruchom radio, naciśnij i przytrzymaj klawisz <Menu>, pojawi się okno z nazwą Tools. - przejdź do kolejnego okna, w którym będzie widoczna struktura karty SD - przejdź do katalogu FIRMWARE - podświetl plik z nazwą XJT_ACCST.... - przytrzymaj klawisz <ENT>, pojawi się menu i uruchom <Flash internal module> - pojawi się okno z zapisem do pamięci Aktualizacja odbiornika. Najprościej z wykorzystaniem złącza S.Port. W nadajniku dostępne jest w gnieździe modułu zewnętrznego, opis pinów na zdjęciu Odbiornik podłączasz zwykłym kabelkiem (przedłużaczem do serw) Postępowanie podobne jak wyżej, tyle, że wskazujesz pliczek dla odbiornika i robisz <Flash external module> Ostatnia cyfra w wersji plików nie ma znaczenia. Najważniejsze jest 2.1 i "odmiana" czyli LBT. RX6R_ACCST_2.1.1_LBT.frk XJT_ACCST_2.1.0_LBT.frk Edyta: 2 godziny temu, grafi88 napisał: FW-RX4R-RX6R-v2.1.0 FW-XJT-v2.1.0 FW-RX4R-RX6R-v2.1.1 To są nazwy plików archiwum *.zip - dopiero "w środku" są właściwe pliki do aktualizacji... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Nie przedluzaczem do serw. Tam jest zmieniona kolejnosc. Rób tak: https://oscarliang.com/flash-frsky-rx-firmware/ http://web.archive.org/web/20211021111359/https://77hobby.pl/uaktualnienie-firmware-urzadzen-smart-port-przez-opentx-21-n-20.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafi88 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Dzięki bardzo za chęć pomocy. Nie opisałem dokładnie swojego procesu, ale dokładnie w ten sposób to robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 16 minut temu, pjk11 napisał: Nie przedluzaczem do serw. Tam jest zmieniona kolejnosc. Rób tak: No tak, nie napisałem o sprawdzeniu połączeń w kabelkach... moja wina Filmik się nie uruchamia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafi88 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Tak przebiega flashowanie. Na koniec "successful" RX6R.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Daj zdjecie tego kabla do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Kompletuję koledze radia Taranis X7 z odbiornikami które kupuje w różnych miejscach i nie poradził sobie z parowaniem. Buduje łódki zanętowe. Miałem problem z odbiornikiem X8R . Okazało się że XJT i odbiornik musi mieć tą samą wersję 2.1.0 gdy odbiornik lub XJT ( nie pamiętam już) miał 2.1.1 bindowanie już nie było możliwe. Trochę to dziwne ale tak było. Kabelek musi mieć zmieniony plus z minusem we wtyczce do nadajnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Takim kablem raczej RX8R nie zaflaszuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Pokazałem jak nalezy zmienić kabelki we wtyczce do nadajnika. Do odbiornika musi być wtyczka tam pasująca. Nie mam tego odbiornika więc nie wiem jakie tam jest gniazdo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafi88 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Tak wygląda podłączenie kabelka u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafi88 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Radio przy pierwszej próbie zbindowało się z R-XSR ACCST 2.1, więc w radiu wszystko ok. Uzgodniłem z Konradem Janke z Modele24.pl że prześlę mu kłopotliwy odbiornik RX6R z moim radiem do sprawdzenia. W końcu problem będzie rozwiązany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 W dniu 27.04.2023 o 13:07, Bodzioch napisał: Kompletuję koledze radia Taranis X7 z odbiornikami które kupuje w różnych miejscach i nie poradził sobie z parowaniem. Buduje łódki zanętowe. Miałem problem z odbiornikiem X8R . Okazało się że XJT i odbiornik musi mieć tą samą wersję 2.1.0 gdy odbiornik lub XJT ( nie pamiętam już) miał 2.1.1 bindowanie już nie było możliwe. Trochę to dziwne ale tak było. Kabelek musi mieć zmieniony plus z minusem we wtyczce do nadajnika. Dokładnie tak Andrzeju, wystarczy podmienić kabelek i wszystko idzie jak po maśle. Natomiast zaskoczyłeś mnie że nie chciał się zbindować TX z RX 2.1.0 W zeszłym roku zmieniałem w Taranisie X9D+ firmware XJT 2.1.0 oraz w odbiornikach i wszystko działa od ręki. Tak jak na fotce RX6R posiada wersję 2.1.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Teraz już nie jestem pewien bo tyle mu tego składałem ale to chyba było w FCC ale głowy nie dam. Te zestawy są do łódek zanętowych więc to działa tylko z jednym nadajnikiem. Więc robię wszystko żeby się zbindowało i działało. Dostaję sprzęt który kupuje kolego wszędzie gdzie się da i nie wiadomo co jest wgrane , jaka wersja EU czy FCC. Jak na razie zawsze udało się zbindować choć czasem trochę czasu to zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi