Skocz do zawartości

Micro odbiornik dla 9XD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwuetapowa, czyli próbowałem nawet zainstalować w odbiorniku FW-RX4R-RX6R-v2.1.0
Tak żeby wersja dokładnie zgadzała się z wersją nadajnika FW-XJT-v2.1.0
Potem znów FW-RX4R-RX6R-v2.1.1
Próbowałem każdej z możliwych opcji.

Chyba teraz spróbuję wrócić do ACCST D16 v1

Opublikowano

Oba załączone pliki skopiuj na kartę SD w nadajniku do katalogu FIRMWARE

Aktualizacja modułu nadawczego:

uruchom radio, naciśnij i przytrzymaj klawisz <Menu>, pojawi się okno z nazwą Tools.

- przejdź do kolejnego okna, w którym będzie widoczna struktura karty SD

- przejdź do katalogu FIRMWARE

- podświetl plik z nazwą XJT_ACCST....

- przytrzymaj klawisz <ENT>, pojawi się menu i uruchom <Flash internal module>

- pojawi się okno z zapisem do pamięci

Aktualizacja odbiornika.

Najprościej z wykorzystaniem złącza S.Port.

W nadajniku dostępne jest w gnieździe modułu zewnętrznego, opis pinów na zdjęciu

S_Port.jpg.bb01fb7ee77fc0bb357e786a3940a675.jpg

Odbiornik podłączasz zwykłym kabelkiem (przedłużaczem do serw)

Postępowanie podobne jak wyżej, tyle, że wskazujesz pliczek dla odbiornika

i robisz <Flash external module>

Ostatnia cyfra w wersji plików nie ma znaczenia. Najważniejsze jest 2.1 i "odmiana" czyli LBT.

RX6R_ACCST_2.1.1_LBT.frk XJT_ACCST_2.1.0_LBT.frk

Edyta:

2 godziny temu, grafi88 napisał:

FW-RX4R-RX6R-v2.1.0

FW-XJT-v2.1.0

FW-RX4R-RX6R-v2.1.1

To są nazwy plików archiwum *.zip - dopiero "w środku" są właściwe pliki do aktualizacji...

• Lubię to 1
Opublikowano
16 minut temu, pjk11 napisał:

Nie przedluzaczem do serw. Tam jest zmieniona kolejnosc. Rób tak:

No tak, nie napisałem o sprawdzeniu połączeń w kabelkach... moja wina

Filmik się nie uruchamia...

Opublikowano

Kompletuję koledze radia Taranis X7 z odbiornikami które kupuje w różnych miejscach i nie poradził sobie z parowaniem. Buduje łódki zanętowe.

Miałem problem z odbiornikiem X8R . Okazało się że XJT i odbiornik musi mieć tą samą wersję 2.1.0 gdy odbiornik lub XJT ( nie pamiętam już) miał 2.1.1 bindowanie już nie było możliwe. Trochę to dziwne ale tak było.

Kabelek musi mieć zmieniony plus z minusem we wtyczce do nadajnika.

kabelek.jpg

Opublikowano

Pokazałem jak nalezy zmienić kabelki we wtyczce do nadajnika. Do odbiornika musi być wtyczka tam pasująca. Nie mam tego odbiornika więc nie wiem jakie tam jest gniazdo.

Opublikowano

Radio przy pierwszej próbie zbindowało się z R-XSR ACCST 2.1, więc w radiu wszystko ok.
Uzgodniłem z Konradem Janke z Modele24.pl że prześlę mu kłopotliwy odbiornik RX6R z moim radiem do sprawdzenia.

W końcu problem będzie rozwiązany  ?

Opublikowano
W dniu 27.04.2023 o 13:07, Bodzioch napisał:

Kompletuję koledze radia Taranis X7 z odbiornikami które kupuje w różnych miejscach i nie poradził sobie z parowaniem. Buduje łódki zanętowe.

Miałem problem z odbiornikiem X8R . Okazało się że XJT i odbiornik musi mieć tą samą wersję 2.1.0 gdy odbiornik lub XJT ( nie pamiętam już) miał 2.1.1 bindowanie już nie było możliwe. Trochę to dziwne ale tak było.

Kabelek musi mieć zmieniony plus z minusem we wtyczce do nadajnika.

image.png.c33bd9d126062be71e5363d1cd7220f1.png

Dokładnie tak Andrzeju, wystarczy podmienić kabelek i wszystko idzie jak po maśle.
Natomiast zaskoczyłeś mnie że nie chciał się zbindować TX z RX 2.1.0
W zeszłym roku zmieniałem w Taranisie X9D+ firmware XJT 2.1.0 oraz w odbiornikach
i wszystko działa od ręki. Tak jak na fotce RX6R posiada wersję 2.1.1

769846785_TaranisX9D.jpg.d9b1559750fb865ef74c151789ed9476.jpg

Opublikowano

Teraz już nie jestem pewien bo tyle mu tego składałem ale to chyba było w FCC ale głowy nie dam. Te zestawy są do łódek zanętowych więc to działa tylko z jednym nadajnikiem. Więc robię wszystko żeby się zbindowało i działało. Dostaję sprzęt który kupuje kolego wszędzie gdzie się da i nie wiadomo co jest wgrane , jaka wersja EU czy FCC. Jak na razie zawsze udało się zbindować choć czasem trochę czasu to zajmuje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.