dlmtb Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Zacząłem kleić Mentora http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1263,mentor-multiplex i chciałbym wprowadzić drobne korekty w malowaniu. Końcówki skrzydeł i statecznika poziomego na czerwono a maska silnika na czarno. Chciałem do tego użyć typowych farb do styro http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1674,rc-styro-farba-w-sprayu-ghiant ale te niestety obłażą z modelu. W zasadzie to się ledwie trzymają i bardzo łatwo zniszczyć całą pracę nawet podczas transportu modelu na lotnisko nie wspomnę o normalnych obtarciach, np. przy lądowaniu itd. :? Czy jest inny typ farb, który dostatecznie dobrze trzymają i nie rozpuszczę eleporu, z którego zrobiony jest Mentor? Czy do malowania można użyć klasycznej farby w sprayu do karoserii samochodowych, których to farb pełną gamę kolorów można kupić w każdym sklepie motoryzacyjnym? :| Panowie poradźcie, co z tym malowaniem można zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Było wiele tematów pod nazwą Malowanie EPP i Elaporu. Mentor jest zrobiony z tego drugiego. Można go pomalować każdą farbą do karoserii np decolack, motip, duplicolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Witam, ja do malowania modeli z Multiplex'a używałem tych farb i beż żadnych specjalnych podkładów sprawdzały się bardzo dobrze :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Można go pomalować każdą farbą do karoserii np decolack, motip, duplicolor. Moim zdanie farba do karoserii jest najlepsza do malowania EPP, kilka warstw i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlmtb Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Witam, ja do malowania modeli z Multiplex'a używałem tych farb i beż żadnych specjalnych podkładów sprawdzały się bardzo dobrze :wink: To właśnie taka farba mi obłazi :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 To że odłazi to nie nowość. RC styro ładnie kryją ale odpryskują szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 To właśnie taka farba mi obłazi :? A to sorry, link mi się nie otwierał. W każdym razie ja używałem i na ile to możliwe na styro byłem zadowolony z efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Maluj wieloma warstwami ,ale tak delikatnie , że po pierwszej warstwie ledwo zaznaczy się kolor. No i spraj przelej (pryskaj raczej) do normalnego aerografu, bo z puszki "wali" zbyt dużymi kroplami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kgmodel Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Witam. Tak prezentuje się mój Mini Mag pomalowany samochodowymi akrylami firmy Motip. Można podwyższyć ich trwałość przez nałożenie warstwy lakieru bezbarwnego ale zapewne wtedy waga modelu wzrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andych Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Ja lubię te: http://www.montana.com.pl/index.php?a=lista&k=2 farby, duży wybór kolorów, błyszczące, matowe i dowolne końcówki do osiągnięcia zamierzonych efektów. Chociaż zacięcia do strojenia to ja nie mam więc końcówki się na razie walają nie testowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Dołączę się do tematu tyle że chcę malować FunJeta. I chcę zapytać o farby danych firm: Den Braven [tylko taką fluorescencyjną mają] Deco Color [tylko czarna i inne zwykłe kolory] Miał ktoś styczność z nimi i malował nimi Elapor?? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vvex Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Te farby polecono mi je jako lepsze do Elaporu niz RC Styro. : http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=32_69_166_393 To ten sam producent, ale inne przeznaczenie farb (do nadwozi modeli samochodowych) Uwagi (dotycza malowania mojego Mentora - bez używania podkładu) : - żółta i pomarańczowa kryły bardzo równomiernie, czerwona niestety nie (mimo położenia kilku warstw) - powłoka jest elastyczna i nie "odłazi" sama z siebie, ale przyczepność nie jest rewelacyjna. Jest tego dobra strona jednak - łatwo było "oczyścić" zabrudzone farbą miejsce przy pomocy papierowej taśmy maskującej (przyklejając ją na zabrudzonym miejscu i potem zrywając). - wypływ (a raczej "wyrzut" ) farby jest dość szybki i trochę utrudnia to malowanie cienkimi warstwami, za to bardzo schnie szybko (po 4-5 minutach można kłaść kolejną warstwę) - mało wydajna, do pomalowania całego Mentora potrzeba będzie co najmniej kilku puszek (u mnie zostało sporo czystej powierzchni, a musiałem "napocząć" drugą puszkę czerwonej i pomarańczowej farby, żółtej starczyło "na styk"). Efekt końcowy (całkiem ładny) można obejrzeć w moim profilu na forum (w galerii prywatnej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.