jakubk Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Tłumik powinien być zamocowany elastycznie, ale z umiarem. Szczególnie podczas gwałtownego zwiększania obrotów silnika tłumik mocno drży. Miękkie zamocowanie na silikonach skutecznie wytłumia ten efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Tłumik często montuje się na sprężynie na takiej zasadzie, że jest on oparty na wrędzie (przypuśćmy, że w dolnej części) w dwóch punktach, a górna częscie jest montowana na spręzynie. (czyli tak jaby wywalić 2 te twoje silikony i wstawić sprężynę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Tłumik często montuje się na sprężynie Fajny sposób, ale czy ta sprężyna pod wpływem drgań nie będzie wrzynała się w tłumik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubk Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Witam, Owszem można zamontować tłumik na sprężynie , ale trzeba sprężynę włożyć w rurkę silikonową oraz wręgę zaopatrzyć również w rurkę , bo się będzie nadpalać od temperatury. Ja stosowałem obydwie metody i zamocowanie na 4 rurkach silikonowych uważam za lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Że tak zapytam z czego stosujecie te rurki sylikonowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Witam Ja mam w Łodzi sklep zaopatrzenia laboratoryjnego .Mozna tam kupić rurki silikonowe róznych średnic . Do tłumików 8 - 10 mm też . Mysle,że nie jest to jedyny sklep i w innych miastach tez takie istnieją o internecie nie wspominajac . W sklepach modelarskich można nabyć silikonowy deflektor wydechu (chyba tak ta końcówka na tłumik sie nazywa ) i z niego powycinać te tulejki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Mocowanie tłumika poprawione mam nadzieje, że teraz jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esceta Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Witam Jeśli srednica jest dobra ( lekki wcisk) to poprawione mocowanie spełni swoje zadanie.Można jeszcze wyażurować troszkę wręgę aby polepszyć chłodzenie tłumika. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Yak w czwartek został oblatany. Poleciał jak po sznurku, praktycznie nie potrzebował trymowania. Dałem tylko dwa kliki na trymerze wysokości. Ostateczne wyposażenie: Silnik DA50+ mufler KS Lotki 2x HS 5895MG Wysokość 2x HS 5625MG Kierunek HS 5975TG Przepustnica HS 475HB Odbiornik JR10DS Zasilanie serw i odbiornika: Wyłącznik powerbox12 2x 1200 mAh LiFePO4 Fromeco Zapłon: wyłącznik Digiswitch LiIon TBM 2600 mAh http://img412.imageshack.us/img412/9376/img2461p.jpg http://img5.imageshack.us/img5/1460/img0005gbn.jpg http://img15.imageshack.us/img15/1658/img0018ldpdyy.jpg Edit by Rob Mc Fly Przed wstawieniem fotek zmniejszaj je do przyzwoitych rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Łukaszu a jak wyszło z wagą do lotu? Wystarcza mocy przy wyjściu z zawisu czy lekki niedostatek? Pytam bo jestem na etapie budowy i nie wiem czy nie dać rozpiętości takiej jak w Twoim Yaczku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Waga modelu bez paliwa 7,8 kg. Na początku latałem ze zbiornikiem paliwa 750ml i śmigłem xoar 22x10. obroty były w granicach 6700. Model wychodził z zawisu ale bardzo ospale. Po wymianie zbiornika na 500ml i śmigła na fiala 22x10 silnik zaczął kręcić 7350 i teraz jest fajnie, mocy do zawisu i wyjścia z niego jest wystarczająco. U mnie skrzydła są ze styro kryte balsą a u ciebie będą konstrukcyjne przez co powinien wyjść lżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 U mnie skrzydła są ze styro kryte balsą a u ciebie będą konstrukcyjne przez co powinien wyjść lżejszy. I tu Cię zaskoczę, bo tym razem będzie styro kryte balsą na skrzydłach i statecznikach. Konstrukcja skrzydeł i kadłuba prawie identyczna jak u Ciebie, chociaż postaram się urwać gramy gdzie się tylko da. Jak skrzydła styro balsa i stateczniki będą zbyt ciężkie to zrobie nowe, konstrukcyjne. Ja osobiście latam na zbiornikach 500, i tak jest dla mnie wystarczający, po lądowaniu zostaje ciut mniej jak połowa zbiornika. Co do śmigła to mam VESS 23A(23/7) ale coraz więcej słyszę opinii, że na 22/10 chodzi lepiej. Masz może porównanie? Chyba trzeba będzie wyskrobać trochę kasy i kupić 22B VESSa, może będzie poprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Co do śmigła to mam VESS 23A(23/7) ale coraz więcej słyszę opinii, że na 22/10 chodzi lepiej. Masz może porównanie? Chyba trzeba będzie wyskrobać trochę kasy i kupić 22B VESSa, może będzie poprawa Na Vessach nie latałem, ale próbowałem latać na Fiali 23x8 i jak dla mnie to model był za wolny na tym śmigle. Silnik miał ok. 7100 obrotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Łukaszu nie byłoby problemem, gdybyś zważył jedną połówkę skrzydła? Byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Jedna połówka waży ok. 700g, nie mam dobrej wagi żeby zważyć dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Jedna połówka waży ok. 700g, nie mam dobrej wagi żeby zważyć dokładnie. Dzięki bardzo, jest to dla mnie przydatna informacja. A ważyłeś z serwem tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Widzę, że choina, się nie wstydzi... zdjęcia po 4 MB xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 Raczej zadziera z adminami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekr Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 ....zdjęcie na telebimie mieści się..... bez suwaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choina Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Dzięki bardzo, jest to dla mnie przydatna informacja. A ważyłeś z serwem tak? Tak z serwem. Widzę, że choina, się nie wstydzi... zdjęcia po 4 MB Raczej zadziera z adminami ....zdjęcie na telebimie mieści się..... bez suwaków Panowie nie czepiać się. Proszę zająć się modelami a nie moimi zdjęciami :mrgreen: A tak na poważnie to miałem właśnie zrobić porządek z nimi po interwencji jednego z kolegów ale widzę, że ktoś mnie uprzedził, dzięki Ja wcześniej nie widziałem, że jest jakiś problem, u mnie wyświetlały się szybko i bez konieczności przewijania paskiem. Nie zwróciłem też uwagi na rozmiar tych ostatnich trzech zdjęć. Wojtek ładnie to tak nabijać się z kolegi, porozmawiamy sobie o tym na lotnisku :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.