paulusr Opublikowano 29 Maja 2023 Opublikowano 29 Maja 2023 Hejka, Szukam opinii n/t tego silnika. Może ktoś użytkuje?
paulusr Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Opublikowano 30 Maja 2023 Paweł, I jak oceniasz silnik? 130 ma 3 gaźniki. 170 ma 2 i z tego co czytałem bywały problemy z zasilaniem. Niewiele info w sieci. Natknąłem się na jakieś modyfikacje. Jakim śmigłem kręci Twój?
pawel Opublikowano 30 Maja 2023 Opublikowano 30 Maja 2023 Tak, mam trzy gaźniki. Dosyć fajnie się je reguluje; silnik jest dosyć czuły na obroty śrub regulacyjnych. Jakie problemy z zasilaniem masz na myśli? Może pompa paliwa załatwi sprawę lub system ciśnieniowy z butelki PET (opisany i zilustrowany jest na stronie KOLM Engine). Moja ogólna ocena silnika to 4 w 6-cio stopniowej skali. Na gwarancji pękła sprężyna zaworu (nie pamiętam którego ale był to środkowy cylinder). Reakcja Radka Oleksego i firmy Roto była błyskawiczna (tutaj serdeczne podziękowania!). Chwilka i komplet sześciu sprężyn miałem w domu; wymieniłem sam. Silnik obecnie ma 60h i problem już się nie pojawił. Odpala bezproblemowo, dźwięk fantastyczny, demonem mocy nie jest ale mnie się podoba i lubię nim latać. Nigdy nie zgasł w powietrzu. Przy odpalaniu gorącego trzeba mocniej przymknąć gaz (trymerem; ?oj....przecież każdego silnika trzeba się nauczyć). Zliczam czas pracy dokładnie gdyż co 3h sprawdzam luz zaworowy. Dopiero po przekroczeniu 50h wartości luzów zaworowych prawie nie ulegają zmianie. VID-20230527-WA0036.mp4 Do jakiego modelu chcesz zamontować Roto 170? W modelu mam zbiornik paliwa 0,75L. Timer ustawiony na 12,5 min. Zostaje jeszcze ok 1/5 2
paulusr Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Opublikowano 30 Maja 2023 Pieknie. Dzięki za odpowiedź. Problem z zasilaniem w paliwo, na który się natknąłem - relacje miały jednak kilka lat - zdiagnozowano problem. Wydaje mi się też, że firma zareagowała. Rozglądam się za silnikiem do warbirda 1:4 TA152h. 170-tka nawet pasuje pod maskę w przeciwieństwie do 2T którego mam.
pawel Opublikowano 30 Maja 2023 Opublikowano 30 Maja 2023 Zerknij na Valach 140 lub 170. Zdecydowanie mocniejsze silniki
Rekomendowane odpowiedzi