paulusr Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Hejka, Szukam opinii n/t tego silnika. Może ktoś użytkuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Ja mam Roto 130 FSI.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Paweł, I jak oceniasz silnik? 130 ma 3 gaźniki. 170 ma 2 i z tego co czytałem bywały problemy z zasilaniem. Niewiele info w sieci. Natknąłem się na jakieś modyfikacje. Jakim śmigłem kręci Twój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Tak, mam trzy gaźniki. Dosyć fajnie się je reguluje; silnik jest dosyć czuły na obroty śrub regulacyjnych. Jakie problemy z zasilaniem masz na myśli? Może pompa paliwa załatwi sprawę lub system ciśnieniowy z butelki PET (opisany i zilustrowany jest na stronie KOLM Engine). Moja ogólna ocena silnika to 4 w 6-cio stopniowej skali. Na gwarancji pękła sprężyna zaworu (nie pamiętam którego ale był to środkowy cylinder). Reakcja Radka Oleksego i firmy Roto była błyskawiczna (tutaj serdeczne podziękowania!). Chwilka i komplet sześciu sprężyn miałem w domu; wymieniłem sam. Silnik obecnie ma 60h i problem już się nie pojawił. Odpala bezproblemowo, dźwięk fantastyczny, demonem mocy nie jest ale mnie się podoba i lubię nim latać. Nigdy nie zgasł w powietrzu. Przy odpalaniu gorącego trzeba mocniej przymknąć gaz (trymerem; ?oj....przecież każdego silnika trzeba się nauczyć). Zliczam czas pracy dokładnie gdyż co 3h sprawdzam luz zaworowy. Dopiero po przekroczeniu 50h wartości luzów zaworowych prawie nie ulegają zmianie. VID-20230527-WA0036.mp4 Do jakiego modelu chcesz zamontować Roto 170? W modelu mam zbiornik paliwa 0,75L. Timer ustawiony na 12,5 min. Zostaje jeszcze ok 1/5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Pieknie. Dzięki za odpowiedź. Problem z zasilaniem w paliwo, na który się natknąłem - relacje miały jednak kilka lat - zdiagnozowano problem. Wydaje mi się też, że firma zareagowała. Rozglądam się za silnikiem do warbirda 1:4 TA152h. 170-tka nawet pasuje pod maskę w przeciwieństwie do 2T którego mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 30 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Zerknij na Valach 140 lub 170. Zdecydowanie mocniejsze silniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi