Skocz do zawartości

Ładowanie pakietu 9,6V

cy-kada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Mam pakiet fabryczny 9,6V i nie wiem jak długo należygo ładować. Mam ładowarkę CG-S32 od kompletu ( Hitec ). Przy 9,3V w nadajniku mam piszczący sygnał, że już słabe akumulatorki, ale 9,3V to nie sa w pełni rozładowane. Rozładowane to 0,9 - 1 V na ogniwo (7,2 - 8 V). Ta różnica jest bardzo istotna, bo nie należy przeładowywać akumulatorków. Ładowarka ładuje prądem 130mA ( z opisu na obudowie) i nie jest automatyczna ( delta U ). Jak więc długo należy ładować akumulatorki , które w pełni nie zostały rozładowane ?

Opublikowano

1. w nadajniku masz 8 cell po 1,2V = 9,6V

2. rozładowanie powinno byc do 0,8-1V na ogniowo ja stosuje 0,9V tak więc 8x0,9=7,2

3 pakiet ładujesz prądem 1/10C czyli jezeli masz makiet 1000mAh to ładujesz prądem 100mA

4. czas ładowania to prąd ładowania x pojemość ale tu trzeba doliczyc sprawnośc ładowarki ok. 80% tak wieć czas wydłuża się.

aku ni-mh oraz ni-cd zawsze przed ładowaniem nalezy rozładować (efekt pamieci)

Opublikowano

Jest to komplet fabryczny 9,6V 1300mAh, w jednej nierozbieralnej obudowie. Więc jak mam rozładować do np 0,8V na ogniwo jezeli nie mam dostępu do ogniw , tylko do całości ? ( a suma napięć o niczym nie mówi ). Ale chodzi mi o to jak długo należy taką baterię akumulatorków ładować od napięcia 9,3V, - bo mam sygnał dzwiękowy w nadajniku że bateria już słaba (ładowarka daje 130 mAh ).

Opublikowano

hmm ja mam akumluator 12V w samochodzie i jak nacisne przycisk klakonu to ów klakson wydaje dzwięk, ale jak nepiecie jest z alternatora to też wydaję dzwięk pomimo że alternator daje ok. 14V napięcia :mrgreen:

PS1. Poczytaj regulamin (foto w awatarze oraz mógłbyś podać swój wiek)

PS2. Polecam pocztać dział od czego zaczać.

sokoro ładowarka daje 130mA pakiet 1300mAh to jest to 1/10C czyli co najmniej 10 godzin a pewno 13-14 godzin ! - czy to takie trudne !

Opublikowano

Niestety jet to rozumowanie błędne, dlatego zadałem to pytanie na forum. Gdyby akumulator był wyładowany całkowicie to zgadzam się z takim ładowaniem, ale niestety na ogniwo nie przypada 0,8-1V , tylko więcej.

Opublikowano

Cy-kada - a kto Ci powiedział że nie można przeładowywać akumulatorków NiMH ?????

Włączasz je do ładowarki 130 mA i ładujesz 13 godzin - Jeżeli poczujesz w międzyczasie że są dobrze ciepłe to znaczy że owe 130 mA zaczyna grzać bateryjkę a nie ładować i możesz przerwać ładowanie.

Niebezpieczne jest przeładowywanie takich NiMH prądem WIĘKSZYM niż 1/10 pojemności - ZAUFAJ NAM - ja z NiMH robię już kilkanaście lat .......

Opublikowano
Niestety jet to rozumowanie błędne, dlatego zadałem to pytanie na forum. Gdyby akumulator był wyładowany całkowicie to zgadzam się z takim ładowaniem, ale niestety na ogniwo nie przypada 0,8-1V , tylko więcej.

Nie wiem co tu widzisz błędnego?

Ładuj np.przez godzinę i po tym czasie sprawdź napięcie i oszacuj ile czasu jeszcze musisz ładować.

Sprawdź sam,koledzy ,ja już to robiliśmy i robimy.

Opublikowano

A czy akumulatorki były formowane czy to ich pierwsze cykle ? Naladuj je przez noc[włacz o 18 i wyłącz około 8], powinny byc lekko ciepłe, potem rozładuj właczając nadajnik tylko zaczekaj az się wystudza do pokojowej temperatury, potem znowu naladuj przez noc a potem znowu rozładuj ... Tak z 4-5 razy i zalapać powinny. Alarm poziomu naladowania akku w nadajniku mozna ustawiac w opcjach.

BTW. Pakiet powinien naladowany miec jakieś 11V po odłaczeniu z ładowarki[wynik na mierniku a nie na wyświetlaczu aparatury].

Po takim cyklu prosze o raport co sie zmieniło.

W miedzy czasie poprosimy o uzupełnienie profilu.

Gość slawekmod
Opublikowano

Ładowanie prądem 0,1 C jest bezpieczne.Jak będziesz ładował takim prądem 20h też nic się nie stanie.Polecam poszukać w necie o ładowaniu pakietów ni-xx.Ładowanie prądem 0.1C powinno trwać minimum 14h ale może i 20h.Kontrolę ładowania trzeba stosować powyżej tych prądów.Pisałem o tym wielokrotnie , również inni koledzy z forum pisali o tym zapewne więcej niż 10 razy.

W zależności od rodzaju celek (ni-mh czy ni-cd) oraz od ich przeznaczenia( szybkie ładowanie lub ładowanie 14h) końcowe napięcie ładowania może wahać się od 1.35 do 1.65V/celę. Im większy prąd ładowania tym większe napięcie końcowe.

Zanim napisałem post to Wy już napisaliście trzy :D

Jeszcze jedna ważna sprawa.Nie wiem jak ładuje wspomniana ładowarka Hitec ale ni-xx mają być ładowane stałym prądem niezależnie od napięcia jakie na nich jest.Niektóre ładowarki nie mają źródła prądowego i ładują coraz mniejszym prądem wraz ze wzrostem napięcia na pakiecie.

Opublikowano

BTW. Pakiet powinien naladowany miec jakieś 11V po odłaczeniu z ładowarki[wynik na mierniku a nie na wyświetlaczu aparatury].

.

Pakiet 8 celowy Nixx po naładowaniu powinien mieć minimum 12V .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.