Skocz do zawartości

Alula Cyber fly

Milko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio postanowiłem przygotować nowe modele na nowy sezon, a jako że czasu i weny brak poszedłem na skrót i zamówiłem sobie w Cyber-Fly Alule oraz Yaczka 54-ale o nim później :) .

Na pierwszy ogień poszła Alula.

Na początek trochę danych:

Jest to trochę zmodyfikowana wersja w stosunku do oryginalnej-wprowadzono kilka zmian:

-rozpiętość 99cm

-długość 57cm

-grubszy profil

-kształt i mocowanie statecznika pionowego

-lotki jednolite ,nacięte bezpośrednio z płata(jak się okazało są wystarczająco sztywne!)

-masywniejszy dziób-(tu nie wiem po co ale jest on mniej więcej proporcjonalny do wielkości modelu, za to dużo jest miejsca na wyposażenie :wink: )

-preferowana waga 150-220g.

Tak jak się spodziewałem po opiniach innych, w sklepie zastałem bardzo miłą, dokładną obsługę i bardzo szybki kontakt :D .

Model na dziś dzień kosztuje 89zł.

W tej cenie otrzymujemy:

-elementy wycięte z EPP:

skrzydła

dziób ( kadłub)

statecznik pionowy

- dźwignie, łoża serw, wzmocnienia ( elementy wyfrezowane z laminatu)

- 2szt pręt węglowy 1,3mm

- 1szt pręt stalowy 1mm

- 20cm rurki węglowej

+Płytka z kilkunastoma zdjęciami obrazującymi budowę, i kartkę z pokazanym rozmieszczeniem dźwigarów ,dźwigni i serw.

Zastosowane wyposażenie:

-Pakiet: KAN 350mAh 4.8V

-Odbiornik: Corona 4ch

-Serwa: miałem niewykorzystane 2xHXT500 i tych użyłem ,Jednak ta lotka ma swoją powierzchnię i mocy trochę jest potrzebne, z początku było ok. ale potem serwa zaczęły drżeć i trzeszczeć-cały czas-(ogólnie nie wyglądało to najlepiej) więc po lotach zmieniłem na 9setki.

Niestety nie będzie zdjęć z postępu prac gdyż jak do niego siadłem ,po 2h model był praktycznie gotowy, i jakoś nie było kiedy fotek robić :) .

Elementy są wycięte idealnie, wszystko pasuje. Do "złożenia" bo tak trzeba to nazwać, użyłem CA-średniego i rzadkiego-(do zalewania spoin), + ostry nożyk, kleszczyki- i można składać.

-Na początku zająłem się wygładzeniem kantów, najpierw krawędzie ściąłem nożykiem na kilka mm po czym oklejonym papierem śniadaniowym żelazkiem, wyprofilowałem.

Gdy wszystkie elementy były gotowe zająłem się sklejaniem-najpierw płat i wklejenie dźwigarów, po jego sklejeniu przyszedł czas na nadanie Aluli jakiś kolorków, jak większość moich modeli są to barwy Narodowe-biel i czerwień, wykorzystałem spray "Motip" efekt widać na zdjęciach.

-Następnie wklejenie (we wcześniej przygotowany rowek) rurki węglowej(mocującej statecznik) w skrzydło.

-Teraz przyszła pora na doklejenie kadłuba, i montaż statecznika. Normalnie trzeba po prostu wcisnąć go na miejsce i podlać CA, ale ja chciałem aby był demontowany do transportu i wymyśliłem sobie może nie najprostsze ale skuteczne jego mocowanie(widoczne na jednym ze zdjęć).

Po tych zabiegach pozostają już tylko drobne prace takie jak: wycięcie mocowań na Serwa, dogięcie cięgien(na zdjęciu widać jak ja to rozwiązałem-1mm pręcik węglowy) , wklejenie dźwigni, i kołka. Co do niego jest to nylonowa śruba N5 po ścięciu łebka i oszlifowaniu powstaje wygodny kołek. Aby pewnie się trzymał w zestawie dostajemy laminatowe kółka mające wzmocnić jego okolice, Jednak po przypasowaniu zdaje mi się że są trochę za grube jak na to miejsce i trzeba by nienaturalnie rozginać palce do rzutu, więc zastosowałem takie same tyle że wycięte z cienkiej sklejki i jest ok.

Chyba o niczym nie zapomniałem... :wink:

Pogoda nie była zbyt przyjazna jak na oblot ,ale ciekawość jak zwykle górą i choć kropił deszcz raz wiało ,a raz nie, i do tego pod nogami roztapiający się śnieg, zebraliśmy się na pół godzinki do parku Jordana. Udało się sklecić film, jakość słaba ,ale jest!

Na razie rzucaniem zajmował się tatko ( model jeszcze nie do trymowany i lepiej mieć ręce na drągach) ,ale przy następnej okazji spróbuje już klasycznie :wink: . Po kilku lotach bardzo mi się spodobało-właśnie takiego modelu poszukiwałem, teraz tylko czekam na wypad na jakieś zbocze...

Jak widać na filmie loty zakończyliśmy nagle, serwa się zablokowały w dziwnej pozycji, co potem powtarzało się przy próbach na ziemi. Sprawdziłem naładowanie akumulatorków wskaźnikiem HXT- podało full, no to nie prąd, może antena?- pokombinowaliśmy chwile ale bez zmian delikatny ruch ,a serwa warjują.

Nie ryzykowaliśmy zebrałem sprzęt i wróciliśmy do domu, coś mnie drgnęło aby sprawdzić raz jeszcze akusy, ale tym razem klasycznym miernikiem i co?-2.7V

Najprawdopodobniej to był winowajca, wskaźnik HXT wywaliłem, dla bezpieczeństwa zmieniłem serwa(już wszystko śmiga ok. :wink: ) i model czeka na kolejne loty.

Nie muszę chyba wspominać że po tym kreciku,model nie miał najmniejszych oznak uszkodzenia-lubię EPP :D

Tutaj film:

(może ktoś wie jak zmienić klatkę tytułową na vimeo :wink: )

Kilka fotek:

33573200.jpg

56996684.jpg

78903344.jpg

56297682.jpg

78336090.jpg

34620135.jpg

51263426.jpg

56825544.jpg

Tutaj dla porównania rdzenie do klasycznej(90cm)Aluli.

71691740.jpg

I jeszcze mam pytanie do posiadaczy MX-12, jak mogę zaprogramować coś takiego, aby przy starcie włączyć przełącznik a lotki podniosły się o 1-2mm w dół-a po wyjściu na wysokość przełączał bym na standard?

Opublikowano

Odbiornik był szczelnie ukryty chyba że zbierał by wilgoć z powietrza, sprawdzałem te 500 i teraz działają ok, ale widać było że są przeciążane w tym modelu :)

Opublikowano

Nie znasz potęgi wody :D Nawet durex ci nie pomoże bo przepuści po pewnym czasie... Doraźnie na 15min odbiornik jest zabezpieczony i mozesz go kąpać w głębokiej wodzie. Później zaczyna szalec. Dokladnie tak jak mówisz zbiera z powietrza wilgoc i to juz wystarczy.

Opublikowano
A czy kołek jest zrobiony z śrubki? Nie będą Ciebie boleć palce od rzucania?

Boleć jak boleć ale ile se śruby można przykręcić :rotfl:

Opublikowano

Na razie oprócz prób naziemnych nie miałem przyjemności miotania nią, ale zdaje się że nie powinno być tak źle-zawsze można owinąć izolacją :wink: , tata wykonał kilka rzutów i nie odczuwał jakiejś "niewygody" :) , zobaczymy po kilkudziesięciu rzutach.

Opublikowano

Są takie specjalne ochraniacze na palce- z metalowych oczek (taka kolczuga), możesz ich użyć, jak Cię paluchy rozbolą :P.

A co do modelu mam jedną małą wątpliwość, a mianowicie to, że takie "gołe" EPP stawia dodatkowy opór (moje zdanie). Może to być prawda ?

Opublikowano
jak mogę zaprogramować coś takiego, aby przy starcie włączyć przełącznik a lotki podniosły się o 1-2mm w górę-a po wyjściu na wysokość przełączał bym na standard?

Włączasz mikser elev>gear i zmieniasz wartość na "pśtyczku" :) a jak nie będzie działało to gear>elev spróbuj. Tylko nie wiem po co chcesz to robić skoro to jest latające skrzydło :roll:

Opublikowano

Producent tak zaleca ,a i zauważyłem że alula wytrymowana do klasycznego lotu przy wyrzucie nie idzie w gorę, tylko równolegle do ziemi... :)

Opublikowano

Po podniesieniu lotek będzie Ci się rzucać jeszcze gorzej. Raczej ustaw lotki do rzutu nieco w dół i rzuć pod kątem 45 stopni.

Sam do tego doszedłbyś po kilkudziesięciu rzutach.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Oj... mój błąd jednak w instrukcji podane jest w dół, nie wiem czemu się tak zasugerowałem do góry :roll:

Opublikowano

Dziś udało się polatać z wymienionymi serwami i na pełnym pakiecie :wink: , latałem na górce w parku Jordana:

53644296.jpg

70662236.jpg

40661492.jpg

86058899.jpg

23402596.jpg

50752289.jpg

77795016.jpg

Taki model daje wielką frajdę z lotów :wink: , rzucam-szybuje- i znowu, muszę częściej robić takie wypady :D

Opublikowano

Zależy które :) ,te pierwsze Canonem G2,a te z lotów właśnie Nikonem ale D300 :wink: , a ta "beczka" to "Fisheye" :D ,3700 siedział wtedy w Guppim bo latałem również aby nakręcić stadion Wisły przed wyburzeniem starej trybuny :)-

Niestety po eksporcie z Ulead Video studio wiele traci na jakości :?
Opublikowano

Aha, tak sie tylko zastanawialem bo niezle drzewka wyszly (mam skrzywienie chyba juz) :D

Ja bardziej jestem entuzjasta fotek, jakbys zrobil zdjecie starej trybuny to na pewno zachowaloby sie dla potomnych ;)

Opublikowano

No i tu jest problem, bo kazda z tych fotek zrobiona z ziemi, ale okej, nie tutaj takie tematy bo sie OT od Aluli robi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.