cinekjo11 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam Chciałbym sie dowiedzieć jakie macie sposoby wyważenia samolotu i dobrze by było jakbyście opisali ten sposób . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam Chciałbym sie dowiedzieć jakie macie sposoby wyważenia samolotu i dobrze by było jakbyście opisali ten sposób . Jak długo szukałeś na stronach forum i innych o wyważaniu ? 3 minuty, 5 minut ?? SZUKAJ :crazy: tu i google Twoim przyjacielem jest - znasz to powiedzonko :?: :idea: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo11 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ale chciałem sie dowiedzieć jakie najczęściej sposoby używacie i które sie najlepiej sprawdzają. Ja wiem jak sie wyważa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 SC modelu wypada na ok 30% średniej cieciwy płata ! wystarczy tam podeprzeć model i to wszystko. Co do szukania to popieram kolege BUWI777 !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo11 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 A stosował ktoś sposób z jakimś sznureczkiem albo nitką ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ale chciałem sie dowiedzieć jakie najczęściej sposoby używacie i które sie najlepiej sprawdzają. Ja wiem jak sie wyważa A - o to chodzi - no tak to jest kilka sposobów: 2 cegły i na nich stawiach ( wieszasz ) model - trochę mało dokładna 2 kciuki - trochę bolą ręce i czasami brakuje trzeciej ew. takie "cuś" co się kupje ( ew. robi samemu ) do wyważania - ale o tym powie Ci OWY przyjaciel ( 2 posty wstecz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 A stosował ktoś sposób z jakimś sznureczkiem albo nitką ?? Mało sztywne - ale próbuj dalej ps. sorry za post za postem ale jakoś go nie mogłem skasować - więcej nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mortez Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Tak ja stosowałem a jeżeli chcesz się dowiedzieć jak to :szukaj!: :szukaj!: po co ty zakładasz odrębny temat na temat wyważania i wielu innych rzeczy.Lepiej załóż jeden ale zanim zapytasz to oczywiście :szukaj: :szukaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 ja chodzi ci o to że wbijam do stołu dwa gwożdziki i łącze sznurkiem, kładę model (w miejscu gdzie środek ciężkości) na sznurku i go wyważam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 chodzi ci o to że wbijam do stołu dwa gwożdziki i łącze sznurkiem, kładę model (w miejscu gdzie środek ciężkości) na sznurku i go wyważam. Możesz to lepiej objaśnić bo jakoś nie mogę tego wyobrazić - nie wiem czy wiesz ale w zasadzie podpieramy skrzydła - no ale może wymyśliłeś jakąś nową metodę :?: :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 ____________________________________ sznureczek |_______________________________| gwożdziki \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ stół nie dam rady inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 ja też nie bardzo widzę ten sposób na gwoździe i sznurek. Ja mam dwa kawałki deski np. 10x10cm i sklejowe pionowo kołki fi-8. Podstawiam sobie w odpowienio zaanaczone punkty na skrzydle. Moze i mało precyzynjy sposób ale działa. daniel na nie tak |-------------------------------------------| \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ i na środek kładziesz model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 DANIEL95 ! Jak wiesz środek ciężkości wyznaczamy na SKRZYDŁACH ( PŁATACH ) w jakiejś odległości od natarcia. Ogólnie rzecz biorąc około 30% cięciwy płata przy kadłubie wynosi ta odległość. I tu moje ( i innych też myślę ) pytanie JAK w twojej metodzie podeprzeć skrzydła np. w Twoim EasyStarze w odpowiednim miejscu za pomocą tegoż "sznureczka" między gwoździami :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 widziałem gdzieś to i to stosuje ale jak się okazuje ,to nie jest chyba dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 widziałem gdzieś to i to stosuje ale jak się okazuje ,to nie jest chyba dobre? Co podpierasz - kadłub czy skrzydła ? Jak kadłub to jak przenosisz punkt ( -ty ) środka ciężkości na kadłub ? Poszukaj w sklepach modelarskich - tylko zdjęcia - jak wyglądają wyważarki do modeli :idea: i dlaczego tak a nie inaczej - powodzenia w dokładnym wyważaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek_jag Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Polecam RC przegląd modelarski luty 2009. "Najlepszy sposób na precyzyjne wyważanie modelu" (str. 30). Jako typowy przedstawiciel "mugoli" czytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 2 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Ja po prostu odnajduję 1/3 skrzydła na oko, biorę pomocnika i podkładamy po 1 palcu w danym punkcie na końcu skrzydła i podnosimy tak model... i jesli jest mniej więcej, to robię lot i wprowadzam ewentulane korekty. SC jest rzeczą zalezna od upodobań pilota (oczywiście nie w dużym stopiniu:) ) i takich rzeczy nie powinno sie robić na 100% z instrukcją;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Artemis3 ... Wybacz mi to co napiszę, ale ostatnio w tylu wątkach piszesz takie bzdury że szok. Uspokój się z tymi radami, bo nie dość że nic nie wnoszą do tematu, to jeszcze wprowadzają w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Tu macie wszystko link .Mam taką samą i działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel95 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 kłade model kadłubem sc przenoszę za pomocą ekierki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.