Andrzej68IX Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 Witam Chciałbym ten zestaw zastosować w 2,8m motoszybowcu i w związku z tym mam pytanie. Nie chcę już wracać do accu NiCd (9,6V) chciabym zastosować LiPol. Po podłączeniu accu 2S śmigło ledwo mełło powietrze a co się stanie po podłączeniu 3S? Czy silnik „puści dyma” czy jeszcze takie napięcie jest dopuszczalne. Zastosowane śmigło to 10x7, regulator 40A. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 takie silniki lubią napięcie trochę wyższe od znamionowego -więc 3s będzie jak najbardziej spoko. na 2s to nie masz nawet połowy mocy... problemem może być pobierany prąd -wyższe napięcie -większe obroty -silnik mocniej obciążony -pobiera wyższy prąd. może się okazać, że to śmigło będzie za duże -zmierz pobierany prąd (czy jest poniżej dopuszczalnego dla silnika i dla regulatora) i ewentualnie daj mniejsze śmigło. w ostateczności tylko zobacz czy silnik się nie grzeje - całe zestawienie wydaje się Ok -ale pewności brak troszkę duży skok śmigła może trochę mocno obciążać silnik... wrzuć tu resztę danych tego silnika max prąd, obroty, itp. było kilka podobnych wersji ... a ogólnie czemu taki stary typ napędu ? ciężki i o parametrach mocno przeciętnych... nie lepiej współczesną bezszczotke ? albo jeśli stary szczotkowy to jakiś neodymowiec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 14 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2023 Dziękuję Witku Stary jestem , mam stary silnik , jakiś stary motoszybowiec i postaram się to ulotnić. Sprawdzę czy się nie grzeje. Wrzucę filmik z lotów. Jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej68IX Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 No i poleciał. Video https://youtu.be/O4Mfjjt4WKQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 zacny lot. widać, że na starcie troszkę brakuje ciągu (może dałbyś radę troszkę mocniej popchnąć model przy starcie ? ) natomiast w locie bardzo fajnie... te stare modele mają swój urok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi