Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, robas69 napisał:

Maciej dobrze prawi. Ja masz wątpliwości to pisz do Zbyszka. Użytkownik Zbiniu.

Dokładnie, to projektant i producent tego modelu, wie najlepiej.

Opublikowano

Witam. Zawiasy w Komarze płytkowe 16x32 z pinem stalowym ,Na wysokości  3 sztuki ( między 1a2 ,4a5, 11a 12 żeberku licząc po kolei ) Na lotkach 5 sztuk .Na kierunek zawias z laminatu i przetyczka drut 1.5 mm .

Opublikowano
Godzinę temu, BINIU 98 napisał:

Witam. Zawiasy w Komarze płytkowe 16x32 z pinem stalowym....

Dziękuję :) chyba problem zawiasów rozwiązany. 

Opublikowano

Zawsze Komar mi się bardzo podobał i niemal kupiłem tego z linka. Jednak wizja przebudowy dziobu na moto i płatow po 2 m co powoduje już spory problem w transporcie mnie ostudziła. Powodzenia w budowie i oblocie. 

Opublikowano

Planuje zrobić zaczep do holowania i silnik :D jak bedzie holówka na lotnisku to bedzie szybowiec :D jak nie no to moto :D - tez mi sie srednio podoba smiglo w tym retroszybowcu no ale cóż.

Opublikowano

Kończę powoli stery i stateczniki, 

Jeśli chodzi o SW prawdopodobnie zostanie rozwiązanie z serwami w stateczniku poziomym- rozmyślałem przenieść je w okolice SC ale jednak zostaną w oryginalnym miejscu. 

Tylko jakie serwa będą odpowiednie na SW, muszą być to serwa slim bo jest tylko 1,5cm miejsca. 

Znalazłem takie coś:

IMG_20231230_114428.thumb.jpg.dc1b4af56e97478526d8ff46f92d332f.jpg

Opublikowano

Witaj

Jak bym drugi raz budował komara wywalił bym serwa z usterzenia .Mimo napędu baterii 4c4000ma pakietu 2s1800ma do zasilania awioniki mam 850g ołowiu w nosie .

Zobacz temat Mojego komara.

Opublikowano
39 minut temu, robas69 napisał:

To samo zrobił Kolega z sąsiedniego forum co wynika z podesłanego linku

Rozmawiałem już z Romanem, Komar i tak będzie potrzebowal balastu zapewne.

Chciałbym mieć możliwość demontażu stateczników dlatego lepszym rozwiązaniem byłyby serwa w ogonie. 

Godzinę temu, paweln7 napisał:

850g ołowiu w nosie

Aż tyle ? To bez silnika i pakietu , trzeba by wozić imadło ze sobą :)

Dzięki za link, zerknę na pewno na Twoja budowę.

Opublikowano

W Marabu mam zdejmowane stateczniki wysokości, popychacze mam na snapach.

550117665_ScreenShot2023-12-30at14_04_42PM.png.343505a378ac0fbe417cc7bfababdbb4.png

Zanim znajomy pozapina kabelki, ja juz latam :) (a są dwa do zapięcia, bo statecznik dzielony :) )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowalem że serwa będą w statecznikach, dostęp do nich w kadłubie byłby bardzo ograniczony, problem z prowadzeniem popychaczy również. Po rozmowie z Romanem , który już lata takim komarem doszedłem do wniosków ze waga i tak musi być by latał do przodu. Siły nośnej aż nad to. 

Kończę powierzchnie sterowe, zostało wkleić zawiasy, dźwignie ale to już po oklejeniu. 

IMG_20240109_000123.jpg.e29a1ba4ad0bf44cc9c58d39233cc45a.jpgIMG_20240109_000205.thumb.jpg.72a2935a7618bc807fdd8baddd465e6b.jpg

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tym tygodniu zabieram się za skrzydła. Pierwszą trudnością było znalezienie w zasobach tak długiego blatu. Na szczęście żona poświęciła  szafę i jeden z jej boków miał akurat 2m więc skrzydło weszło na styk. 

Rozplanowanie i klejenie dźwigarów.

Dźwigary 13x5 zrobione z listewek 5x7 i 5x5 - sklejone i połączone w 2 metrowe odcinki. 

IMG_20240122_124913_copy_900x2000.thumb.jpg.a9a45a471507dd73b1c2b57e1e0acc00.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, young napisał:

Wow ale pięknie naciągnięta!

Ten model folii ma to do siebie, że jak ktos umie, to można nim robić cuda...

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.