kulfon250 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 6 minut temu, robas69 napisał: Maciej dobrze prawi. Ja masz wątpliwości to pisz do Zbyszka. Użytkownik Zbiniu. Dokładnie, to projektant i producent tego modelu, wie najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys1 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 3 na stronę w zupełności wystarczą (ja użyłem zawiasy kolkowe) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BINIU 98 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Witam. Zawiasy w Komarze płytkowe 16x32 z pinem stalowym ,Na wysokości 3 sztuki ( między 1a2 ,4a5, 11a 12 żeberku licząc po kolei ) Na lotkach 5 sztuk .Na kierunek zawias z laminatu i przetyczka drut 1.5 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Godzinę temu, BINIU 98 napisał: Witam. Zawiasy w Komarze płytkowe 16x32 z pinem stalowym.... Dziękuję chyba problem zawiasów rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Może to Ci się przyda https://www.rc-serwis.pl/szybowiec-is-b-komar-skala-1-4/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 27 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 W dniu 24.12.2023 o 23:44, robas69 napisał: Może to Ci się przyda https://www.rc-serwis.pl/szybowiec-is-b-komar-skala-1-4/ Dzięki, na pewno zerknę nie raz U mnie powoli idzie robota, przez święta udało się skleić tylko to co ponizej. Oklejanie balsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zawsze Komar mi się bardzo podobał i niemal kupiłem tego z linka. Jednak wizja przebudowy dziobu na moto i płatow po 2 m co powoduje już spory problem w transporcie mnie ostudziła. Powodzenia w budowie i oblocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 28 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Planuje zrobić zaczep do holowania i silnik jak bedzie holówka na lotnisku to bedzie szybowiec jak nie no to moto - tez mi sie srednio podoba smiglo w tym retroszybowcu no ale cóż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Tutaj można coś podpatrzeć https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=13&t=11052 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Kończę powoli stery i stateczniki, Jeśli chodzi o SW prawdopodobnie zostanie rozwiązanie z serwami w stateczniku poziomym- rozmyślałem przenieść je w okolice SC ale jednak zostaną w oryginalnym miejscu. Tylko jakie serwa będą odpowiednie na SW, muszą być to serwa slim bo jest tylko 1,5cm miejsca. Znalazłem takie coś: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zobacz tutaj sprawę napędu wysokosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Witaj Jak bym drugi raz budował komara wywalił bym serwa z usterzenia .Mimo napędu baterii 4c4000ma pakietu 2s1800ma do zasilania awioniki mam 850g ołowiu w nosie . Zobacz temat Mojego komara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 To samo zrobił Kolega z sąsiedniego forum co wynika z podesłanego linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 39 minut temu, robas69 napisał: To samo zrobił Kolega z sąsiedniego forum co wynika z podesłanego linku Rozmawiałem już z Romanem, Komar i tak będzie potrzebowal balastu zapewne. Chciałbym mieć możliwość demontażu stateczników dlatego lepszym rozwiązaniem byłyby serwa w ogonie. Godzinę temu, paweln7 napisał: 850g ołowiu w nosie Aż tyle ? To bez silnika i pakietu , trzeba by wozić imadło ze sobą Dzięki za link, zerknę na pewno na Twoja budowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 W Marabu mam zdejmowane stateczniki wysokości, popychacze mam na snapach. Zanim znajomy pozapina kabelki, ja juz latam (a są dwa do zapięcia, bo statecznik dzielony ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Zdecydowalem że serwa będą w statecznikach, dostęp do nich w kadłubie byłby bardzo ograniczony, problem z prowadzeniem popychaczy również. Po rozmowie z Romanem , który już lata takim komarem doszedłem do wniosków ze waga i tak musi być by latał do przodu. Siły nośnej aż nad to. Kończę powierzchnie sterowe, zostało wkleić zawiasy, dźwignie ale to już po oklejeniu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia W tym tygodniu zabieram się za skrzydła. Pierwszą trudnością było znalezienie w zasobach tak długiego blatu. Na szczęście żona poświęciła szafę i jeden z jej boków miał akurat 2m więc skrzydło weszło na styk. Rozplanowanie i klejenie dźwigarów. Dźwigary 13x5 zrobione z listewek 5x7 i 5x5 - sklejone i połączone w 2 metrowe odcinki. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 27 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia Oczekując na listewki sosnowe na spływ skrzydła , porobiłem trochę przy ogonie. Dziś udało się okleic stateczniki oratexem , zrobić popychacze SW, powklejac dźwignie sterow. Zostało wkleić zawiasy i zrobić napęd pull pull do SK. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia Wow ale pięknie naciągnięta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 28 Stycznia Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 3 godziny temu, young napisał: Wow ale pięknie naciągnięta! Ten model folii ma to do siebie, że jak ktos umie, to można nim robić cuda... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi