stema Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 "Naszło" mnie na rysowanie modelu RWD 17W. Ma latać na pływakach jak i z podwoziem lądowym. Skala 1:4, a zatem rozpiętość 2,5 m. Przed postawieniem Go na pływaki był to samolot szkolono-akrobacyjny, a więc model powinien trochę "pokręcić" na zawodach w powietrzu. Oryginalny profil był IAW 170, ale jak będzie się zachowywał w modelu akrobacyjnym? Kolega lata modelem o podobnej wielkości z profilem TsAGI R3a 12%, pytałem, ale nie próbował kręcić akrobacji. Myślę o NACA 2412 lub 15, ale są tu Koledzy bardzo biegli w zagadnieniach profili do modeli. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Samoloty RWD miały małą cechę objętościową statecznika poziomego. Najpierw trzeba wrzucić wymiary np do cgCalc i sprawdzić Stabilizer Volume (SV). Profil Tsagi R3a cechuje mały Cm i przy małym SV może się sprawdzać. Masz jakieś rysunki profilu IAW 170? albo koordynaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 15 minut temu, jarek_aviatik napisał: Masz jakieś rysunki profilu IAW 170? albo koordynaty? Nie udało mi się znaleźć, pojawia się tylko IAW 140. Dobierzesz mi jakiś sensowny profil do tego modelu Jarku.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 14 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 1 minutę temu, stema napisał: Nie udało mi się znaleźć, pojawia się tylko IAW 140. Dobierzesz mi jakiś sensowny profil do tego modelu Jarku.? Pytanie o tą akrobację - jakoś mocno zaawansowaną chcesz kręcić? Tak na szybko wrzucając zgrubne wymiary do cgCalc - SV wychodzi ok. 0,4 - tak na pograniczu. Mogę coś poszukać, ale jak możesz, to podaj mi dokładniejsze wymiary modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stema Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 25 minut temu, jarek_aviatik napisał: Pytanie o tą akrobację - jakoś mocno zaawansowaną chcesz kręcić? Mogę coś poszukać, ale jak możesz, to podaj mi dokładniejsze wymiary modelu. Tylko akrobację podstawową, jakieś pętle, przewroty, beczki. Jakie wymiary potrzebujesz? Na razie rysuję kadłub. Rozpiętość 2,0 m długość 1,95 m 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 OK, postaram się poszukać coś przez weekend (policzę dokładniej SV) i coś zaproponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 3 godziny temu, jarek_aviatik napisał: OK, postaram się poszukać coś przez weekend (policzę dokładniej SV) i coś zaproponuję. Bardzo dziękuję za chęć wsparcia. Moja prośba wynika z obawy, że model na oryginalnym samostatecznym profilu samolotu może odmówić akrobacji. Tak było z oryginalnym samolotem. Wojsko zwróciło się do biura RWD po otrzymaniu pierwszych egzemplarzy o "popsucie" samolotu gdyż był tak stabilny, że m/in sam wychodził z korkociągu i po pół zwitki przerywał beczkę. Inż Żurakowski przeprojektował skrzydło (niżej), ale moje jest w starej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Zrobiłem dokładniejsze rysunki dla rozpiętości 2000 mm Cecha objętościowa wychodzi 0,528 całkiem ładnie. Wobec tego możesz zastosować NACA 2412 / 2415, GOE 676, pewnie na tym Tsagi też by kręcił podstawowa akrobację. Jakie kąty zaklinowania przewidujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 16 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 Ogromne dzięki!!! Myślę o zaklinowaniu też coś sensownego zaproponuj, cobym się nie błąkał, a poziomy będzie przestawialny na ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi