jacekplacek Opublikowano 2 Stycznia 2024 Opublikowano 2 Stycznia 2024 Prośba o pomoc w doborze napędu EDF do modelu szybowca Fox 2,3m firmy Pelikan. To był motoszybowiec z silnikiem z przodu i składanym śmigłem, ale że niedaleko jest zbocze góry nadające się do latania na żaglu, to po kilku lotach, rozbiciach przodu kadłuba i wbiciu silnika do środka modelu. Model został przerobiony na szybowiec, no i teraz brakuje mi go w lataniu na łące obok domu. Z przodu silnika już nie zamontuję , ale jest taki model Electrifly – Syncro EDF, napędem edf zamocowany z góry na kadłubie, czyli coś dla mnie tylko jaki ten napęd i gdzie kupić do tego 2,3m Foxa ?
Ares Opublikowano 2 Stycznia 2024 Opublikowano 2 Stycznia 2024 15 godzin temu, jacekplacek napisał: Z przodu silnika już nie zamontuję , Taki napęd EDF znajdujący się na kadłubie w locie ślizgowym generuje spory opór i uważam że taki napęd ma sens tylko wtedy gdy jest chowany do wewnątrz kadluba.Ale takie coś to tylko w dużych modelach. To oczywiście Twoja decyzja ale ja bym odbudował jednak przód kadluba i zastosowal klasyczny napęd i składane śmigło. Tak będzie może nie najprościej ale z pewnością najlepiej. Pozdrawiam.
Amadi Opublikowano 3 Stycznia 2024 Opublikowano 3 Stycznia 2024 W dniu 2.01.2024 o 07:38, jacekplacek napisał: rozbiciach przodu kadłuba i wbiciu silnika do środka modelu. Chcesz latać ciągle na silniku, czy tylko do wniesienia się modelem. Z takim napędem tak jak już kolega pisał, jest większy opór, więc model na tej turbince będzie latał trochę szybciej, co może również spowodować rozbicia.
mihu Opublikowano 3 Stycznia 2024 Opublikowano 3 Stycznia 2024 A może wieżyczka ze składanym śmigłem. Będą mniejsze opory. Na próbę łatwo wykonać. Napęd już masz... W wersji lux są składane wieżyczki chowane w kadłub - swojego czasu były względnie tanie szybowce dg1000 z hype z takim systemem - może jakieś części zamienne wyłapiesz.
jacekplacek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2024 2 godziny temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Chcesz latać ciągle na silniku, czy tylko do wniesienia się modelem. Z takim napędem tak jak już kolega pisał, jest większy opór, więc model na tej turbince będzie latał trochę szybciej, co może również spowodować rozbicia. nie do wyniesienia (winda), a do latania ciągłego,szybciej - model po lataniu na zboczu góry, przybrał dość drastycznie na wadze i lata szybciej (co na zboczu góry jest jak najbardziej korzystne) 2 godziny temu, mihu napisał: A może wieżyczka ze składanym śmigłem. Będą mniejsze opory. Na próbę łatwo wykonać. Napęd już masz... W wersji lux są składane wieżyczki chowane w kadłub - swojego czasu były względnie tanie szybowce dg1000 z hype z takim systemem - może jakieś części zamienne wyłapiesz. DG1000 z Hype, miałem i jego składana wieżyczka (cały model też), nadawała się do latania w ciszy wieczorem przy bezwietrznej pogodzie, że była delikatna to za mało powiedziane, do Foxa wzmocnionego (cięższego) po lataniu na zboczu góry to ona się nie nadaje, w tej chwili ten model już lata szybko, więc EDF mu nie zaszkodzi, ale sam pomysł chowania, a raczej zdejmowania wieżyczki już wziąłem pod uwagę, bo w czasie latania na górce modelowi ta wieżyczka nie będzie potrzebna
Amadi Opublikowano 3 Stycznia 2024 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Musiałbyś go dość mocno wzmocnić, jak to pianka, żeby wytrzymał przy większych prędkościach. Na jakie pakiety ta turbinka? Obliczałeś już wstępną masę?
jacekplacek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Autor Opublikowano 3 Stycznia 2024 56 minut temu, Amadeusz_Modelarz napisał: Musiałbyś go dość mocno wzmocnić, jak to pianka, żeby wytrzymał przy większych prędkościach. Na jakie pakiety ta turbinka? Obliczałeś już wstępną masę? Już ma wzmocnione skrzydła płaskownikami węglowymi 1x10mm z góry i z dołu, a kadłub po zgnieceniu przodu tez jest wzmocniony i z przodu usunięty też jest silnik. Pakiet na pewno 3s, na dzisiaj największy jaki mam to 3s2250mAh. Waga modelu 350g + waga akumulatora 170g = 520g do lotu, bez silnika i turbiny (regulator został, w modelu bo robi za BEC).
Rekomendowane odpowiedzi