cyrax_ojz Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 te zawiasy drzwi można było zrobić nieco inaczej 1
KRY3 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2024 10 godzin temu, cyrax_ojz napisał: te zawiasy drzwi można było zrobić nieco inaczej Kit nie uwzględniał pierwotnie otwierania, więc konstrukcja jest nieco inna, co z kolei wymusiło taki montaż zawiasów. Pocieszam się, że nie tylko ja tak je zamontowałem :-))
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 23 Września 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Września 2024 Korzystając z pogody i temperatur sprzyjających malowaniu ... kadłub dostał kolorów ... nie jest idealnie, będą pewnie konieczne drobne poprawki ale dojdą jakieś ozdobniki więc powinno być ok:-)) A tak to wygląda... 8
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 28 Października 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Października 2024 To jeszcze kilka detali ... i zabieramy się za mechanikę skrzydeł w oczekiwaniu na dostawę podwozia ... 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 4 Listopada 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 4 Listopada 2024 Będzie post pod postem...ale co tam, pochwalę się 😉 Dotarło amortyzowane podwozie od czeskiego producenta AMT - https://www.amtmodel.cz/podvozky-chassis/ i pierwsze przymiarki 4 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 6 Listopada 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Listopada 2024 W woli uzupełnienia (może się przydadzą komuś te informacje) podwozie wykonane jest częściowo z rurek stalowych fi10mm (golenie) oraz aluminium (amortyzatory). Waga odpowiednio 500g i 250g. Wraz z pozostałymi akcesoriami (+200g) całość w moim przypadku waży 950g. Do tego koła 200mm, które posiadam to kolejne 660g, więc całość zamyka się w granicach 1,5kg z małym naddatkiem :-)) Czy to dużo ?? A tak wygląda podwozie po zmontowaniu 8 2
Ares Opublikowano 19 Listopada 2024 Opublikowano 19 Listopada 2024 Wspaniała robota.Klasyka modelarska ale w większym wydaniu. Super!
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Listopada 2024 W dniu 19.11.2024 o 11:51, Ares napisał: Wspaniała robota. Klasyka modelarska ale w większym wydaniu. Super! Dziękuję, ale brak warsztatu powoduje, że mam pewne ograniczenia ... cóż walczę dalej ... Jak to mówią, gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą 🤣 ...ale co sobie nabrudzę to sobie posprzątam 😀 Podlaminowana, balsiana krawędź spływu tkaniną 48g ... i w dalszej kolejności pokrycie tkaniną poliestrową 50g I tak to wygląda w całości na dzień dzisiejszy Czas myśleć nad kompletacją wyposażenia ... jeśli macie jakieś sprawdzone serwa, które dadzą radę w modelu (ok.15-16kg), a nie zrujnują kieszeni to chętnie skorzystam z propozycji 8 1
micro Opublikowano 20 Listopada 2024 Opublikowano 20 Listopada 2024 Położyłbyś folię malarską i było by mnie j sprzątania 😉 1 1
TurboKangur Opublikowano 9 Grudnia 2024 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Plexi po krawędzi w oszkleniu jest pokryta farbą czy jakąś folią? Ponieważ niebawem będę robił oszklenie do swojego i zastanawiam się jak to ugryźć.
KRY3 Opublikowano 9 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2024 28 minut temu, TurboKangur napisał: Plexi po krawędzi w oszkleniu jest pokryta farbą czy jakąś folią? Ponieważ niebawem będę robił oszklenie do swojego i zastanawiam się jak to ugryźć. Jest zmatowione i pomalowane podkład+ kolor Prac konstrukcyjnych już coraz mniej zostało ... skrzydła pokryte z jednej strony ... nawet łatwo poszło 😀 kolej na okablowanie ... trochę tego jest 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. KRY3 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Grudnia 2024 No więc ... tak wiem 😀 nie zaczyna się zdania od "tak więc" ... to już będzie ostatni mój wpis w tym roku. A skoro koniec roku to czas podsumowań, to podsumuję w paru słowach rok budowy Pipera. Konstrukcyjnie model jest w 99% gotowy i ten etap zajął mi dokładnie rok . Pewnie można szybciej ... pewnie można lepiej ...ale dla mnie najważniejsza jest przyjemność z budowania. A teraz trochę o finansach, bo pewnie każdy (w tym ja), kto nie budował modelu w skali to nie wie, ale zakup short kita to dopiero 20-25% kosztów budowy 😀 ... a kolejne koszty nadchodzą i będą związane z elektroniką i zakupem silnika ... ale nikt nie mówił, że będzie tanio 🤣 ... zresztą tanio już było. Więc Koledzy Modelarze , życzę Wam Spokojnych i Zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, a na Nowy Rok nieograniczonych możliwości w rozwijaniu swojego hobby. 2 3
KRY3 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego Nowy Rok już dawno się zaczął, a postępów w pracach niewiele ...tylko trochę detali. Pytanie do Kolegów o sprawdzone serwa, które nie urwą kieszeni, a dadzą radę w tym modelu ...Macie może sprawdzone, nie oczywiste typy :-)) 3
Amadi Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego Pytanie do ilu. Popularne są savoxy 1270+ i one w tym modelu dały by na spokojnie radę, a stosunek jakości do ceny jest całkiem dobry. 1
KRY3 Opublikowano 10 Lutego Autor Opublikowano 10 Lutego 2 godziny temu, Amadi napisał: Pytanie do ilu. Popularne są savoxy 1270+ i one w tym modelu dały by na spokojnie radę, a stosunek jakości do ceny jest całkiem dobry. czy aby na pewno potrzebne są w tym modelu serwa o sile aż 35kg ? w końcu to nie akrobat 1
Amadi Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego 38 minut temu, KRY3 napisał: czy aby na pewno potrzebne są w tym modelu serwa o sile aż 35kg ? w końcu to nie akrobat Otóż to, to jest duży zapas ale to zależy jak chcesz nim latać. Ja lubię szaleć więc pewnie dla mnie by były takowe najbardziej odpowiednie, ale jeśli ten model nie będzie tak katowany to słabsze wystarczą.
Rekomendowane odpowiedzi