zbig471 Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 Parę lat wstecz postanowiłem zbudować jeszcze raz model myśliwca Jak 9. Poprzednio był to model na uwięzi o rozpiętości 1metra . Mając do dyspozycji silnik Os max 15 FP i MDS 25 postanowiłem zbudować taki sam model ( wg tych samych planów , tylko z powiększonym płatem i usterzeniem kierunku) gdyż poprzednik tym mnie ujął , że był bardzo stateczny w locie. Mając 4-o kanałową aparaturę postanowiłem jednak , że mój model będzie miał chowane podwozie, a w związku ze spodziewanym wzrostem masy i klap do lądowania i startu. Tak wygląda model w chwili obecnej i na tym etapie prace zostały wstrzymane, ze wzgl. na to ,że: 1. mechanizmy chowania podwozia ledwie zdołałem upchnąć i zdecydowanie podniosły obciążenie powierzchni nośnej 2. Model ma wznios od samego kadłuba , a ruch mechanizmów to 90 stopni co daje po rozłożeniu go, efekt jakby się rozjeżdżało 3. dostałem od Brata silnik 10cm3 RADUGA Wynikiem spostrzeżeń i otrzymania silnika , była decyzja zmiany modelu na taki ( oczywiście myśliwiec ) , który 1. ma tak samo szeroko rozstawione podwozie 2. Centropłat musi być bez wzniosu do punktów mocowania podwozia 3. Model będzie na silnik 10 cm3 o rozpietości 150-160 cm Po poszukiwaniach wybór padł na Fiata G55. Samolot jak widać od razu po kształcie maski napedzany silnikiem DBF od mesera. Jako jeden z nielicznych samolotów państw osi byl w stanie walczyć z Mustangiem. Jako ,że w tym roku wszedłem w depronowce, to stwiedziłem że na początek zbuduję mniejszy i tańszy model depro i sprawdzę czego mogę się spodziewać po tym wyborze. Obecnie model jest na takim etapie:
Irek M Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 Ja w kwestii formalnej - w tego typu modelu nie da się wykonać lotek, klap, st. kierunku i wysokości majac do dyspozycji aparaturę 4ro kanałową. W zdaniu mówiącym o wzroście obciazenia wyleciało chyba słowo mówiące o jednak braku klap?? Nawet jęli klap nie będzie to i tak masz zamało kanałów na chowane podwozie; 1 lotki, 2 wysokość, 3 silnik, 4 kierunek, 5 klapy - ale tylko jesli w nadajniku masz przełącznik typu włącz/wyłącz, a żadna 4ro kanałowa tego nie ma. 6- podwozie, Tak więc jesli rezygnujesz z kierunku to i tak nie wykorzystasz go go klap.
qba Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 wydaje mi sie ze te 4 kanaly to odnosza sie do Parę lat wstecz postanowiłem zbudować jeszcze raz model myśliwca Jak 9. Zreszta na fotkach zbiga jest jakas aparaurka z kopmpem
Diakon Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 A ja z racji iż jest to model depronowy - powiedz Zbigu proszę, jak wykonałeś skrzydła (czy żeberka, dźwigary i oklejenie depronem lub inaczej) i jak wygląda Twój mechanizm do lotek w skrzydłach - zawsze się zastanawiałem jak by to zrobić... i nie wpadłem na jakiś prosty i dobry pomysł - a mam nadzieję, że takie są
Tomek Opublikowano 6 Września 2006 Opublikowano 6 Września 2006 Oja cie nie krece ,ale depronowiec. Koparka mi zawisla na zawiasach . Jesli tak maja wygladac depronwce to zastanowie sie czy nie wrocic do depronu.!!!
zbig471 Opublikowano 7 Września 2006 Autor Opublikowano 7 Września 2006 Ja w kwestii formalnej - w tego typu modelu nie da się wykonać lotek, klap, st. kierunku i wysokości majac do dyspozycji aparaturę 4ro kanałową. W zdaniu mówiącym o wzroście obciazenia wyleciało chyba słowo mówiące o jednak braku klap?? Nawet jęli klap nie będzie to i tak masz zamało kanałów na chowane podwozie; 1 lotki, 2 wysokość, 3 silnik, 4 kierunek, 5 klapy - ale tylko jesli w nadajniku masz przełącznik typu włącz/wyłącz, a żadna 4ro kanałowa tego nie ma. 6- podwozie, Tak więc jesli rezygnujesz z kierunku to i tak nie wykorzystasz go go klap. Pominąłem ten wątek wcześniej nie rozwijając go( podwozie i klapy). Jak słusznie zauważyłeś można było jedynie zrezygnować ze steru kierunku , co też i zrobiłem( jeśli chodzi o serwo-kanał) a na wolnym kanale dorobiłem chowanie podwozia sprzężone z klapami ( wysunięte podwozie -wysunięte klapy itd,) A ja z racji iż jest to model depronowy - powiedz Zbigu proszę, jak wykonałeś skrzydła (czy żeberka, dźwigary i oklejenie depronem lub inaczej) i jak wygląda Twój mechanizm do lotek w skrzydłach - zawsze się zastanawiałem jak by to zrobić... i nie wpadłem na jakiś prosty i dobry pomysł - a mam nadzieję, że takie są W większości swoich depromodeli stosuję po dwa żeberka skrajne i jedno lub dwa ( zależy od odległości) pomiędzy. daje to mozliwość dość dobrego odwzorowania profilu i oczywiście dżwigar balsowy lub częściowo depronowy. Dobrze jest ( z tego co zauważyłem ) aby wysokość dżwigara była równa wysokości profilu w tym miejscu , wtedy poszycie mimo iż jest sztywniejsze od papieru nie ulega zapadnięciu. Mechanizmy lotek, są jak widać na trzecim zdjęciu umieszczone w centropłacie od spodu.
zbig471 Opublikowano 7 Września 2006 Autor Opublikowano 7 Września 2006 wydaje mi sie ze te 4 kanaly to odnosza sie do (Jak 9) Zreszta na fotkach zbiga jest jakas aparaurka z kopmpem Wtedy jeszcze nie miałem tej aparatury z kompem( 6-o kan. SANWA VG6000), tylko posiadałem Hiteca 455 chalenger 4-o kanałowy 40 MHz AM
zbig471 Opublikowano 21 Października 2006 Autor Opublikowano 21 Października 2006 Niestety nie. Mam poważne problemy zdrowotne i skądinąd miałbym dużo czasu na budowanie modeli, ale tzw. moja modelarnia znajduje się w mieszkaniu mojego szwagra, które dotychczas remontowałem , niestety tam nie ma ogrzewania, a ja nie wtyrzymałbym w takich warunkach. Moja połowica natomiast za nic nie zgodzi się , abym przynosił tą robotę do nas , bez względu na to, że i tak bym po sobie posprzątał. Są jednak realne widoki , na zmianę aktualnego stanu rzeczy w najbliższej przyszłości. Wtedy będzie to pwnie sprawa tygodnia pracy i oblot.
extream Opublikowano 27 Lipca 2007 Opublikowano 27 Lipca 2007 http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1197&highlight=zbig+741 ..............
Gość Anonymous Opublikowano 28 Lipca 2007 Opublikowano 28 Lipca 2007 http://pfmrc.pl/viewtopic.php?t=1197&highlight=zbig+741 .............. Cos strasznego. Ja myslalem ze po prostu sie wyniosl, przeniosl. Dajmy mu jakis czarnobialy awatar czy cos dopiszmy. Zeby nie bylo watpliwosci. :idea:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.