Andrzej Klos Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja W numerze 108 Australian Sport Pilot ukazal sie artykul o Henry(k) Millicer i jego konstrukcjach. Henryk Millicer w kregach lotniczych w Australii jest uwazany za geniusza i legende. Ale tez przyklad jak nie nalezy ufac zadnemu rzadowi/politykom: Otrzymalem pozwolenie od ASP na umieszczenie ich artykulu na PFMRC. A takze ten: MillicerVictaHistory.pdf Zalaczam tez Skrzydlata Polska sprzed wielu lat z artykulem o jego samolocie Victa: 1973-51-52.pdf A tu sa plany modelu jak by ktos chcial go zbudowc. Podobno lata jak zloto: Victa_Airtourer_115_RCM-515_oz7908.pdf Victa_Airtourer_115_RCM-515_oz7908_article.pdf victaplan.pdf Mozna tez kupic zestaw z Nowej Zelandii, ktory zawiera owiewka kabiny: https://hangaronekits.com/products/victa-airtourer-58-60-size-laser-cut-short-kit PS Chcialem jeszcze dodac, ze Henryk Millicer podczas wizyty w Polsce w latach 70-tych oferowal cala dokumentacje budowy samolotu Victa ZA DARMO. Polska mialaby calkiem niezly samolot sportowy. No ale w Polsce nic sie nie oplaca, ani Victa, ani CPK ani AHS Krab... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 17 Maja Udostępnij Opublikowano 17 Maja Cześć Andrzeju ! Na pierwszy rzut oka - zadziwiające podobieństwo do angielskiego (?) Kittyłoki (fonetycznie...) ?? Model, z czeskich planów - latał świetnie. O oryginale - niewiele wiem... Próbowałem odszukać na Wiki - setki bzdurnych skojarzeń... Brakło mi cierpliwości ! Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 17 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja Czy mowisz o tym? https://en.wikipedia.org/wiki/Mitchell_Kittiwake MODELARZ - 1-1971 Kittywake.pdf Kittiwake Plan.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja I jeszcze jeden Modelarz: MODELARZ - 8-1970 Kittiwake.pdf Sorry ten poprzedni to byl nie ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja Właśnie o tym czeskim myślałem... Miałem go kiedyś. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 20 minut temu, Jerzy Markiton napisał: Właśnie o tym czeskim myślałem... Miałem go kiedyś. Pozdrawiam - Jurek Pokaz zdjecia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja Nie mam - to było jeszcze w przed komórkowych czasach. Nie przywiązywałem do tego wagi. Webra 40 Speed jeszcze z CSH i pierwszy, czarny, analogowy (?), 4 kanałowy JR na 40 MHZ.... Pane Havranku - to se uż ne vrati ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Maja Udostępnij Opublikowano 18 Maja Jak zestawiłem te 2 plany to nie wiem skąd te 1 wrażenie się pojawiło. Może ta duża oszklona kabina ? Może ta przednia goleń ? Piękna gafa ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi