Budrys777 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Witam. Chciałbym zamontować w mojej kosiarce RC wyłączanie zasilania z poziomu nadajnika, w razie jakiejś niespodziewanej sytuacji. Mam problem z failsafe, bo nie działa po zaniku zasilania. Po powrocie prądu kosiarka sama jedzie. Możecie doradzić jak to zrobić? Instalacja 24V DC na dwa silniki po 300W.
RomanJ4 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia Najprostsze rozwiązanie to osobne zasilanie obwodów sterowania i osobne napędu.
Bodzioch Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia To te regulatory sterują silnikami bez sygnału z nadajnika.
Budrys777 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2 godziny temu, Bodzioch napisał: To te regulatory sterują silnikami bez sygnału z nadajnika. Tak w tym problem. To sobie trochę waży i gdy jedzie sobie samopas, to robi się niebezpiecznie. Dlatego chciałbym zrobić odłączenie napięcia z nadajnika. Bo po wyłączeniu i włączeniu wszystko wraca do normy. Z tego co mi kiedyś doradziliście, to od sytuacji awaryjnych jest failsafe, tylko dlaczego nie działa.
Bodzioch Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia To może być sprawa ustawień. W instrukcji są opisane takie opcje dzięki którym on zapamiętuje ostatnie impulsy sterujące. Przetłumacz sobie instrukcje i popróbuj z różnymi ustawieniami. Failsafe powinno zadziałać. Masz ustawione kanały obsługujące kanały regulatorów na ZERO co odpowiada brakiem obrotów silnika? Mógłbyś sprawdzić failsafe wpinając serwo i sprawdzić czy zadziała.
Rekomendowane odpowiedzi