baciany Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Witam, Posiadam FlySky FS-i6X i zaobserwowałem coś nietypowego. Objawia się to w Picasim jak i Phoenix. Otóż zmieniając pozycję switchy w pica sim, można dostrzec że nie tyle co zmieniają one input z 1 na 0 i odwrotnie ale jednocześnie aktywują inny "kanał". Dla przykładu w ustawieniach Joystick button 0: input = 0 (pozycja neutralna). Po przęłączeniu przycisku zmienia się tutaj w input 0, ale jednocześnie 1 pojawia się przy joystick button 1. Jeżeli zaś chodzi o Phoenix, sytuacja wygląda podobnie przycisk odpowiedzialny za klapy jednocześnie aktywuje "zrzucenie bomb" a dodatkowo działają tylko 2 przyciski, pozostałe są niewykrywane. Any idea? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października konfiguracja joysticka w windowsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 6 Października Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października Hmmmm Znacie jakiś guide? PRzechodzę przez kalibracje i jest tak samo. 1 switch działa za 2, drugi switch aktywuje 3 na raz, a pozostałe switche i pokrętła w ogóle nie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 7 Października Udostępnij Opublikowano 7 Października A sprawdzałeś w nadajniku na displeju czy w nadajniku jest OK , nie masz czasem zmiksowanych kanałów? A źródło sygnału i mixery masz dobrze ustawione. Kiedyś się tym bawiłem ale teraz już nie wszystko pamiętam ale to zapewne wina ustawień źródła sygnału i mixerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 8 Października Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października Zresetowałem nawet nadajnik. Mix są na OFF i mimo to cały czas w czy to w picasso czy phoenix przełącznik 1 działa jak dwa na raz, a drugi w phoenix nawet jako trzy. Pozostałe 2 plus potencjometry w ogóle nie wykrywa. Usunąłem nawet całkiem nadajnik z Windowsa i podpiąłem i to samo. Bardzo dziwne zachowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Października Udostępnij Opublikowano 8 Października Pojawiło sie nagle? Czy tak było od początku? Wyglada jak skopane lutowanie w srodku nadajnika. Może trzeba otworzyć i zerknąć co do czego jest polutowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 9 Października Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października Pojawiło się mam wrażenie nagle, już używałem PicaSim i wszystko działało poprawnie, nawet pokrętła. Przestałem chwile latać na Simku, wracając zainstalowałem Pheonix + emu i zauważyłem to dziwne zachowanie. Nie wydaje mi się by z nadajnikiem było coś nie tak bo po podpięciu odbiornika 8ch, wszystko działało poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 9 Października Udostępnij Opublikowano 9 Października Musisz dokładnie sprawdzić mapowanie kanałów w symku. Teraz masz w symku wybór kanałów do obsługi powierzchni sterowych czy kanałów AUX. Czasy gdy kanał w nadajniku był na sztywno przypisany do powierzchni sterowych już odeszły. Teraz w otwartych systemach kanały są przypisywane przez użytkownika i dlatego w symkach jest wybór który kanał obsługuje powierzchnie sterowe i pozostałe układy. jezeli tego dokładnie nie ustawisz to nie będzie to poprawnie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 10 Października Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października Tak, całkowicie to rozumiem. Ale np w pica sim jak ruszasz jakimś drążkiem czy "pstryczkiem" to przy Joystick 1 (lub inny numer) albo Button X zaczynają zmieniać się koordynaty nawet gdy nie przypisana jest do tego żadna funkcja. I przez to ze 1 pstryczek działa za 2 buttony, mogę zrobić tak że do np Button 5 przypisać klapy a Button 6 przypisać podwozie, i gdy włączam/wyłączam to naprzemiennie uruchamia 2 kanały Nie było tak wcześniej, jak radio kupiłem i prosto z pudełka podpiąłem do symulatora wszystko zdawało się działać. Pokrętła też działały. Radio już ze mną latało kilka razy i śmiga. Ostatnio zainstalowałem phoenix + emulator żeby radio działało i wtedy zauważyłem problemy. teraz usunięcie wszystkiego nic nie zmienia. Sprubuje może jak będzie okazjana innym PC czy mamy ten sam efekt. W aparaturze w Menu "Display" można zobaczyć że każdy drążek, dzyngiel czy pokrętło reaguje tylko na odpowiedni, przypisany do niego kanał. W phoenix (przykłądowo) wygląda to tak jak w załączonym video: 20241010_122655.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 23 Października Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października Dobra, zamówiłem "aparaturę" SM100 na USB z wbudowanymi "dzynglami USB" do symulatorów. Phoenix wykrywa wszystkie kanały poprawnie i wsyztsko działa. Możliwe że problem był w emulatorze czy sterownikach, może systemie Windows. Wcześniej na PicaSim działało, dopiero od kiedy Phoenixa zainstalowałem i emulator zaczęło się psuć. Także jest sprzęt do symka będzie trenowane. poza symulatorem (offtopic) podchodzę do budowy drugiego latadła. Pierwsze skończyło swój żywot po kilku minutach :} Źle wytrymowane stery, za duże lotki i nie dało się tym manewrować, latało i kręciło bączki jak te Rzutki piankowe z Lidla Ostatni kret był dosłownie Ostatnim. Zaopatrzyłem się w płytę piankowo kartonową na test by budować w styli FliteTest ale już widzę i czuję że jest to materiał cięższy niż XPS i obawiam się ze w małym modelu do 70cm rozpiętości, przy zastosowaniu tego materiału silnik 1504 już nie pociągnie, ale mam w zanadrzu 2204 a idzie do mnie 1806 (albo 1804). Samolot z XPS ważył 120g gotowy do lotu, z "Foambaord" sama konstrukcja pewnie będzie miała taka wagę. Teoretycznie silnik uciagnie do 250g, ale ale.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi