-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 W Windows XP jest możliwość zamontowania dysku sformatowanego w NTFS bez litery dysku, tylko jako dodatkowy katalog (tzw. WOLUMIN ZAINSTALOWANY). Problem polega na tym, że z tak zamontowanej partycji nie jest możliwe usuwanie plików i katalogów do "KOSZA" tylko permanentnie (SHIFT + DEL). Zna ktoś sposób na rozwiązanie tego problemu ? Ja nie mogę jakoś nic znaleźć na ten temat.
bubu2 Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 Najprawdopodobniej została przekroczona dopuszczalna pojemność kosza. Po opróżnieniu kosza (lub po przeniesieniu jego zawartości do innego katalogu) będzie można kasować do kosza. pozdr.
kuba r. Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 jeśli chodzi o to o czym mówi bubu to wystarczy zwiększyć pojemność kosza, ale wątpię żeby to było to
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 Niestety ... Nie ma to nic wspólnego z zawartością kosza. Czysty kosz i nadal nie idzie ...
meloow Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 być może masz jakiś problem z prawami napisz coś wiecej w jaki sposób montujesz tez zabób. Czy to jest jakiś dysk zew. czy może jakiś udostępniany katalog itp.
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 Opiszę obrazkowo: 1. Formatuję normalny dysk (lub partycję) pod ntfs i montuję pod c:\vol1 2. stworzony wolumin 3. Tworzę Nowy Folder i próbuję go skasować: Doszedłem do tego, że usunąć można, ale przez SHIFT+DEL. Usunąć do kosza nie można. P.S. Sprawdzane na XP PRO, XP PRO w ADS-ie i XP wersji HOME. Wszędzie to samo ... zatem to nie o prawa chodzi. Coś robię nie tak ...
meloow Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 zaraz to sprawdze na moim pendrive i dam Ci znać. EDIT: już coś wiem katalogi dostają atrybut tylko do odczytu ! pliki ze środka moża kasować bezproblemu. Niesety nie pomaga zamiana atrybutów na woluminie i zapisanie zamian dla katalogów i podkatalogów bo odrazu ponownie dostaje "read only" walcze dalej EDIT2: jak użyłem takie fajnego programu UNLOCKER to bez problemu kasuje katalogi. Myśle ze to Ci wystarczy !
-==PEGAZ==- Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 hmmm ... a to jest ciekawe ... katalogu nie można skasować, ale dowolny plik nie ma problemu ... Będę musiał dalej nieco pokombinować.
meloow Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 tak jak pisałem problem z prawami i atrybutami. zainstaluj sobie Unlocker przyda się ! nie tylko do tego ale pozwala usuwać pliki i katalogi zablokowanie przez system
armand Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 Dziedziczysz prawa z obiektu nadrzędnego - sprawdź w zawansowanych ustawieniach zabezpieczeń Zmień uprawnienia i odznacz dziedziczenie uprawnień. pierw katalog, zabronienie dziedziczenia z root, ustawienie odpowiednich uprawnień i dopiero montowanie woluminu w ten katalog Powinno zadziałać.
meloow Opublikowano 17 Marca 2009 Opublikowano 17 Marca 2009 może to pomoże http://support.microsoft.com/kb/313398/pl http://support.microsoft.com/kb/304040/pl jeżeli nie masz dostępnej zakładnki "zaawansowanie" we właściwościach foledru zrób to: Narzędzia / Widok, odznaczamy pole Użyj prostego udostępniania plików). Następnie klikamy prawym klawiszem myszy w plik lub tabelę, i wybieramy polecenie Właściwości i już masz dostępną opcje zaawansowane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.