kaczma2 Opublikowano 2 Stycznia Autor Opublikowano 2 Stycznia Model jest budowany według instrukcji Mercantic ze strony www.bilingboats.com Nie wszystko jest dokładnie zrobione z różnych powodów i nie podobało mi się położenie wału. Znalazłem potem plan A4 dwóch rzutów i są różnice. Np. inne są wywietrzniki. Powinno być jeszcze odwodnienie dolnego i górnego pokładu. Na początku relacji widać styropian o niebieskim odcieniu. Będzie pływał na spokojnej wodzie Kanału Bydgoskiego. Mnie się ten uskok nie podoba. Inne statki mi się bardziej podobały ale nie ma planów. Np. Nautica, Carolines, Petit Folmer, coaster Hell, Hela, Brake i inne. 1
rkrzysztof Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia 14 godzin temu, CrazyTomas napisał: Na wszelki wypadek radzę wypełnić w modelu I ładownię styropianem. Wypełnianie kadłuba styropianem to nie najlepszy pomysł. Jeśli do środka dostanie się woda ( a o to na wodzie i falach nie trudno) to bardzo trudno taki zawilgocony kadłub osuszyć.
CrazyTomas Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia Do rkrzysztof. Chodziło mi o to, że jak ładownia będzie ładownią, to lepiej żeby był styropian niż pusto bo na fali zrobi się akwarium. Na podobnej zasadzie budowano w czasie II Wś statki-pułapki. Ładownie wypełniano pustymi beczkami, na pokładzie 1-2 działa najczęściej 6 calowe. Torpedę dostał a tonąć nie chciał. Dla U-boota jedno trafienie z takiego działa to śmierć. Do kaczma2, w którychś modelarzach z II połowy lat 70-tych są całkiem dokładne plany kabotażowca "Emilia" statku podobnej klasy. Jak chcesz to mogę poszukać i podesłać. Na razie musisz się męczyć z tą dziwaczną sylwetką. Może zlikwidować dziobową ładownię tzn. luki a na pokładzie przed nadbudówką postawić dźwig. Takie statki często widuję w gdyńskim porcie. Najczęściej przywożą głowice do elektrowni wiatrowych.
rkrzysztof Opublikowano 2 Stycznia Opublikowano 2 Stycznia 17 minut temu, CrazyTomas napisał: Torpedę dostał a tonąć nie chciał. Dla U-boota jedno trafienie z takiego działa to śmierć. To ma pływać na Kanale Bydgoskim, a nie walczyć z U-botami.
kaczma2 Opublikowano 2 Stycznia Autor Opublikowano 2 Stycznia W modelu jest styropian. Widać na początku relacji. Prawie skończyłem relingi. Mozolna praca. Nie wyszły idealnie. Pozostało obcięcie końcówek, trochę klejenia i malowanie pędzelkiem. Ze schodkami poszedłem na łatwiznę. Pozostały do zrobienia relingi na nadbudówce. 1
kaczma2 Opublikowano 4 Stycznia Autor Opublikowano 4 Stycznia Relingi na nadbudówce. Do zrobienia jeszcze 1 odcinek ze schodkami.
kaczma2 Opublikowano Niedziela o 08:06 Autor Opublikowano Niedziela o 08:06 Relingi na nadbudówce zrobione, a właściwie wszystkie na modelu. Na poprzednim zdjęciu reling na górnym pokładzie przez osłonę dziwnie wyglądał. Pręt mosiężny 0,5 się skończył więc dokończyłem drutem miedzianym dokładając 3 poręcz. Małe poprawki i do malowania na biało.
kaczma2 Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Autor Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Coraz mniej do zakończenia budowy modelu. Na burcie w najmniejszym odstępie do linii wodnej jest 23 mm. Na dużej fali może wlewać się woda i dlatego nie natnę odpływu wody. Sprawdzę szczelność pokładu. Z boku wygląda tak: 1
Rekomendowane odpowiedzi