Skocz do zawartości

FrSky Taranis X9E

Daniel1978

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Czy polecacie koledzy takowy nadajnik? Szukam pulpitowego radia. Obecnie latam na Spektrum Dx18 ale już powoli dłonie wysiadają, więc szukam na jakie się przesiąść i padło na Taranisa używanego oczywiście. Polecacie?

Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Daniel.

Używałem lat kilka.

Jak dla mnie: radio wygodne i wszystko pod ręką. W porównaniu do innych Taranisów wagowo jest cięższy, ale na szelkach to nie przeszkadza.

Na plus np. możliwość dodania kilku przełączników, dwu lub trzypozycyjnych.

O openTX (nie rozwijany już) lub edgeTX (następca poprzedniego) pewnie słyszałeś... 

Podobno da się skonfigurować wszystko i połączyć programowo wszystko ze wszystkim. Nie wiem, jeszcze wszystkiego nie opanowałem :) 

Na minus: radio nie robi kawy, czasami na lotnisku by się przydała...

Kolejny minus: drążki tradycyjne. Siadają dość szybko potencjometry w drążkach, no ale zawsze można wymienić na takie z czujnikiem Halla (a opis jest na forum).

W skrócie, odpowiedź na pytanie brzmi: tak, polecam :) 

Używałem około 2 lat. Podstawowym problemem X9E są często psujące się moduły nadawcze, bywało tak że po odleceniu na 50-100m miałem alarmy o słabym zasięgu, a traciło zasięg przy 200m. Z drążkami również miałem problemy, nie dość że potencjometry bardzo szybko tracą precyzje, lub przestają pracować w pełnym zakresie to jakość wykonania złączy do płyty głównej jest na tyle słaba, że w losowych momentach przerywają połączenie. Jedynym ratunkiem jest przylutowanie ich na stałe. Ustawnienie jakiegoś poważniejszego modelu na OpenTX to też jest katorga. Generalnie zdecydowanie nie polecam, jeśli chcesz frsky to już lepszym wyborem będzie X9D albo Q7, ale osobiście raczej polecam np Graupnera mx20, albo mx16 jeśli wystarczy ci 8 kanałów i mniej faz lotu.

• Lubię to 1
  • Zmieszany 1

Godzinę temu, Daniel1978 napisał:

nie używana w "realu"

Oby nie była używana miesiącami z symulatorem helikoptera 🙂

Pamiętam jak ode mnie na forum kupował ktoś nadajnik Futaby i pytał czy oby na pewno na ekranie jest folia.

Parę miesięcy później zobaczyłem nadajnik w sprzedaży z opisem coś koło "prawie nie używany, jeszcze folia na ekranie"

Nie mówię, że ktoś nie pisze prawdy w ogłoszeniu ale nadajniki i silniki modelarskie ostatnio jak samochody na giełdzie "nówka nie używana", "prawie jak nowy", "użyty parę razy"  No trzeba zachować ostrożność.

Znając kilku posiadaczy tego nadajnika nie spotkałem się z przypadkami tego "często psującego sie modułu nadawczego".

Jak dla mnie to mogły być błędy w montażu odbiornika i ułożenia jego anten.

A dramatem jest stwierdzenie, że "oprogramowanie to dramat".

• Haha 2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.