FockeWulf Opublikowano 1 Grudnia Autor Opublikowano 1 Grudnia Dzięki za linki. Zmierzyłem się z tematem i faktycznie wybór jest niewielki jeśli chodzi o nowoczesne profile. W dodatku ceny są znacznie wyższe niż chciałbym wydać. Z tego względu, aby spróbować szybownictwa zdecydowałem się na ASW20 Hangar9 o rozpiętości 4,7 metra. Naczytałem się o modelu na rcgroups i recenzje były bardzo pozytywne. Modele latają do dzisiaj. Na moje potrzeby będzie w sam raz. W modelu był zainstalowany silnik Dulasky XM5060EA 12 V3 400 kv. Z relacji na forach wynika, że silnik o takim KV jest niewystarczający, dlatego zakupiłem już taki sam silnik, ale 490 kv. Model w bardzo ładnym stanie. Nie mogę doczekać się oblotu, to dopiero na wiosnę. Muszę wymienić silnik, zbudować mocowanie pod baterię, oprogramować oraz zbudować wózek do startu. Widzę, że na rynku jest sporo propozycji, ale zamierzam zbudować samodzielnie w taki sposób, aby można było go składać do transportu. Opcjonalnie myślę o starcie z katapulty, ale mam dobre warunki do startu (pas betonowy) i obstawiam start z wózka.
Rekomendowane odpowiedzi