Skocz do zawartości

Odbudowa Hurricane`a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dziwny dylemat

projektuję płaty - będzie inaczej - centropłat z kadłubem - uprości się pneumatyka, i końcówki skrzydeł.

Dylemat jest pod nazwą natarcie i spływ.

Czy natarcie wykonać z balsowej listwy - 20x12 - i cieniować z długością - słabo precyzyjne, czy osadzić wałek lub - rurkę  i do tego kleić poszycie balsowe ... Krawędź spływu zrobię z szerokiej listwy spływu 50x8 osadzanej we wręgach skrzydła i pokrywanej balsą.

Co o tym sądzicie ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

nikt nic ... ?

kolejne - jest sens zamiast podłużnic z listewki 4x3 zrobić je z wałeczka fi 3 lub fi 4 ??

Opublikowano

Krzysztof- odnośnie pierwszego postu- dlaczego zakładasz, że ta obrabiana z właściwie klocka krawędź natarcia będzie nieprecyzyjna? Będziesz na tą precyzję przecież miał wpływ, jasne, że trzeba się postarać i całkiem łatwe to nie jest . Poszukaj w necie, ale i chyba na naszym forum, jak krawędzie obrabia np. Mark Drela- a tam chodzi naprawdę o najwyższą precyzję. Robi to obrabiając grubszą balsę, w Twoim przypadku można podobnie. Jeśli użyjesz gotowego wałka, to owszem, masz zapewnioną jego geometrię, ale już precyzyjne doklejenie do niego pokrycia z balsy będzie trudne, może trzeba będzie szpachlować. Nie szedł bym tą drogą. Post drugi- napisz chociaż, z czego te podłużnice (chodzi o kadłub mniemam). Jeśli na nie ma przyjść jeszcze pokrycie balsą, nooo- niech będzie. Ale podłużnice pokryte folią, czy innym cienkim pokryciem, szczególnie klejonym, to okrągłe wałki mogą spowodować wciągnięcie tego materiału na większej części obwodu niż potrzeba, nie będzie dobrego efektu. Dalej- na pierwszy rzut oka krawędź spływu wydaje się jakaś mocarna, przewymiarowana, chyba że model będzie bardzo duży (a piszesz, że na to jeszcze przyjdzie balsa). No i na koniec poprawność nazewnictwa- w skrzydle to żebra, wręgi natomiast są w kadłubie.

• Lubię to 1
Opublikowano

super :) 

dzięki za odpowiedź .

skala 1:6 (rozp 2020) krawędź spływu jest do obrobienia wg żeber

na przód będzie klejona balsa ale za kabiną już folia na cienkich podłużnicach - oratex - niby klejony na gorąco czyli nie powinien się wciągać ... - właściwie makietowo - choć tu będą prawdopodobnie klejone listewki 2x2 na wręgach. 

myślałem o wałku balsowym albo jakimś twardszym - buk, cytryna - dlatego, że profil okrągły powinien się lepiej układać do krzywizn.

znaczy, widzę cały czas "mało powierzchni" do klejenia ... jeszcze można by, o tym myślałem wkleić wałeczki fi 4 wystające nad wręgę i zeszlifować - będzie płaszczyzna...

Opublikowano

Cześć !

Krzysztof - odbudowujesz czy projektujesz na nowo ? W innym miejscu zrozumiałem, że projektujesz na nowo. Nie wiem jaki profil chcesz zastosować. Zakładam, ze model w zbliżonych wymiarach ?? Osobiście zastanowiłbym się nad sklejką 0,6mm obustronnie i półżeberka do środka, pomiędzy poszycie ze sklejki lipowej 1,5 - 2mm. Pomiędzy półżeberkami w sklejce - ażur. Nad natarciem nie kombinowałbym za bardzo. Klasycznie - "fałszywka" z balsy 3mm zamykająca keson od przodu, na to pasy 2-3mm twardej balsy lub topoli (ilość uzależniona od grubości natarcia).  To tak na szybko. Można jeszcze rozważyć keson ze sklejki 0,6mm (ale wtedy półżebra pod kesonem co 30-40mm lub Abachi 1,5mm - będą wystarczająco mocne do elektryka < 2m. Przykładowe zdjęcia, skrzydło jest b. mocne i dość dobrze odwzorowany 8% profil.

Pozdrawiam - Jurek

20241122_131104.jpg

20241116_191331.jpg

20241118_095745.jpg

Przyjrzyj się skrzydłom modeli F3L, F5L, bez kesonu, gdzie natarcie jest najczęściej 2-3mm węgla. Nigdzie łuk nie jest zachowany i folia podczas naprężania a nawet podczas klejenia, pod żelazkiem zapada się, przykleja się na powierzchni większej, niż wynika to z łuku. Listewkę 3x5mm, ba nawet 4x8mm spokojnie wpasujesz we wręgi bez moczenia.

- Jurek

Opublikowano

dzięki - miała być odbudowa - niestety w trakcie weryfikacji pokazało się drugie dno - i lepiej zrobić od nowa ... i lepsze :D

zapewne mam już rozwiązanie - pod balsę pójdą listewki z pod folię cieniutkie na wręgi.

z natarciem dobrze radzisz :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.