satoo Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 w zasadzie niema czego pokazywac bo to model robiony przez amatora...wykonany z depronu waży w tym momencie 85g(ważone wagą kuchenną - ta z tarą) z bowdenami (opoty na kable 2 rozmiarów)do miesiąca powinienem zakupic cały sprzęt i spróbować tym polecieć! kupię jakąś tanią aparature 3 serwomechanizmy po 17zl , wykorzystam silnik od cd-romu przewinięty w gwiazde i jak sie uda to zrobie regulator obrotów-jak nie to kupie. Zasilanie 4x 3.7V (4 baterie od kom) łączna pojemność wyniesie 675mAh i waga 75g. Malowany farbami plakatowymi (latanie w wilgotnym powietrzu wykluczone:P) ponieważ obawiałem sie ze akrylowa lub pochodna jej wypali dziurę w modelu... wraz z postępami budowy będę dodawać następne zdjęcia pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasper150 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Nie no całkiem wyszedł jak na pierwszy, ale nie maluj go farbkami żadnymi ! bo tylko go popsujesz , jak już tak bardzo Ci zależy żeby był kolorowy to kup taśmę pakową kolorową. Farba na samym depronie i tak nie będzie trzymać. I lepiej pod skrzydło daj rurkę węglową lub pręt węglowy, bo raczej to co teraz tam jest nie wytrzyma i to wyposażenie też nie za ciekawe tzn. silnik od cd-rom może być ale te baterie od telefonu mogą się nie sprawdzić, poszukaj czegoś na " giełdzie" ( oczywiście tej forum ) może trafi Ci się jakiś tani pakiet. PS. regla nie zrobisz :wink: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 co Cię skłoniło do zrobienie takiego pękatego kadłuba? a skrzydła deska płaska? model ten powinien byc zrobiony mniej wiecej tak http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=506594 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=12300 w dodatku o ile dobrze widzę, to masz źle wklejona dźwignię statecznika poziomego, serwa by się przydały ze x4 (bo po 1 na lotce) i baterie od kom nie dadzą rady, bo są za słabe wydajnościowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoo Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 MacFlyer starałem się go wykonać wg. planu i dlatego skrzydła płaskie ... wiem przeglądałem modele katany i sa płasko wypukłe lub dwu wypukły jak sie nie mylę. Jak widać na zdjęciach bowdeny na przednich skrzydłach nie wymagają 2 serw -zamierzam go wykonać trochę oszczędniej wykorzystując 3 łącznie. Kasper ta farba sie trzyma (w sensie ze nie odpadnie) ale woda ją spłuka. Skrzydła są usztywnione patyczkiem sosnowym na całej długości -prawie:P. Regulator do 3f da się zrobić są pokazane schematy jak i materiały potrzebne do budowy - akurat na praktykach bym sobię płytke wytrawil i montował . pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasper150 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jak masz chęci to grzeb się z tym reglem :wink: . Ale ten patyczek nadal jest niepokojący ja mam deprona 1 m z dwoma prętami węglowymi i tak się gnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jezu gdzie Ty te dzwignie pomocowałeś i jakich rozmiarów z jednej bys zrobił wszystkie na cały model o_O no i on cały jakis sparaliżowany krzywy :roll: nie ma prawa dobrze latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 MacFlyer starałem się go wykonać wg. planu i dlatego skrzydła płaskie ... wiem przeglądałem modele katany i sa płasko wypukłe lub dwu wypukły jak sie nie mylę. trochę się nie zrozumieliśmy chyba, miałem na myśli, że to jest typ modelu deska-deskolot- shockflyer itp czyli 2 deski na krzyż (płaskie skrzydła i płaski kadłub), a Ty zrobiłeś kadłub pękaty, i skoro wzorowałeś sie z planów katany z 3d foamy, model powinien być zrobiony z depronu 6mm "na płasko" lub "bez wypukłości". Skrzydła są usztywnione patyczkiem sosnowym na całej długości -prawie:P jakie wymiary tego patyczka? obawiam się, że strzeli niechybnie edit: znalazłem coś takiego http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=357183 zapewne na tym się wzorowaleś lub podobnym, ale imo katana powinna byc w Twoim wypadku tak : bo mieszanie wypukłego kadłuba z płaskimi skrzydłami jest bezcelowe, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasper150 Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 W ogóle to ten temat chyba trzeba przenieść do innego dzialu mam na myśli slow/schock flyer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 4 baterie z telefonu to chyba kiepski pomsył... regulatora do silnika nie ma sensu robić, można taniu kupic w sklepie. Latałeś już kiedyś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoo Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 niestety nie ale dla mnie wielkim sukcesem i motywacja bedzie jak poleci ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 No własnie jest to bardzo kiepski model jak na pierwsze loty Jest bardzo zwrotny i całkiem szybki i prawdopodobnie go rozbijesz przy pierwszym locie, o ile wogóle poprawnie go złożysz (poprawisz błędy) konstrukcyjne októrych pisali koledzy wyżej. Lepiej poszukaj planow samolotu RWD by skazoo lub Toto - 0, jest na forum kilka relacji z ich budowy, nadają się na początek i są proste w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.