Adam P. Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 2 pytania wc jednym watku. gdzie mozna cos wytoczyc w bydgoszczy?czy jest jakac firma ktora ma tokarke?2 pytanie. gdzie mozna bezpiecznie (bez zaklocen i niepotrzebnych swiadkow/ofiar ;D ) polatac w bydgoszczy nie liczac lotniska? Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 Adam a co Ty chcesz toczyć , jeżeli silnik spalinowy to zapomnij. Jak to z tym perpetuum mobile ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 W bydgoszczy pełno warszatów mechanicznych wiec z toczneiem problemu nie ma raczej. Ja W Bydzi. latałem spokojnie w myślęcinku, w fordonie na górkach - loty zboczowe szybowcem. Latają również w fordonie już na płaskowyżu - czyli na terenie płaskim już na górze. Widziałem tam szybowce 3m i mniejsze lektryki. Tyle masz łąk dookoła bydgoszczy że aż dziwie sie ze pytasz. Jaki masz model? Jesteś z bydzi? Ja czasem tam bywam w modellami, Napisz coś więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 5, 2007 Author Share Posted March 5, 2007 Adam a co Ty chcesz toczyć , jeżeli silnik spalinowy to zapomnij.Jak to z tym perpetuum mobile ? nie zabronisz mi, a pozatym nie toczylbym calego silnika najwyzej jego niektore elementy ;D ale i tak nie pakuje sie w nic takiego.narazie dopracuje projekty co do perpetuum mobile to cos takiego nie istnieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 5, 2007 Author Share Posted March 5, 2007 W bydgoszczy pełno warszatów mechanicznych wiec z toczneiem problemu nie ma raczej. Jaki masz model? Jesteś z bydzi? Ja czasem tam bywam w modellami, Napisz coś więcej. ja nie mialem jescze z zadnym z tych warsztatow mechanicznych ale moze cos znajde Ja W Bydzi.latałem spokojnie w myślęcinku, w fordonie na górkach - loty zboczowe szybowcem.Latają również w fordonie już na płaskowyżu - czyli na terenie płaskim już na górze. Widziałem tam szybowce 3m i mniejsze lektryki.Tyle masz łąk dookoła bydgoszczy że aż dziwie sie ze pytasz. nie wiem czy sa tam jakies zaklocenia i wole sie spytac a nie uczyc sie na bledach :roll: Jaki masz model? Jesteś z bydzi? Ja czasem tam bywam w modellami, Napisz coś więcej. napisalem ci juz wiadomosc.a z modeli latajacych mam kadlub makiety p39. starego akrobata scorpio2 bez skrzydel, gumowke F1H i skrzydla od rozwalonego dwuplata.wszystko mojego projektu oprocz scorpio2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 Powstawiaj foty jak możesz bo po nazwie i wg.twojej koncepcji to raczej trudno sobie wyobrazić co tam masz w arsenale. Nadajnik jak już to 35MHz sobie kup. Mój działał tam bez zakłuceń a latalem w fordonie 50m od lini napiecia 8) Sam silnika nie zrobisz raczej spaliniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 5, 2007 Author Share Posted March 5, 2007 35mhz i FM to pierwsza zasada ktora sie kieruje przy wyborze aparatury 2. minimum 4 kanaly 3. najlepiej komputer w nadajniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 Na innym forum pewien fachman przekonywał Adama i mojego kolegę że silnik to tak bez problemu na takarce w domu sobie robi .Nic bardziej złudnego ,wystąpi dobór materiałów i dokładność obróbki i pasowania .Tokarka to nie wszystko >za dużo aby umrzeć a za mało aby żyć> W twoim wieku Adam, wydaje się że można zawojować świat ,z czasem trochę inaczej na to spojrzysz "istnieje perpetuum mobile.ma prosta konstrukcjei przy precyzji i planach kazdy moglby takie cos miec. poczytaj o wynalazkach Tesli" Adaś czy to nie twój text ? z"" modelarza" Możesz sie ustosunkować ,jestem to winien X-manowi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 5, 2007 Author Share Posted March 5, 2007 to prawda ze tak napisalem ale potem przeczytalem definicje i bylo w niej ze maszyna taka porysza sie lamiac prawa fizyki.to do x-mana nie mialo brzmiec jak: zastanow sie co piszesz tylko: przeczytaj o tym, to ciekawy temat Na innym forum pewien fachman przekonywał Adama i mojego kolegę że silnik to tak bez problemu na takarce w domu sobie robi .Nic bardziej złudnego ,wystąpi dobór materiałów i dokładność obróbki i pasowania .Tokarka to nie wszystko >za dużo aby umrzeć a za mało aby żyć> to prawda ze tak pisal ale to bylo o wykonaniu silnika w calosci samodzielnie a ja pozniej dopisalem w jednym poscie ze mozna uzyc czesci z innych silnikow jedyny problem przy projektach takich jak moj to wal korbowy ktory wymaga precyzji. potem zostaje juz tylko elektryka, elektronika, dolot, wylot(ktory tez mozna wziasc z innego silnika) i blok silnika ktory nie wymaga juz az takiej precyzji jak np. zespol tuleka-tlok Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 Widzisz tak się złożyło że dla mnie wał to byłby mały kłopot natomiast z korpusem czyli karterem musiałbym nieco dłuzej popracować . W wielu przypadkach piszesz o wzięciu elementów z innego silnika .Tak na zdrowy rozsądek jeżeli musiałbym poświęcić mnóstwo czasu na takie kombinacje i kasę na części ,to czy nie lepiej kupić i mieć pewny silnik niż wielką niewiadomą. Twoje sugestie przekażę X-manowi jutro w klubie ,będzie usatysfakcjonowany Odnośnie Twoich projektów silnikowych wrócimy do tematu jak będziesz na DRUGIM conajmniej roku studiów technicznych ( mam nadzieję że dożyję !!! ) A narazie zbieraj kasę na w miarę najlepszą aparaturę i lataj do oporu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted March 5, 2007 Share Posted March 5, 2007 Adam jakbyś czytał forum to byś wiedział o Futabie 4EX i silnikach ASP ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 6, 2007 Author Share Posted March 6, 2007 Widzisz tak się złożyło że dla mnie wał to byłby mały kłopot natomiast z korpusem czyli karterem musiałbym nieco dłuzej popracować .W wielu przypadkach piszesz o wzięciu elementów z innego silnika .Tak na zdrowy rozsądek jeżeli musiałbym poświęcić mnóstwo czasu na takie kombinacje i kasę na części ,to czy nie lepiej kupić i mieć pewny silnik niż wielką niewiadomą. Twoje sugestie przekażę X-manowi jutro w klubie ,będzie usatysfakcjonowany Odnośnie Twoich projektów silnikowych wrócimy do tematu jak będziesz na DRUGIM conajmniej roku studiów technicznych ( mam nadzieję że dożyję !!! ) A narazie zbieraj kasę na w miarę najlepszą aparaturę i lataj do oporu. ale nie kupie nigdzie takiego dziwactwa.problem karteru mozna usunac usuwajac karter :rotfl: moze kiedys skoncze studia, zostane inzynierem i otworze wlasna firme ktora bedzie zaopatrzac caly swiat ale to troche pozniej ;D kase zbieram i juz o to sie nie martw(zaszczyt martwienia sie o to nalezy do mnie :faja: ) Adam jakbyś czytał forum to byś wiedział o Futabie 4EX i silnikach ASP ... moglbys troche precyzyjniej wyjasnic o co chodiz z ta futaba 4ex i silnikach asp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
instruktor Posted March 6, 2007 Share Posted March 6, 2007 W miarę dobry sprzęt za rozsądną kasę !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 7, 2007 Author Share Posted March 7, 2007 aha. to w tym kontekscie. juz rozumiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 8, 2007 Author Share Posted March 8, 2007 wracajac do tematu toczenia, czy ktos wie gdzie(najlepiej centrum) lub w jakiej firmie(nazwa) mozna cos wytoczyc?nie chce toczys silnika spalinowego tylko kolo zamachowe do stirlinga Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted March 8, 2007 Share Posted March 8, 2007 Weź wpisz w gogole zakłąd ślusarski bydgoszcz i poszukaj sam. Ja nie to idź do pierwszego lepszego mechanika samochodowego i się go spytaj gdzie można toczyć. Napewno ci pomoże. Piszesz posta pod postem i pewnie dorobisz się niebawem ostrzeżenia nr 2. Więcej myśl i staraj się sam takie trywialne problemy rozwiązywać jak toczenie. Podejrzewam ze w Bydzie jest z 500 zakładów co ma tokarkę, a ty nie mozesz żadnego znaleźć. Troche to świadczy o braku zaradności z twojej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam P. Posted March 8, 2007 Author Share Posted March 8, 2007 dobrze.nastepnym razem tak zrobie. myslalem ze ktos poleci mi jakis gdzie np. maja bardziej precyzyjna tokarke niz w innych albo gdzie juz toczyl i nie bylo zadnych problemow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.