Łukaszasw27 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Zrobiłem jak mówicie, mam symulator pica sim, nie działają drążki, w Windows wyświetla się jako joystick. Czy po odpaleniu symulatora od razu powinny działać drążki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Ten wątek jest już archaiczny. Dziś FrSky-aje bez trudu podłącza się poprzez USB do PC, można łatwo skonfigurować aparaturę jako kontroler gier, zadziałają wszystkie symulatory, które potrafią wykorzystać joystick. Oprócz 4 podstawowych kanałów można wykorzystać też przełączniki (chyba 4). Potrzebny kabelek to mini USB, OpenTX w miarę nowy (przynajmniej 2.2.0). W ustawieniach radia ustawiamy USB Mode na Joystick (lub Ask). Aparatura musi być włączona, Internal RF można wyłączyć. W Kontrolery gier trzeba dokonać kalibracji. u mnie nie chciał działać na USB jako joystick, dlatego podłączałem przez kabel audio. Sposób archaiczny, ale nadal działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihu Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 W picasim trzeba trochę pokonfigurowac dzojstik bo od kopa nie działa - przynajmniej u mnie z x7. Trzeba przydzielić odpowiednie kanały i pstryczki oraz czasem zrobić kalibrację. Trochę z tym zabawy jest ale potem na szczęście jest zabawa na symulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszasw27 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Udało mi się, ale w połowie. W symulatorze nie działa i nie można ustawić jednego drążka-wysokość i kierunek. (Mode 1) mam tylko lotki i gaz. Próbowałem wiele razy. Może mam coś uszkodzone w tym nadajniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Hej ...Podpinając aparaturę i wykorzystując symulator też nie wszystko mi działało od razu. ( Win...7 )Na przykład używając symulatora Multiflght z Multipleksu stworzyłem w Taranisie profil nowego modelu, przypisałem poszczególne kanały i wszystko działa. W tym przypadku mode 2 ale to chyba nie istotne. Kabel który używam do podłączenia peceta z Taranisem to jakiś archaiczny który służył do łączenia aparatu cyfrowego z PC. Również wykorzystuje ten sam kabel do konfiguracji w Open TX W moim przypadku o ile pamiętam musiałem dodatkowo na kanale 6 do miksować raz jeszcze SK bowiem na kanale 4 wychylał się tylko w jedną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszasw27 Opublikowano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Dzięki, spróbuję, też mam kabel od aparatu Sony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 W picasim trzeba trochę pokonfigurowac dzojstik bo od kopa nie działa - przynajmniej u mnie z x7. Trzeba przydzielić odpowiednie kanały i pstryczki oraz czasem zrobić kalibrację. Trochę z tym zabawy jest ale potem na szczęście jest zabawa na symulatorze. mógłbyś jakiś poradnik ze zdjęciami zrobić jak ustawić ten symulator picasim i x7 w menu aparatury ? rozpoznało mi dżojstik i zrobiłem kalibrację drążków, ale nie działa mi - nie reaguje na drążki symulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihu Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Ustaw kanały w apce żeby każdy drążek był fo kanału przypisany. Ootem jak w filmie przypisz kanały. Jak nie zadziała daj znać może wieczorem sam rade kompa odpalić. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=2ahUKEwjmq8ST-9zlAhVx66YKHWSmBycQwqsBMAB6BAgJEAQ&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov&cshid=1573296938213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 U mnie dział elegancko, specjalnie ściągnąłem symulator aby sprawdzić czy zadziała. Jest OK No więc dobrze jest tak jak wspomniałem, aby stworzyć sobie nowy model w aparaturze.Po otwarciu symulatora program musi widzieć nadajnik, wybieramy go tym suwakiemW moim przypadku jest tak jak na fotce, wcześniej zaznaczając wybór dżojstika Poruszając drągami powinny zmieniać się wartości na wejściu ( Input ) Można przy okazji wyzerować. Po zapisaniu ustawień, wyjściu z programu, wyborze modelu, oraz miejsca ukaże się model oraz na dole symulator drągów, poruszając nimi w aparaturze powinniśmy uzyskać te same ruchy na ekranie Dobrze jest też skalibrować je w symulatorzeJeśli mamy odwrotne działanie wystarczy zrobić rewers w aparaturze. Podczas wyboru kalibracji pojawi się taki ekran Oraz taki z okienkiem które pokazuje że mamy podłączoną aparaturę. Dodam że Taranis przed podłączeniem do komputera jest już uruchomionyA na wyświetlaczu powinna pojawić się ikonka... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 tak ustawiam, ale te na 3 zdjęciu/ekranie drążki się nie poruszają i nie da się sterować modelem natomiast te joystick input rozpoznają mi ruch drążków aparatury na pozycji 0, 1, 2 i 5 thr input 0,ail input 1,ele input 2,rud input 5 w menu aparatury stworzyłem nowy model i ustawiłem trainer mode slave/jack i nadajnik wbudowany dałem na off inputs mam thr 100 ail 100 ele 100 rud 100, mixer w tej samej kolejności i też po 100 czy trzeba coś jeszcze ustawić w aparaturze ? lub w tym symulatorze ? np.kolejność kanałów czy coś takiego ? u mnie nie ma ikonki usb, ale ja mam Qx7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Tak jak wcześniej napisałem miałem stworzony model pod symulator Multipleksa.https://pfmrc.eu/index.php/topic/38459-frsky-taranis/?p=763858 Nic nie kombinowałem, po prostu skopiowałem model i to wszystko, jedynie co to zrobiłem rewersy bo działały odwrotnie. Reszta ustawień w symulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 tak proszę utworzyć osobny temat we właściwościach joysticka w windowsie mam trochu dziwnie może tu jest źle jak poruszę THR góra/dół - to krzyżyk porusza mi się ,ale lewo/prawo jak poruszę RUD lewo/prawo - to mi się zmienia obrót X lewo/prawo jak poruszę ELE góra/dół - to mi się zmienia oś Z ,ale lewo/prawo jak poruszę AIL lewo/prawo - to krzyżyk porusza mi się, ale góra/dół nie mogę tego zmienić w żaden sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Zmienisz to zmianą kolejności kanałów w mixers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Zmienisz to zmianą kolejności kanałów w mixers. Dokładnie... Ustaw sobie tak jak ja mam i powinno być OK Reszta to rwewrsy Jak wejdziesz w ustawienia Joystick suwak ,,Map to,, musisz z mapować drągi lub przypisać, w zależności co ustawisz to to będzie działać. Ja mam tak jak poniżej Joystick 0 - Roll stick Joystick 1- Pitch stick Joystick 2- Trottle stick Joystick 3- Yaw stick Robisz save zapisz - do user files -profilu użytkownika i powinno działać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-23 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 już działa i lata się super też na to wpadłem, że wystarczy w PicaSim pozmieniać te drążki nie klonowałem ich jak ty w mixerze po 2x, bo nie trzeba miałem tylko na odwrót niektóre i to w radiu w mixach reverse dałem na -100 i hula dzięki jeszcze by się zoom tych modeli przydał, bo trochu małe są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 No i super że się udało, symulator dość fajny, sporo możliwości.Co prawda tyłka nie urywa ale jak za free całkiem nieźle. Hehe nie klonowałem tylko rewersy zmieniłem, nie istotne. Ważne ze działa Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihu Opublikowano 9 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 no to super że poszło! Walczyłem z loginem do forum na starym kompie, żeby wgrać z niego zrzuty, wrzucam poniżej dla innych (do przeniesienia). PS. nowa aktualizacja windows 10 rozwala driver FrSky Taranis Joystick poprzez aktualizację drivera HID do usb-lib (zły driver można poznać po tym, że joy pojawia się w oknie 'urządzenia i drukarki', natomiast nie da się wyświetlić windowsowego okienka do jego kalibracji i podglądu kanałów). Jak była stara wersja można to naprawić przywróceniem poprzedniej wersji sterownika (link: https://www.youtube.com/watch?v=SDnRSL3rDwM ). Wracając do konfiguracji apki i programu: konfiguracja taranisa: konfiguracja Picasim - zakładka controller: konfiguracja Picasim - zakładka joystick: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 10 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 już działa i lata się super też na to wpadłem, że wystarczy w PicaSim pozmieniać te drążki nie klonowałem ich jak ty w mixerze po 2x, bo nie trzeba miałem tylko na odwrót niektóre i to w radiu w mixach reverse dałem na -100 i hula dzięki jeszcze by się zoom tych modeli przydał, bo trochu małe są Zoom możesz sobie ustawić przed lotem lub w trakcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi