Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Akurat trafiło mi się wykonanie kilku wałów do łódek zanętowych więc Marcin Pokaże Ci jak uszczelnić tak prosty wał . Końcówki pod śrubę toczę z mosiądzu , wiercę 1,90 na

wysokich obrotach po wykonaniu gwintu , poprawiam rozwiertakiem 2H7 , odcinam . Drut stalowy nierdzewny sprężynowy jest na kilku ostatnich mm ponacinany

w jodełkę dremelem . Końcówki są wklejone na Loctite 638 ( nie używam żadnych podróbek nie warto )  między dławice wału a koncowke

daje podkładkę z teflonu ( tnę ją z metra jest to prowadnik do drutu do migomatu czerwony . ) podkładki można wykonać też z wałka z teflonu . Od strony silnika dławica ma wytoczoną tulejkę ze zwężką . Na tą zwężkę nakładam 30 mm silikonowego przewodu paliwowego a w niego wciskam 7-8 mm tego prowadnika .  Prowadnik ma otwór ciasny 2 mm . Wystarczy tam kropla oleju i taki wał pracuje na wysokich obrotach w ślizgach i nie puści wody . Wkładka podlega wymianie co  jakiś czas bo się zrobi luźna . Takie uszczelnienie pływa razem z wibracjami wału . Wykonałem około 200 Wałów dla producenta łódek i to się naprawdę sprawdza . 

IMG_2999.jpeg

IMG_2997.jpeg

IMG_2996.jpeg

IMG_3002.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki za opis i zdjęcia

Na końcu wału od strony  śruby wstawić tulejke z fosforobrązu

(jaką długą , na wcisk czy zalutować ją , a od strony silnika jest tylko zwężka i teflon ze silikonem? )

Pręt na wał gdzie kupić?

Opublikowano

Od strony śruby tulejke z brązu długości z 7-8 mm robić na wcisk w rurę wału i kleić na klej . Pręty kupisz u babki na wąskiej w Bydgoszczy są przyzwoite . Od strony sprzęgła tylko to uszczelnienie i żadnej Inne podpory nie ma . Wał trzeba wklejać razem ze silnikiem czyli

wytoczyć przyrząd montażowy . 

Opublikowano

W tygodniu odwiedził mnie Michał          ( mike217)  powiedział jak wyważyć model i zrobić wał 

Z wyważeniem tak wychodzi20250608_232452.thumb.jpg.3baf39dc22df41e22edc300e39201a9b.jpg

Opublikowano

Silnik tak jak jest na planie. Komplikuje część dla załogi. Zastanów się jak umieścić serwo. Mikro np. SG 92 wystarczy. Lipol 5000mAh nie musi być. Wystarczy 2200.Nie warto obciążać. Dłuższe pływanie się znudzi. Mogą być 2 pakiety na wymianę. Umieść lekko z lewej strony przy obrotach w prawo patrząc z tyłu. Wyrównasz moment obrotowy. 

Ostatecznie wszystko okaże się na wodzie. 

Opublikowano

Kaziu ! Nie pisz bzdur . Przy śrubie kręcącej się w prawo patrząc od tyłu moment reakcyjny od całego napędu ( jego mas i pracy śruby we wodzie ) będzie kładł łódkę na lewą burtę a więc balast trzeba dać na prawą . Ogólnie nie po drodze mi pisanie na forum ale na takie sprawy czuje się powołany reagować . 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.