leszek-bart Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Witam . Postanowiłem założyc ten temat by wszyscy mogli pytac o niuanse startów w zawodach F2B . Mam pytanie czy kolejność figur wykonywanych przez zawodnika jest stała i taka sama na wszystkich zawodach ? Czy to pilot decyduje w którym miejscu wykonuje figury , czy to zależy od tego gdzie siedzą sędzioiwie . Chodzi o ewentualny wpływ wiatru na model . Czy wyznaczając "strefę figur " ktoś bierze pod uwagę kierunek wiatru . Wiem , ze tego dowiem się na zawodach , ale do zawodów we Włocławku jeszcze kilka miesiecy i będe wiedział z Pawłem jak trenować .
Paweł karwowski Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca Wiatr wyznacza strefę. Na zawietrznej. Podstawy. Kolejnośc jest niezmienna od x lat. Koniczyna się zmieniło wejście bo można z lotu poziomego. pisaleś że masz książkę zawady.tam jest program.
sylkub Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Leszku, na zawodach jak na treningu o wszystkim decyduje pilot. Sędziowie na zawodach zajmują miejsca plecami do wiatru. Zawodnik ma możliwość przed startem na korektę ustawienia sędziów wg własnego uznania tak jak odczuwa powiewy wiatru stojąc w środku kręgu. Sędziowie mają możliwość zmiany miejsca o 1/8 okrążenia w przypadku zmiany kierunku wiatru. Wszystkie manewry wykonujemy na zawietrznej. Przewrót podwójny rozpoczynamy od strony sędziów i kończymy na zawietrznej. Program figur w F2B jest stały i taki sam dla wszystkich . Zapoznaj się z kodeksem dotyczącym F2B tam jest wszystko dokładnie opisane. Na stronie SIL założonej przez Krzysztofa Sz. jest to wszystko opisane profesjonalnie i w przystępny sposób
leszek-bart Opublikowano 11 Maja Autor Opublikowano 11 Maja Mam kolejne pytanie . Czy pomocnik może informować pilota o kolejnej figurze do wykonania ?
Paweł karwowski Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja Przed zawodami podejrzewam wszyscy się zbierają na otwarciu. Prosisz kierownika zawodów że nie do końca znasz kolejność albo ci się myli kolejność o pomocnika który będzie w kręgu z tobą. Jeżeli wszyscy się zgodzą a podejrzewam że tak to będziesz mógł wystartować z pomocą.Słyszałem że zdarzały się takie przypadki dla początkujących akrobatów kiedyś.
sylkub Opublikowano 11 Maja Opublikowano 11 Maja To nie jest tak jak pisał Paweł. Zawodnicy nie zmieniają obowiązujących przepisów przez aklamację przed rozpoczęciem zawodów. Według przepisów każdy zawodnik może mieć dwóch pomocników w czasie startu. Jeden trzyma model do startu , drugi trzyma uchwyt w kręgu i po dojściu pilota do przekazuje go pilotowi. Ten pomocnik może pozostać w kręgu poza strefą ( okręgiem przeznaczonym dla pilota). Ze wzglądów proceduralnych i zachowania bezpieczeństwa pomocnik wypuszczający model nie powinien wchodzić do kręgu po wypuszczeniu modelu. W przepisach dotyczących F2B nie ma zapisu zabraniającego obecność pomocnika w kręgu.. Jednakże sugerował bym nauczenie się kolejności figur akrobacji F2B bo taka osoba może stanowić zagrożenie dla pilota i jego modelu chociażby podczas cofania się do tylu po utracie naciągu linek. Można też zrobić sobie ściągę na kartce i zawsze można zerkać podczas wykonywania obowiązującego lotu po prostej ( 1,5 okrążenia ) między figurami.
Rekomendowane odpowiedzi