Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Postanowiłem założyc ten temat by wszyscy mogli pytac o niuanse startów w zawodach F2B . 

Mam pytanie czy kolejność figur wykonywanych przez zawodnika jest stała i taka sama na wszystkich zawodach ?   Czy to pilot decyduje w którym miejscu wykonuje figury , czy to zależy od tego gdzie siedzą sędzioiwie . Chodzi o ewentualny wpływ wiatru na model . Czy wyznaczając  "strefę figur " ktoś bierze pod uwagę kierunek wiatru . Wiem , ze tego dowiem się na zawodach , ale do zawodów we Włocławku jeszcze kilka miesiecy i będe wiedział z Pawłem jak trenować . 

Opublikowano

Wiatr wyznacza strefę. Na zawietrznej.

Podstawy. Kolejnośc jest niezmienna od x lat. Koniczyna się zmieniło wejście bo można z lotu poziomego. pisaleś że masz książkę zawady.tam jest program.

Opublikowano

Leszku,

na  zawodach jak na treningu o wszystkim decyduje pilot. Sędziowie na zawodach zajmują miejsca plecami do wiatru. Zawodnik ma możliwość przed startem na korektę ustawienia sędziów wg własnego uznania tak jak odczuwa powiewy wiatru stojąc w środku kręgu. Sędziowie mają możliwość zmiany miejsca o 1/8 okrążenia w przypadku zmiany kierunku  wiatru.  Wszystkie  manewry wykonujemy na zawietrznej.  Przewrót podwójny rozpoczynamy od strony  sędziów i kończymy na zawietrznej. Program figur w F2B   jest stały i taki sam dla wszystkich . Zapoznaj się z kodeksem dotyczącym F2B tam jest wszystko dokładnie opisane. Na stronie SIL założonej przez Krzysztofa Sz. jest to wszystko opisane  profesjonalnie i w przystępny  sposób                          

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przed zawodami podejrzewam wszyscy się zbierają na otwarciu. Prosisz kierownika zawodów że nie do końca znasz kolejność albo ci się myli kolejność o pomocnika który będzie w kręgu z tobą. Jeżeli wszyscy się zgodzą a podejrzewam że tak to będziesz mógł wystartować z pomocą.Słyszałem że zdarzały się takie przypadki dla początkujących akrobatów kiedyś.

Opublikowano

To nie jest tak jak pisał Paweł. Zawodnicy nie zmieniają  obowiązujących przepisów  przez aklamację przed rozpoczęciem zawodów. Według przepisów każdy zawodnik może mieć dwóch pomocników w czasie startu. Jeden trzyma model  do startu , drugi  trzyma uchwyt w kręgu i po dojściu pilota do przekazuje go pilotowi. Ten pomocnik może pozostać w kręgu poza strefą ( okręgiem przeznaczonym dla pilota).  Ze wzglądów proceduralnych i zachowania bezpieczeństwa  pomocnik wypuszczający model  nie powinien wchodzić do kręgu po wypuszczeniu modelu. W przepisach dotyczących  F2B  nie ma zapisu zabraniającego obecność pomocnika w kręgu.. Jednakże sugerował bym nauczenie się kolejności figur akrobacji F2B  bo taka osoba może  stanowić  zagrożenie dla pilota i jego modelu chociażby podczas cofania się do tylu po utracie naciągu linek. Można też zrobić sobie ściągę  na kartce i zawsze można zerkać podczas wykonywania obowiązującego lotu po prostej ( 1,5 okrążenia ) między figurami.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.